Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι χώρες μέλη της, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Τσιόδρας, στην παρέμβασή του στις εργασίες του συνεδρίου Οlympia Forum V, που διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά σοβαρών ζητημάτων τα οποία πρέπει αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει απαντώντας τόσο σε εξωτερικές προκλήσεις όσο και στην εσωτερική ανάγκη των λαών των χωρών μελών να δοθούν απαντήσεις και για το σήμερα αλλά και το μέλλον.
Αναφέρθηκε αρχικά σε αναφορές ότι κινδυνεύει η συνοχή της Ε.Ε., τονίζοντας ότι «δεν συμμερίζεται αυτές τις απόψεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Αν διαβάσεις κανείς την έκθεση Ντράγκι θα διαπιστώσει ότι έχουν τεθεί τα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη και παράλληλα ποιες πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν για να μην μένει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα». «'Αλλωστε», πρόσθεσε, «ή ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει θέσει τα ζητήματα και τις προτεραιότητες. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα παράδειγμα γιατί δεν μπορεί ο καθένας μόνος του .Και αυτό το παράδειγμα είναι η Βρετανία που νόμιζε ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνη της αλλά σήμερα μάλλον το έχει μετανιώσει. Οικονομικά εκεί, τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα και άρα αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για όποιον πιστεύει ότι μπορεί καλύτερα μόνος του».
Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι «πρέπει να πάμε σε διαφορετική κατεύθυνση και χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά τα οποία επισημαίνονται στην έκθεση Ντράγκι. Χρειάζονται να γίνουν επενδύσεις, όχι μόνο από κοινοτικά αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Επενδύσεις στην 'Αμυνα αλλά και σε πολιτικές που αφορούν σε ζητήματα στο επίπεδο ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. 'Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της Ε.Ε, αλλά και χώρες-μέλη όπου υπάρχει έντονος ο ευρωσκεπτικισμός να θέλουν να φύγουν».
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει και σημείωσε ότι «είναι δυστύχημα που οι δύο μεγάλες χώρες, Γερμανία και Γαλλία που θα έπρεπε να είναι η ατμομηχανή αυτής της προσπάθειας, έχουν αδύναμες κυβερνήσεις». Ο ευρωβουλευτής αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και αφορούν στις ΗΠΑ, την Κίνα αλλά και τη Ρωσία, τόνισε: «Σε ότι αφορά στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από την έκβαση των αμερικανικών εκλογών οι Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούν ανταγωνιστικά προς στην Ευρώπη. Είμαστε σύμμαχοι και μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά σε επίπεδο οικονομίας υπάρχει ανταγωνισμός. Σε σχέση με τη Ρωσία προφανώς υπάρχει ζήτημα, όχι μόνο λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και γιατί οι γειτονικές της χώρες φοβούνται ότι κινδυνεύουν από τη Μόσχα.
Η απάντηση θα δοθεί με τη δημιουργία κοινής πολιτικής άμυνας, πάντα σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Σε σχέση με την Κίνα υπάρχουν ανεπτυγμένες οικονομικές σχέσεις, ωστόσο το τελευταίο διάστημα γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το αν η πολιτική που ακολουθεί το Πεκίνο αποβαίνει σε βάρος της Ευρώπης. Αλλά και στην Ευρώπη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σαφής κατεύθυνση. Σχετικώς με το μεταναστευτικό ο κ. Τσιόδρας το χαρακτήρισε ως πολύ μεγάλο ζήτημα που απασχολεί έντονα την Ευρώπη, περισσότερο από ότι στην Ελλάδα και «πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρώπη» σημείωσε. Και πρόσθεσε: Είναι ένα θέμα που θα το έχουμε μπροστά μας για τα επόμενα χρόνια».
Αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει πειστικά στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της και να δώσει μια κατεύθυνση στους πολίτες της Ε.Ε. μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών που θα βοηθήσει να υπάρξει μια εμπιστοσύνη ότι τα πράγματα θα μπορέσουν να πάνε καλύτερα».