Στο Κίεβο έφτασαν σήμερα οι ηγέτες 13 κρατών για να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στη χώρα κι ενώ τα δεδομένα αλλάζει η δραματική αλλαγή στάσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ σ’ αυτόν τον πόλεμο.

«Έχουμε μια σημαντική συνάντηση αύριο, μια σύνοδο. Ίσως να είναι καμπή», είπε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στη σύνοδο αυτή, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος άλλοι 24 ξένοι ηγέτες μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Είμαστε στο Κίεβο σήμερα διότι η Ουκρανία είναι η Ευρώπη. Σε αυτή τη μάχη για επιβίωση δεν διακυβεύεται μόνο η τύχη της Ουκρανίας. (Διακυβεύεται) η τύχη της Ευρώπης», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της που ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο συνόδευε με βίντεο που δείχνει την άφιξή της σιδηροδρομικώς στο Κίεβο στο πλευρό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

Επίσης αναμένεται ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Κινητοποιούνται οι Ευρωπαίοι

Εν πτήσει προς την Ουάσιγκτον, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πως ο ίδιος και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Γαλλίας έχουν «δεσμευτεί» η ειρήνη να αποκατασταθεί με «δίκαιο, στέρεο και διαρκή» τρόπο, κι ότι η ασφάλεια των Ευρωπαίων θα «ενδυναμωθεί» αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις για αυτό και είναι επιτυχείς.

Μπροστά στη ρωσική απειλή και στην αλλαγή της αμερικανικής στάσης, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κινητοποιηθούν. Ο κ. Κόστα ανήγγειλε έκτακτη σύνοδο κορυφής την 6η Μαρτίου, καθώς «ζούμε αποφασιστική στιγμή για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς, ο νικητής των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία που αναμένεται προσεχώς να γίνει καγκελάριος, χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» να υπάρχει «δυνατότητα αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας», εναλλακτική «στο NATO στη σημερινή μορφή του».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού φάνηκε να ευθυγραμμίζεται με τη ρωσική θέση χαρακτηρίζοντας την Ουκρανία υπεύθυνη για τον πόλεμο που ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου 2022 και άρχισε συνομιλίες με τη Ρωσία χωρίς ουκρανική ούτε ευρωπαϊκή συμμετοχή, επέμεινε πως θέλει οι ΗΠΑ να αποζημιωθούν σε είδος, με ουκρανικά ορυκτά, ειδικά σπάνιες γαίες, για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που παρείχαν έκτοτε στο Κίεβο.

Ο ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υπογράψει κείμενο που θα υποχρεώσει να πληρώνουν «δέκα γενιές Ουκρανών».