Σκληρή κριτική άσκησε για τον χώρο που επιλέχθηκε να γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, ενώ παράλληλα κατήγγειλε αντικαταστατικές μεθοδεύσεις, προκειμένου να μην καταφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης να θέσει επιτυχώς το θέμα της εγκυρότητας της υποψηφιότητάς του. Συγκεκριμένα, η κυρία Τζάκρη κατήγγειλε ότι το κόμμα δεν προτίθεται να δώσει έστω τα οδοιπορικά στους συνέδρους, προκειμένου να παρίστανται με φυσική παρουσία στις εργασίες του συνεδρίου και ότι αντί αυτού, θα δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής μέσω της διαδικτυακή πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Zoom. Μάλιστα, είπε ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο θα γίνουν και οι ψηφοφορίες, γεγονός που δίνει πάτημα στην πλευρά Κασσελάκη να κάνουν λόγο ακόμη και για νοθεία.

Παράλληλα, η κυρία Τζάκρη έθεσε και θέμα διαβλητότητας στη διαδικασία, μιας και δεν μπορεί με κάποιο τρόπο να γίνει η ταυτοποίηση των συνέδρων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα σου στείλω εγώ το link του Zoom, πού ξέρεις ποιος θα μπει από πίσω; Πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ταυτοποίηση της ταυτότητας. Αυτό που θέλουν να κάνουν, είναι ένα συνέδριο χωρίς μεγάλη παρουσία, με "face control" αυστηρό. Γιατί θα μπαίνουν μέσα άνθρωποι με τη χρήση QR code, με τη χρήση μιας ειδικής κάρτας όπως μας είπαν χθες. Γιατί ακριβώς δεν έχουν το κλίμα του συνεδρίου και δε θέλουν να έχει κλίμα το συνέδριο. Επειδή ακριβώς ξέρουν ποιο είναι το κλίμα του συνεδρίου». Κάτι που επίσης θα μπορούσε να γίνει -αν και δεν τέθηκε από την κυρία Τζάκρη-, είναι η πρόβλεψη της ίδιας της πλατφόρμας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον συντονιστή της συνεδρίασης να απορρίψει αιτήματα συμμετοχής, ακόμη και σε άτομα που έχουν τον υπερσύνδεσμο (link) της συνεδρίασης του Zoom. Δηλαδή, μπορεί να γίνει "face control" και σε εκείνο το επίπεδο, όχι μόνο στον φυσικό χώρο του συνεδρίου.  

Το συνέδριο θα γίνει σε «καλτ» ατμόσφαιρα

Ενδιαφέρον όμως έχει και η αποστροφή της κυρίας Τζάκρη, αναφορικά με τον χώρο που επιλέχθηκε για να γίνει το συνέδριο. Κληθείσα να απαντήσει εάν επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος «επί τούτου», η κυρία Τζάκρη είπε ότι «πολλά ζητήματα τίθενται επ' αυτού. Και σας ξαναλέω, ότι η Νέα Αριστερά το ίδιο χρονικό διάστημα 8-9-10 (σ.σ. Νοεμβρίου) θα κάνει στο ΣΕΦ. Η Νέα Αριστερά, του 2,4%, έτσι; Και εμείς θα πάμε στο συγκεκριμένο χώρο - και το "face control" ταιριάζει και με την αισθητική του χώρου, γιατί είναι συνηθισμένο». Το γεγονός ότι η Νέα Αριστερά με το μικρό της ποσοστό θα κάνει συνέδριο στο ΣΕΦ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως -επισήμως- αξιωματική αντιπολίτευση, θα κάνει συνέδριο σε ένα «μπουζουξίδικο», μάλλον της έκατσε κάπως βαρύ της κυρίας Τζάκρη. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, ποια είναι η αισθητική του χώρου, η κυρία Τζάκρη είπε πως «η αισθητική του χώρου είναι αυτό που είπατε, του νυχτερινού κέντρου. Τι θα 'ναι; Δεν το διαμορφώνουν ειδικά για εμάς, δεν είναι συνεδριακός χώρος. Όπως λειτουργούσε μέχρι το 2020 που λειτουργούσε ως συνεδριακός χώρος με τους πολυέλαιους και αυτά, έτσι θα γίνει και το συνέδριο, σε "καλτ" ατμόσφαιρα». Εμείς πάντως δε βλέπουμε κάτι το οποίο είναι παράλογο. «Καλτ» κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, «καλτ» θα πρέπει να είναι και το συνέδριο. Το παράδοξο εν προκειμένω, είναι η Νέα Αριστερά.

Αιχμές για μεθοδεύσεις και a la carte αντιμετώπισης συνέδρων και στελεχών της ΚΕ 

Σαφέστατες αιχμές άφησε η κυρία Τζάκρη για την αντιμετώπιση που έχουν οι σύνεδροι, σε σχέση με τα στελέχη της κεντρικής επιτροπής. Συγκεκριμένα, η κυρία Τζάκρη είπε ότι στο συνέδριο -που ήταν να γίνει στις 6/10 και ακυρώθηκε λόγω της μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη- «είχαμε υπολογίσει ότι οι άνθρωποι θα πάρουν τουλάχιστον τα οδηπορικά τους, για να έρθουν αυτοπροσώπως στο συνέδριο (...) το καταστατικό μας δεν προβλέπει τη συμμετοχή στο συνέδριο με Zoom. Αντιθέτως, το προβλέπει σε συνεδριάσεις της κεντρικής επιτροπής και σε περιφερειακά συνέδρια. Στις συνεδριάσεις της κεντρικής επιτροπής -που ήταν 300 άνθρωποι- και συνεδριάζαμε τον προηγούμενο μήνα κάθε εβδομάδα, παρακαλούσαμε τη γραμματεία του κόμματος να δεχτεί τη συμμετοχή των ανθρώπων που δεν μπορούσαν να έρθουν με το Zoom και προτιμούσαν να τους δίνουν οδηπορικά, για να έρχονται να κάνουν απαρτίες για τον αποκλεισμό του Κασσελάκη». Στη συνέχεια, η κυρία Τζάκρη πρόσθεσε ότι «είναι a la carte οι άνθρωποι. Εκεί που το καταστατικό το προβλέπει ρητά δεν το έκαναν και προτιμούσαν να δίνουν οδοιπορικά. Τέσσερεις φορές συνεδρίασε η κεντρική επιτροπή. Το (καταστατικό) το διαβάζουν κατά το δοκούν».

Είναι σαφές ότι εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες της κυρίας Τζάκρη, το επιχείρημα «δεν υπάρχουν χρήματα για οδοιπορικά» αδυνατίζει πολύ και όλα δείχνουν πως πράγματι διενεργήθηκε η καταγγελλόμενη μεθόδευση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εφόσον υπάρξουν φαινόμενα αποκλεισμού, είτε στον φυσικό χώρο του συνεδρίου, είτε στην πλατφόρμα Zoom, το κλίμα αναμένεται να είναι εκρηκτικό. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος, για τον οποίον στελέχη τα οποία είναι αντίθετα προς τον Στέφανο Κασσελάκη, εξέφρασαν φόβους ότι το συνέδριο θα είναι συντομότερο της κανονικής του διάρκειας, ότι δηλαδή δε θα καταφέρει να ολοκληρωθεί. Εάν πράγματι αρχίσουν να «κόβονται» οι «ανεπιθύμητοι» σύνεδροι κατά τις εργασίες του συνεδρίου, προκειμένου να μην καταφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης να επικυρώσει την υποψηφιότητά του, τότε η κατάσταση θα ξεφύγει εντελώς από το επίπεδο των αντεγκλήσεων και θα περάσει στο επίπεδο των «καρεκλομαχιών». Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

Δείτε το στιγμιότυπο με την «καλτ» ατμόσφαιρα

Η δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη

Θεοδώρα Τζάκρη: «Πρώτη φορά κόμμα κάνει συνέδριο, χωρίς να δίνει το αντίτιμο του εισητηρίου του ΚΤΕΛ σε ένα μέλος. Δε μιλώ τι γινόταν στο παρελθόν, που καλύπτονταν και η διαμονή. Θα έχουμε το φαινόμενο  να ψηφίζουν άλλοι σε κάλπη και χιλιάδες άνθρωποι στο Zoom, εις επίκοον όλων».  

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Πώς θα γίνει στο Zoom; Πώς ψηφίζεις στο Zoom;»

Θεοδώρα Τζάκρη: «Έτσι θα ψηφίζουν λέει, στο Zoom».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Υπάρχει ειδική εφαρμογή που θα καταγράφει την ψήφο;»

Θεοδώρα Τζάκρη: «Υπάρχει ειδική εφαρμογή στο Zoom -λέει-, για να ψηφίζεις. Αυτά θα μας τα απαντήσει η ΚΟΕΣ που συνεδριάζει σήμερα. Γιατί εγώ έθεσα κι άλλα ζητήματα, εκτός από τα ζητήματα αυτά των δυο ταχυτήτων - άλλος να ψηφίζει μυστικά και άλλος φανερά, που σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον θα πρέπει να υπάρχει ισότητα στον τρόπο που συμμετέχουμε. Ή όλοι μυστικά, ή όλοι φανερά. Αυτά είναι "οπερετικού" στυλ, δεν έχουν ξαναγίνει. Από την άλλη, θα πρέπει να μας απαντήσουν πώς θα γίνει η ταυτοποίηση, πρέπει να ξέρουμε ποιος κάθεται πίσω απ' την οθόνη. Πώς θα γίνει η ταυτοποίηση της ταυτότητας;»

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Στο Zoom μπαίνει ένας ο οποίος είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ -»

Θεοδώρα Τζάκρη: «Θα σου στείλω εγώ το link του Zoom, πού ξέρεις ποιος θα μπει από πίσω; Πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ταυτοποίηση της ταυτότητας. Αυτό που θέλουν να κάνουν, είναι ένα συνέδριο χωρίς μεγάλη παρουσία, με "face control" αυστηρό. Γιατί θα μπαίνουν μέσα άνθρωποι με τη χρήση QR code, με τη χρήση μιας ειδικής κάρτας όπως μας είπαν χθες. Γιατί ακριβώς δεν έχουν το κλίμα του συνεδρίου και δε θέλουν να έχει κλίμα το συνέδριο. Επειδή ακριβώς ξέρουν ποιο είναι το κλίμα του συνεδρίου».

Ανθή Βούλγαρη: «Επί τούτου επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος, ή δεν υπάρχουν λεφτά; Γιατί αυτός είναι ένας μικρός χώρος για συνέδριο. Είναι ένα νυχτερινό κέντρο. Είναι ένας πολύ μικρός χώρος για συνέδριο».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Ένα μπουζουξίδικο, που λέει και ο Στέφανος».

Θεοδώρα Τζάκρη: «Πολλά ζητήματα τίθενται επ' αυτού. Και σας ξαναλέω, ότι η Νέα Αριστερά το ίδιο χρονικό διάστημα 8-9-10 (σ.σ. Νοεμβρίου) θα κάνει στο ΣΕΦ. Η Νέα Αριστερά, του 2,4%, έτσι; Και εμείς θα πάμε στο συγκεκριμένο χώρο - και το "face control" ταιριάζει και με την αισθητική του χώρου, γιατί είναι συνηθισμένο».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Ποια είναι η αισθητική του χώρου;»

Θεοδώρα Τζάκρη: «Η αισθητική του χώρου είναι αυτό που είπατε, του νυχτερινού κέντρου. Τι θα 'ναι; Δεν το διαμορφώνουν ειδικά για εμάς, δεν είναι συνεδριακός χώρος. Όπως λειτουργούσε μέχρι το 2020 που λειτουργούσε ως συνεδριακός χώρος με τους πολυέλαιους και αυτά, έτσι θα γίνει και το συνέδριο, σε "καλτ" ατμόσφαιρα».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Να κάνουμε και λίγο το συνήγορο του διαβόλου: όταν κάποιος είναι στην Πέλλα, ή στα Γιάννενα, δεν έχει λεφτά για να κατέβει. Το κόμμα δεν έχει λεφτά ρε φίλε, να σου δώσει να κατέβεις. Μπορείς με Zoom να μπεις. Γιατί να μην πάρουμε τη θετική πλευρά;» 

Θεοδώρα Τζάκρη: «Εγώ πρώτη φορά βλέπω κόμμα που κάνει συνέδριο χωρίς να δίνει ούτε το αντίτιμο του εισητηρίου του ΚΤΕΛ σε ένα μέλος, για να συμμετάσχει στην κεντρική επιτροπή (σ.σ. εννοούσε στο συνέδριο)».

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Ωραία, του δίνει τη δυνατότητα όμως να πει σε έναν που είναι απ' την Πέλλα, να μπει με το Zoom να ψηφίσει».

Θεοδώρα Τζάκρη: «Κανονικά το κόμμα θα έπρεπε να του δώσει τη δυνατότητα -και εμείς που είχαμε υπολογίσει καταστατικό συνέδριο στις 6/10, το οποίο ανατράπηκε με τη μομφή που σας είπα προηγουμένως, με αυτή τη συγκυριακή πλειοψηφία-, είχαμε υπολογίσει ότι οι άνθρωποι θα πάρουν τουλάχιστον τα οδοιπορικά τους, για να έρθουν αυτοπροσώπως στο συνέδριο. Το συνέδριο είναι χώρος ζωντανής διαβούλευσης, δεν είναι χώρος συμμετοχής. Το καταστατικό μας δεν προβλέπει τη συμμετοχή στο συνέδριο με Zoom. Αντιθέτως, το προβλέπει σε συνεδριάσεις της κεντρικής επιτροπής και σε περιφερειακά συνέδρια. Στις συνεδριάσεις της κεντρικής επιτροπής -που ήταν 300 άνθρωποι- και συνεδριάζαμε τον προηγούμενο μήνα κάθε εβδομάδα -4 φορές-, παρακαλούσαμε τη γραμματεία του κόμματος να δεχτεί τη συμμετοχή των ανθρώπων που δεν μπορούσαν να έρθουν με το Zoom και προτιμούσαν να τους δίνουν οδοιπορικά, για να έρχονται να κάνουν απαρτίες για τον αποκλεισμό του Κασσελάκη».  

Ανθή Βούλγαρη: «Άρα, είναι ανάλογα με το τι συμφέρει».

Θεοδώρα Τζάκρη: «Αφού είναι a la carte οι άνθρωποι. Εκεί που το καταστατικό το προβλέπει ρητά δεν το έκαναν και προτιμούσαν να δίνουν οδοιπορικά. Τέσσερεις φορές συνεδρίασε η κεντρική επιτροπή. Το (καταστατικό) το διαβάζουν κατά το δοκούν».