Στο «Στούντιο 4» βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, σε μια συνέντευξη γεμάτη επιστημονικό ενδιαφέρον με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο. Ανάμεσα στα όσα συζητήθηκαν, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του για τη σύνδεση – ή μη – των σεισμών στην Τουρκία με τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
«Το 1999, στις 17 Αυγούστου, σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός στη Νικομήδεια της Τουρκίας. Στις 7 Σεπτεμβρίου ακολούθησε ο σεισμός της Αθήνας. Μελετώντας τα δεδομένα, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε κάποια συσχέτιση και ότι σε έναν βαθμό ο σεισμός στην Τουρκία επηρέασε τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα», ανέφερε αρχικά ο κ. Λέκκας.
Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως δύο μήνες αργότερα, όταν σημειώθηκε ένας ακόμη ισχυρός σεισμός στην Τουρκία, δεν παρατηρήθηκε καμία επίδραση στον ελληνικό χώρο.
«Άρα, επηρεαζόμαστε μόνο όταν ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν υπάρχει καμία επίδραση στην Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Τώρα λέμε για την Κωνσταντινούπολη ότι έγινε ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα προβλέπει, εκτιμά έναν σεισμό στη της τάξεως των 7,8 Ρίχτερ με βάση τις διαστάσεις του ρήγματος που δεν έχει σπάσει ακόμα. Αυτό για την Κωνσταντινούπολη σημαίνει ισοπέδωση του 1/3 των κατασκευών που είναι παλιές, το 1/3 των καινούριων κατασκευών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Το υπόλοιπο 1/3 είναι καλές κατασκευές.
Εκείνο που με φοβίζει περισσότερο στην Κωνσταντινούπολη είναι η ανθρώπινη έκθεση που είναι 17 εκατομμύρια μέσα σε ένα στενό χώρο».