Επιμένει, στον μικροκόσμό του, ο Αλέξης Τσίπρας, να μη βλέπει τις ευθύνες του κόμματός του για την υποκίνηση, από τη μία, συγκεντρώσεων που βοηθούν στη διασπορά του κορωνοϊού και στην υπονόμευση, από την άλλη, της συνολικότερης προσπάθειας κράτους και κοινωνίας για τη διαχείριση της πανδημίας.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV, υπεραμύνθηκε των συγκεντρώσεων λέγοντας ότι «ο κόσμος βγαίνει στον δρόμο, γιατί αισθάνεται να περιορίζεται η ανάσα του, να περιορίζονται τα δικαιώματα. Ήταν μια αντίδραση στην υπερβάλλουσα αστυνομική αυθαιρεσία και βία». Και πρόσθεσε: «Η αντίδραση αυτή ήταν μια αντίδραση υγιής».
Την ίδια ώρα εγκάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν έχει βγει να αναλάβει την ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας, όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι η διαχείριση της κατάστασης στη χώρα είναι πολύ καλύτερη από πολλές άλλες, γεγονός για το οποίο έχουν αποδωθεί, μάλιστα, τα εύσημα από διάφορες πλευρές, με το ίδιο να συμβαίνει και για τη διεξαγωγή του εμβολιασμού.
«Μετά από 5 μήνες lockdown βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημικής κρίσης και είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και πολλές δεκάδες αυτοί που είναι προχείρως διασωληνωμένοι και περιμένουν στις λίστες του ΕΚΑΒ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το μοντέλο που ακολούθησαν πιστά τους τελευταίους πέντε μήνες απέτυχε και θα περίμενα από τον πρωθυπουργό να βγει να αναλάβει την ευθύνη», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Την ίδια ώρα βέβαια, δεν απέδωσε καμία ευθύνη στην στάση του κόμματός του, το οποίο και εκ του θεσμικού του ρόλου, όφειλε, ειδικά σε συνθήκες κρίσιμες όπως αυτές που βιώνουμε, να συνεπικουρεί στη λύση και όχι στη διόγκωση των προβλημάτων.
Εξέφρασε την άποψη ότι «έχουμε ένα αποτυχημένο ακορντεόν που το χειριζόμαστε λάθος» και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε μια κυβέρνηση που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και ρίχνει την ευθύνη στην αντιπολίτευση, αυτό δεν είναι μια υπεύθυνη στάση». Σημείωσε ότι από τον Νοέμβριο ο ίδιος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων με ένα σχέδιο και κοινό υπουργό υγείας, «αλλά αρνήθηκε».
Σχετικά με το πολιτικό μορατόριουμ που ζήτησε χτες να υπάρξει «για να δούμε τι μπορεί να σωθεί παρά τα όσα έχουν γίνει», όπως είπε, τόνισε ότι η κυρίαρχη πολιτική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν την ατζέντα της συνεννόησης ή της αντιπαράθεσης. Προσέθεσε ότι σε αυτούς τους πέντε μήνες lockdown η κυβέρνηση έχει περάσει νομοσχέδια «που εγείρουν μεγάλες αντιδράσεις», πράγματα που δεν θα έπρεπε να εισαχθούν σε μια τέτοια περίοδο εξαναγκαστικής περιστολής ελευθεριών, όπως είπε.