Τους κατόχους δύο «πακιστανικών» τηλεφώνων με τους οποίους επικοινωνούσαν ο 36χρονος άνδρας που διαμελίστηκε στην έκρηξη της οδού Αρκαδίας και η 33χρονη σύντροφός του που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, αναζητά η Αντιτρομοκρατική για να αποκτήσει την πλήρη εικόνα των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Γράφει ο Μιχάλης Τεζάρης
Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, στην οποία προέβησαν άμεσα τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής για τα δύο κινητά τηλέφωνα που εντοπίστηκαν στην οδό Αρκαδίας, προέκυψε ότι και οι δύο τηλεφωνικές συνδέσεις ήταν καταχωρημένες σε ονοματεπώνυμα ατόμων από το Πακιστάν. Το χρονικό διάστημα «ανοίγματος» των συνδέσεων έγινε από τις αρχές του καλοκαιριού έως και τις 31 Οκτωβρίου, όταν και προκλήθηκε η έκρηξη του ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού. Αυτές οι δύο τηλεφωνικές συνδέσεις, όπως προέκυψε από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, αντιστοιχούν σε άτομα υπηκοότητας από τη Συρία και το Πακιστάν.
Με πυρετώδεις ρυθμούς, την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό στοιχείων που αναμένεται να προκύψουν από την εξέταση των κινητών τηλεφώνων, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των καρτών USB που εντόπισαν κατά τη διάρκεια των ερευνών σε τρία σπίτια εμπλεκόμενων ατόμων σε Εξάρχεια και Πειραιά. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής ματαίως περίμεναν απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η έκρηξη στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας, αλλά και για τον στόχο στον οποίο επρόκειτο να τοποθετήσουν τη βόμβα οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.
Η 30χρονη κατηγορούμενη, που έφτασε στην Ελλάδα από την Ελβετία όπου βρισκόταν, δεν επιθυμεί καμιά επικοινωνία με τους αστυνομικούς, ενώ ο ηλικίας 31 ετών άνδρας που προφυλακίστηκε, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του με την υπόθεση. Για ακόμη μία φορά, ενώπιον του ανακριτή υποστήριξε όσα εξαρχής είχε πει στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής: «Δεν έχω καμία σχέση με τον εκρηκτικό μηχανισμό, τα όπλα και τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι αυτό, δεν γνώριζα καν ότι ο αποβιώσας Κ.Ξ. και η Μ.Μ. βρίσκονταν σε αυτό και δεν έχω σχέση με καμία οργάνωση».
Από τα τουλάχιστον πέντε χειρόγραφα σχεδιαγράμματα κατασκευής βόμβας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία, διαπιστώνεται ότι πρόκειται για σημειώσεις ολοκλήρωσης ενός ηλεκτρικού κυκλώματος που μπορεί να πυροδοτήσει έναν ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό. Αποτυπώνονται φυσικοί, χημικοί και μαθηματικοί τύποι και νόμοι για τη μεταβολή του ηλεκτρικού φορτίου, την τάση και την ενέργεια. Καταγράφονται λεπτομέρειες για την αποφυγή βραχυκυκλώματος, ακόμη και τους καλούς αγωγούς όπως χαλκό, αλουμίνιο, άργυρο, πυρίτιο, αλλά και για μονωτές σαν το χαρτί και το γυαλί.
Οι αστυνομικοί τονίζουν, πάντως, πως τέτοιες πληροφορίες μπορεί κανείς να τις εντοπίσει σε ανοιχτές πηγές από το διαδίκτυο, με βασική προϋπόθεση το άτομο που θα προσπαθήσει να κατασκευάσει τον εκρηκτικό ωρολογιακό μηχανισμό να έχει γνώσεις μηχανολογίας και ηλεκτρολογίας, κάτι που διέθετε ο άνδρας που διαμελίστηκε στην έκρηξη της οδού Αρκαδίας, καθώς είχε σπουδάσει στην πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστήμιου Πατρών.