Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα παιδιά που έπειτα από εισαγγελική εντολή καταλήγουν στις δομές φιλοξενίας των νοσοκομείων, για το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από το ζήτημα, για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου αλά και για την αναβάθμιση των δικαστικών μεγάρων της χώρας.

Σε δύο νοσοκομεία της χώρας, στο Αττικό και στο Παίδων, φιλοξενούνται παιδιά, που με εισαγγελική εντολή απομακρύνονται από τις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα στο Αττικό φιλοξενούνται 11 παιδιά σε μία παιδιατρική κλινική που έχει 33 κρεβάτια συνολικά. Στο Παίδων τα παιδιά υπερβαίνουν τα 30.

Ο κ. Τσιάρας σχολίασε την ευθύνη που έχουν οι εισαγγελείς που χειρίζονται υποθέσεις παιδιών, από οικογένειες με προβλήματα, τα οποία τα «παρκάρουν» στις δομές φιλοξενίας των νοσοκομείων της χώρας. «Καταρχάς, δεν γίνεται χωρίς αιτία η μεταφορά των παιδιών στα νοσοκομεία, ούτε οι εισαγγελικές παραγγελίες δίνονται με μεγάλη ευκολία. Δίνονται για να προστατευτούν τα παιδιά καθώς υπάρχουν ενδοοικογενειακές συνθήκες που καθιστούν αναγκαία την μεταφορά των παιδιών στα νοσοκομεία», είπε αρχικά ο κ. Τσιάρας.

«Υπάρχουν δομές Ελλάδα με έναν εργαζόμενο, πώς θα λειτουργήσουν;»«Εξετάζονται από τους εξειδικευμένους γιατρούς για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει η δυσκολία της μεταφοράς τους, και έχει να κάνει με το ότι δεν έχει οργανωθεί αρκετά το σύνολο των δομών που θα φιλοξενήσει τα παιδιά στη συνέχεια. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα τόσο απλά, υπάρχουν περιστατικά τα οποία απασχολούν και την δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη. Όλα γίνονται με τον δέοντα σεβασμό και την δέουσα προσοχή στην ψυχική υγεία των παιδιών», συνέχισε.

Για τις εισαγγελικές αποφάσεις, σχολίασε πως, «υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά αλλά οι εισαγγελικές αποφάσεις δεν παίρνονται με τόσο μεγάλη ευκολία, αντίθετα γίνεται με αίσθημα ευθύνης. Οι εισαγγελείς ανηλίκων βλέπουν τα θέματα και τα ζητήματα που αφορούν στην προστασία των παιδιών. Έχουμε προτεραιοποίηση αυτό το ζήτημα της προστασίας των παιδιών. Πολύ σύντομα θα φέρουμε  το νομοσχέδιο που αφορά στην  αναμόρφωση των εταιρειών προστασίας ανηλίκων, που είναι δομές αρκετά παρωχημένες και πρέπει να αναμορφωθούν και για να επιτελούν ορθώς τον ρόλο για τον οποίο έχουν φτιαχτεί. Πολλές δομές δεν λειτουργούν λόγω της υποστελέχωσης και της υποβάθμισης που υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια. Είναι 18 οι δομές συνολικά στην Ελλάδα, και οι λειτουργικές και οι μη λειτουργικές. Υπάρχουν δομές στην Ελλάδα με έναν εργαζόμενο,πώς θα λειτουργήσουν; Υπάρχει ένα τέτοιο παράδειγμα δομής στην Καρδίτσα. Αυτή τη στιγμή δομή που έιναι πρότυπο λειτουργίας, είναι αυτή του Πειραιά. Πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο ζήτημα της Κιβωτού του Κόσμου.

«Είναι ένα θέμα που η κοινή γνώμη το παρακολουθεί με ένα «σοκ». Είναι μία υπόθεση που βρίσκεται στη διαδικασία του ελέγχου και της έρευνα από την πλευρά των αστυνομικών, της Δικαιοσύνης αλλά και των αρμόδιων αρχών, και πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή, είναι ένα θέμα που η Δικαιοσύνη είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει. Κανείς μας δεν εύχεται να συμβαίνουν όλα αυτά, ωστόσο είναι θέμα που η Δικαιοσύνη είναι σε θέση να το ερευνήσει», τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Για την επάρκεια των δικαστικών λειτουργών ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως, «είναι πολλά τα ερωτήματα που διαμορφώνονται, ωστόσο πρέπει να καταλάβουμε οι εισαγγελείς και οι δικαστικοί λειτουργοί, λειτουργούν κάτω από την βάση των όποιων αποδεικτικών στοιχείων που μπορεί να εισφέρονται στην κάθε υπόθεση. Οι εισαγγελείς επαρκούν. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που σε αναλογία δικαστικών λειτουργών προς 100.000 πληθυσμού έχει από τις καλύτερες αναλογίες στην Ευρώπη. Βεβαίως, υπάρχουν άλλα ζητήματα που πρέπει να λυθούν, ο αριθμός είναι επαρκής, όταν χρειάζεται και όπου χρειάζεται δίνουμε οργανικές θέσεις μέσα από αιτιολογημένο αίτημα. Δεν είναι θέμα αριθμού το ζήτημα της Κιβωτού του Κόσμο, είναι θέμα διαδικασιών που πρέπει να τηρηθούν».

Αναβαθμίζονται τα δικαστικά μέγαρα

Τέλος, για την αναβάθμιση των δικαστικών μεγάρων ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «κατασκευάζουμε 7 νέα δικαστικά μέγαρα στη χώρα, στο Κιλκίς, στον Βόλο, στις Σέρρες, στην Έδεσσα, στη Λαμία, στο Ηράκλειο και στα Χανιά, και βεβαίως αντλούμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να κατασκευάσουμε το νέο Πρωτοδικείο και τη νέα Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Αθήνα. Ήδη έχω υπογράψει τη διακήρυξη, θα γίνει ακριβώς πάνω από τον Άρειο Πάγο».