«Δεν μπορούμε να μπούμε στο μυαλό του προέδρου Πούτιν, αλλά προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα», δηλώνει ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, στη συνέντευξη που παραχώρησε σε τέσσερα μέσα ενημέρωσης από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων το iefimerida.

Η 21η Ιουλίου είναι η κρίσιμη ημέρα που θα φανεί αν η Ρωσία προχωρήσει σε πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, διατηρώντας κλειστό τον αγωγό Nord Stream I. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας. «Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε στο χειρότερο σενάριο, αλλά αν συμβεί τότε η ευρωπαϊκή οικονομία θα εισέλθει σε αρνητική ζώνη», ομολογεί ο κ. Τζεντιλόνι. Αποκλείει, ωστόσο, την πιθανότητα να ξαναζήσει η Ευρώπη μια κρίση όπως αυτή της περιόδου 2010 – 2015.

Στις ερωτήσεις που του έθεσε το iefimerida, δίνει απαντήσεις για τους δύσκολους μήνες που έχουμε μπροστά μας, για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, αλλά και για το πότε αναμένει η Επιτροπή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός και να μειωθούν οι τιμές σε αγαθά και ενέργεια. Επίσης, μιλά και για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, στις 20 Αυγούστου.

Επίτροπε Τζεντιλόνι, η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και η πανδημία, διαμορφώνουν ένα σύνθετο σκηνικό με οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας.

«Διανύουμε, πράγματι, μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων. Προς το παρόν, δεν βρισκόμαστε σε ύφεση, και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Διαφορετικά, επιτρέπουμε να εξαπλωθεί η καταστροφολογία, η οποία δεν δικαιολογείται αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, υπάρχουν και κίνδυνοι και δυσκολίες. Η ανάπτυξη είναι πολύ μικρότερη από αυτή που αναμέναμε πριν από έξι μήνες, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το γεγονός αυτό επηρέασε πολύ την κατάσταση της οικονομίας σε όλους τους τομείς. Το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι να διαχειριστούμε τον πληθωρισμό, ο οποίος θα κορυφωθεί τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Ρωτάτε πώς τα ευρωπαϊκά κράτη θα αντιμετωπίσουμε την σημερινή κατάσταση.

Θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την κύρια, όχι την μοναδική, αιτία του πληθωρισμού, που είναι οι τιμές της ενέργειας. Μειώνοντας τις τιμές της ενέργειας θα μπορέσουμε να αποσοβήσουμε και τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας το 20% του εισοδήματος των πιο ευάλωτων νοικοκυριών έχει επηρεαστεί από την αύξηση της τιμής ενέργειας, περισσότερο από τα υπόλοιπα νοικοκυριά.

Η συνεισφορά του κόστους ενέργειας- βενζίνη, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα- στον οικογενειακό προϋπολογισμό υπολογίζεται γενικά ότι κυμαίνεται μεταξύ 10 – 13%. Όταν η δαπάνη αυτή διπλασιάζεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αποτελεί πηγή μεγάλου προβληματισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε από τα κράτη – μέλη να πάρουν μέτρα προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις αυτών των αυξήσεων.

Συνιστούμε, όμως, να έχουν στοχευμένο και προσωρινό χαρακτήρα. Στοχευμένο χαρακτήρα, σημαίνει να απευθύνονται στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και προσωρινό, να αποφύγουν μόνιμα μέτρα, τα οποία δεν θα μπορούν να ανακαλέσουν σε έξι μήνες. Το επισημαίνω αυτό, διότι αν εισάγουν μόνιμα μέτρα, θα θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρη την διαδικασία της κλιματικής μετάβασης και θα επιμηκύνουν τη διάρκεια της χρήσης ορυκτών καυσίμων».

Πηγή:  iefimerida.gr