Από τα μέσα Αυγούστου τίθεται σε ισχύ η κατάργηση της προμήθειας για συγκεκριμένες συναλλαγές στα ΑΤΜ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα (91,6 και 105,8) και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Όπως εξήγησε, χρειάζεται λίγος χρόνος ώστε να ψηφιστεί η σχετική διάταξη –κάτι που αναμένεται να γίνει την Παρασκευή–, να εκδοθεί το ΦΕΚ και να δοθεί ένα σύντομο περιθώριο στις τράπεζες για την προσαρμογή των πληροφοριακών τους συστημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο, η αλλαγή αφορά τις εξής βασικές συναλλαγές:

  • Αναλήψεις μετρητών και ερώτηση υπολοίπου: Δεν θα υπάρχει καμία χρέωση, ακόμα κι αν η συναλλαγή πραγματοποιείται από ΑΤΜ άλλης τράπεζας ή ανεξάρτητου παρόχου.
  • «Μέχρι σήμερα, η ερώτηση υπολοίπου ήταν δωρεάν μόνο αν πήγαινες στο ΑΤΜ της τράπεζάς σου. Τώρα, δεν θα υπάρχει χρέωση ούτε στα ΑΤΜ τρίτων τραπεζών», σημείωσε.

Όσον αφορά τις περιοχές όπου υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, ο κ. Τσάπαλος υπενθύμισε ότι εδώ και έξι μήνες δεν ισχύει προμήθεια για τις αναλήψεις. Η νέα ρύθμιση έρχεται να επεκτείνει αυτό το μέτρο και στους ανεξάρτητους παρόχους ΑΤΜ, ώστε οι συναλλαγές να είναι δωρεάν σε κάθε απομακρυσμένη δημοτική κοινότητα, ακόμα κι όταν το μοναδικό διαθέσιμο μηχάνημα δεν ανήκει σε συστημική τράπεζα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε μια σημαντική πτυχή της ρύθμισης που αφορά και νομικά πρόσωπα:
«Αν, για παράδειγμα, ένας νόμιμος εκπρόσωπος μιας ΙΚΕ κάνει ανάληψη με κάρτα συστημικής τράπεζας σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, από τις 15 Αυγούστου και μετά δεν θα χρεώνεται. Η ρύθμιση αφορά και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα».

Τι ισχύει για τα εμβάσματα

Στα τραπεζικά εμβάσματα δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή. Ο κ. Τσάπαλος συνέστησε στους πολίτες να αξιοποιούν το web banking, που για ποσά έως 5.000 ευρώ είναι ο οικονομικότερος τρόπος μεταφοράς, με χρέωση 0,50 ευρώ για αποστολή και 0,70 ευρώ για παραλαβή χρημάτων. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιούν το σύστημα IRIS, που δεν έχει καμία χρέωση.

«Δεν μας αφορά η ψυχολογία των τραπεζών»

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των τραπεζών, που φημολογείται ότι εξετάζουν ακόμα και περιορισμό του δικτύου ΑΤΜ, ο κ. Τσάπαλος ήταν κατηγορηματικός:

«Το Υπουργείο Οικονομικών δεν ασχολείται με την ψυχολογική κατάσταση των τραπεζών. Παρεμβαίνουμε κάθε φορά που εντοπίζουμε αδικίες σε βάρος των πολιτών. Το κάναμε και τον Δεκέμβριο, το κάνουμε και τώρα, γιατί προφανώς κάποιες τράπεζες δεν κατάλαβαν τότε το μήνυμα».

Τόνισε, επίσης, ότι οι τράπεζες έχουν συμφέρον να κρατούν ικανοποιημένους τους πελάτες τους και δεν μπορούν να αποσύρουν μαζικά τα ΑΤΜ, διότι αυτό θα τους κόστιζε πελατειακά.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πώληση ΑΤΜ σε ανεξάρτητους παρόχους, χαρακτήρισε αιφνιδιαστική την έξτρα χρέωση που επιβλήθηκε, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αποφάσεις των τραπεζών πρέπει να είναι «προσεκτικές, λελογισμένες και κοινωνικά ωφέλιμες».

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και το τεκμαρτό εισόδημα

Αναφορικά με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και το τεκμαρτό εισόδημα, ο κ. Τσάπαλος ανέφερε ότι από τους περίπου 380.000 υπόχρεους, μόλις 2.600 (0,7%) υπέβαλαν ένσταση. Κάλεσε όσους θεωρούν ότι αδικούνται να υποβάλουν προσφυγή, ώστε να εξεταστεί η περίπτωσή τους από την ΑΑΔΕ.

«Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν. Το τεκμήριο είναι προσωρινό μέτρο και θα αντικατασταθεί σταδιακά από σύγχρονες ψηφιακές μεθόδους ελέγχου και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».

Ο ίδιος υπενθύμισε πως πριν την εφαρμογή του τεκμηρίου, 6 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωναν μηδενικά κέρδη ή ζημίες για 2-3 συνεχόμενα έτη, ενώ πλήρωναν λιγότερους φόρους συγκριτικά με μισθωτούς και συνταξιούχους.

Το μέτρο απέφερε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα, ενώ συνολικά ο φετινός βεβαιωθείς φόρος ανήλθε σε 4,86 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν ίδιο με το περσινό.

Πρωτιά στις εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

Τέλος, ο κ. Τσάπαλος έκανε λόγο για ρεκόρ εμπρόθεσμων δηλώσεων, με 160.000 περισσότερες υποβολές από φυσικά πρόσωπα και 25.000 από νομικά πρόσωπα.

«Είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία εξελίχθηκε τόσο ομαλά. Η Ελλάδα υπέβαλε μαζικά και χωρίς προβλήματα τις φορολογικές δηλώσεις, έστω και με μία εβδομάδα παράταση. Το νέο σύστημα, με προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα και προσυμπληρωμένες δηλώσεις, φαίνεται να πέτυχε».