Ολα μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή και τα τελευταία 24ωρα αυτό φαίνεται πως είναι ο κανόνας για τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού δεν είναι μόνο η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του που δημιουργεί νέα δεδομένα στην κούρσα προς τις ομοσπονδιακές εκλογές του Νοεμβρίου, είναι τα «περασμένα-ξεχασμένα» με τον Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος ανακοινώθηκε ως υποψήφιος αντιπρόεδρό του.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Γιατί όμως «περασμένα-ξεχασμένα» και γιατί σε μια στιγμή άλλαξαν όλα ανάμεσα στον Τραμπ και στον Βανς; Μα γιατί ο δεύτερος, πριν από κάποια χρόνια και όσο ο πρώτος βρισκόταν στην εξουσία, είχε αποκαλέσει «Χίτλερ» και «ηλίθιο» τον τέως πρόεδρο. Το τι μεσολάβησε είναι προφανώς αυτό που θα κληθεί να απαντήσει ο Τραμπ το επόμενο διάστημα και να δικαιολογήσει ασφαλώς την επιλογή του 39χρονου γερουσιαστή, ο οποίος, λίγες ώρες μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ, έσπευσε να αποδώσει δημοσίως και χωρίς περιστροφές την ευθύνη στον Τζο Μπάιντεν – ενώ ακόμη και ο Τραμπ επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους.

Εργατικό προφίλ

Ο Βανς προέρχεται από την εργατική τάξη και κατάφερε να κάνει σπουδές στο Γέιλ, όπου γνώρισε και τη σύζυγό του, κόρη μεταναστών από την Ινδία. Εργάστηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τα απομνημονεύματα, που αρχικά εξέδωσε ως βιβλίο και αργότερα έγιναν ταινία του Χόλιγουντ, ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην εκλογή του Τραμπ, το 2016, αφού σε αυτά αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου της εργατικής τάξης που θέλει να κάνει την Αμερική μεγάλη – όπως ακριβώς προστάζει και το σύνθημα του Τραμπ (make America great again ή κίνημα MAGA, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, χάριν συντομίας).

Ο Βανς πάντως υποστήριξε τον Τραμπ από την αρχή της φετινής προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αφήνοντας στην άκρη τις παλαιότερες διενέξεις που είχε μαζί του. Εξάλλου είναι γνωστός για τις υπερσυντηρητικές θέσεις του, μεταξύ των οποίων η αντίθεσή του στις αμβλώσεις, η θέσπιση αυστηρών κανόνων στη μετανάστευση και η ολοκλήρωση του φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό, τον οποίο ξεκίνησε ο Τραμπ και κυρίως η αντίθεσή του απέναντι στη βοήθεια προς την Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2003 συμμετείχε ως πεζοναύτης στον πόλεμο στο Ιράκ, αργότερα χαρακτήρισε λανθασμένη τη συγκεκριμένη απόφαση.

Και πολύ του είναι

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο Τραμπ εκλεγεί, θα είναι ο νεότερος αντιπρόεδρος από την εποχή του Νίξον, ο οποίος κατά τη θητεία του Αϊζενχάουερ υπηρέτησε ως νούμερο δύο στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν δε ότι μπορεί να προσβλέπει σε κάτι πιο ψηλά, αφού παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ όταν το 2028 θα ολοκληρώνει τη δεύτερη θητεία θα είναι 82 ετών, το προφίλ του Βανς δεν του επιτρέπει να προσελκύσει τις ψήφους συγκεκριμένων κοινών, όπως είναι οι αφροαμερικανοί, οι λατινόφωνοι ή ακόμη και οι γυναίκες, αν και φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη διείσδυση στις νεαρές ηλικίες.

Ενα ακόμη αγκάθι είναι οι απόψεις που έχει για τις σχέσεις με την Ευρώπη και αυτές ασφαλώς δεν εξαντλούνται στην στάση του απέναντι στην Ουκρανία. Εκτιμά, για παράδειγμα, ότι η άμυνα και η βιομηχανία της Ευρώπης δεν θα πρέπει να εξαρτάται τόσο πολύ από τις ΗΠΑ, ενώ τάσσεται υπέρ του περιορισμού των μεταξύ τους εμπορικών σχέσεων.

Δεν έχει αποκλείσει μάλιστα ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών δασμών ή κυρώσεων στην Ευρώπη και την Κίνα, χάριν της ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας και των αμερικανικών προϊόντων, εκφράζοντας πιστά τις αρχές του προστατευτισμού στον τομέα της οικονομίας. Κάτι τέτοιο ασφαλώς και θα δικαιώσει τους φόβους των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην –πολύ σοβαρή πλέον– πιθανότητα της επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.