Για τον δημοσιονομικό χώρο, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση που θα λάβουν οι συνταξιούχοι, μίλησε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε σχετική του συνέντευξη.

Ειδικότερα, όπως τόνισε σήμερα (14/2) ο ίδιος, «όταν κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, είχαμε πληροφορίες για τα πραγματικά έσοδα και δαπάνες τις οποίες, είχαμε περίπου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Από εκεί και μετά έρχονται διαρκώς καινούργια στοιχεία και απ’ ό,τι φαίνεται στα δημοσιονομικά πήγαμε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε».

«Πρέπει να δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος που εκτιμάται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο παραπάνω από ό,τι είχαμε προηγουμένως», υποστήριξε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Για τους συνταξιούχους

Όσο αφορά την ενίσχυση που θα πάρουν όσοι συνταξιούχοι δεν είδαν αύξηση στους λογαριασμούς τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε τα εξής:

«Υπάρχει μια ομάδα η οποία σαν αποτέλεσμα των προσωπικών διαφορών του νόμου Κατρούγκαλου δεν έλαβε την αύξηση στη σύνταξη αυτό του 7,75%, το οποίο πήραν περίπου το 60% των συνταξιούχων και λίγο παραπάνω, αλλά επιπλέον δεν καλύφθηκαν και από τις υπόλοιπες κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της ενίσχυσης του εισοδήματος του πληθυσμού και ειδικά των συνταξιούχων, δηλαδή, το έκτακτο επίδομα που δόθηκε σε χαμηλοσυνταξιούχους και επιπλέον είχαμε και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το οποίο έπιασε κυρίως το πάνω μέρος της κατανομής των συνταξιούχων.

Οπότε έχει μείνει ένα κομμάτι, περίπου το 5- 5,5% των συνταξιούχων, οι οποίοι ούτε αύξηση είδαν ούτε επωφελήθηκαν από κάποιο από αυτά τα δύο μέτρα και είναι κυρίως άτομα το οποίο είναι στη μέση και ίσως και λίγο προς τα κάτω της κατανομής των συνταξιούχων».

Για τον κατώτατο μισθό

Τέλος, σχετικά με το φλέγον ζήτημα του κατώτατου μισθού, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι η διαδικασία διαβούλευσης των εμπλεκόμενων φορέων, βρίσκεται περίπου στο μέσο της.

Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να δοθεί κάτι το οποίο «να ανταποκρίνεται στην όποια βελτίωση της παραγωγικότητας, ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα οι επιχειρήσεις και να μπορούμε να προστατέψουμε και την αγοραστική δύναμη των φτωχότερων νοικοκυριών» ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να τροφοδοτηθεί αυτό που οι οικονομολόγοι λένε σπιράλ μισθών-τιμών.