Το Ιράν βρίσκεται «κοντά στην ήττα» εκτίμησε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο πόλεμος έχει μπει στη 13η ημέρα του. Την ίδια ώρα οι αρχές του Ιράν διεμήνυσαν ότι είναι έτοιμες για πόλεμο με μεγάλη διάρκεια.
«Μπορεί να πλήξουμε τομείς της Τεχεράνης και άλλες τοποθεσίες (...) Αν το κάνουμε θα είναι σχεδόν αδύνατο να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους», είπε ο Aμερικανός πρόεδρος εξερχόμενος από το αεροσκάφος του κοντά στην Ουάσιγκτον, αφού επέστρεψε από περιοδεία του στις πολιτείες Οχάιο και Κεντάκι.
Το Ιράν είναι «κοντά στην ήττα. Αυτό δεν πάει να πει ότι θα σταματήσουμε αμέσως, αλλά αυτοί θα το κάνουν», υποστήριξε ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, προφανώς αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Δεν θέλουμε να φύγουμε προτού να έχει έρθει ώρα, έτσι δεν είναι; Πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά, όχι;», είπε, σε εμφάνισή του σε συγκέντρωση στο Κεντάκι.
Στην άλλη πλευρά, οι Φρουροί της Επανάστασης τόνισαν πως είναι έτοιμοι για μακρά εκστρατεία ώστε η Ουάσιγκτον να αναγκαστεί να κάνει πίσω εξαιτίας του σφυροκοπήματος δυτικών συμφερόντων. Ο Αλί Φανταβί, αξιωματικός των Φρουρών, επέσεισε την απειλή «πολέμου φθοράς» και της «καταστροφής ολόκληρης της αμερικανικής οικονομίας» αν όχι «της παγκόσμιας οικονομίας».
Ο πόλεμος, που έχει εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή, απειλεί τον εφοδιασμό με πετρέλαιο της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η κίνηση έχει παραλύσει στα Στενά του Ορμούζ, θαλάσσιο πέρασμα στρατηγικής σημασίας.
Άνοδος τιμών πετρελαίου
Μπροστά στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου -το Brent Βόρειας Θάλασσας ξεπέρασε ξανά τα 100 δολάρια το βαρέλι (+9,3%) περί τις 05:00 ώρα Ελλάδας, ενώ το WTI βρισκόταν σχεδόν στα 95 (+8,8%)- ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον θα αποδεσμεύσει στρατηγικά αποθέματα. «Θα το κάνουμε και μετά θα πάμε να γεμίσουμε» τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων, διαβεβαίωσε, προεξοφλώντας υποχώρηση των τιμών στις αντλίες των πρατηρίων. Ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησής του Κρις Ράιτ ανακοίνωσε νωρίτερα την αποδέσμευση 172 εκατομμυρίων βαρελιών «από την επόμενη εβδομάδα» προοδευτικά.
Νωρίτερα χθες οι 32 χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αποδέσμευση 400 εκατ. βαρελιών -ρεκόρ- από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να αμβλυνθούν οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Την πρώτη εβδομάδα του πολέμου, το κόστος για την Ουάσιγκτον ξεπέρασε τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε χθες η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη πηγές της στο Κογκρέσο.
Το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει ορίσει «κανέναν χρονικό περιορισμό», τόνιζε χθες πως έχει «ευρεία γκάμα στόχων» στο Ιράν.
