Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική πορεία των διαπραγματεύσεων με την Κίνα, υποστηρίζοντας πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε τροχιά πλήρους επαναπροσδιορισμού των εμπορικών τους σχέσεων. Μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε πως η συνάντηση του Σαββάτου στη Γενεύη πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος. «Συζητήσαμε πολλά θέματα, υπήρξε συμφωνία σε αρκετά από αυτά. Επιθυμούμε το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις αμερικανικές επιχειρήσεις για το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών», σημείωσε.
Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα στην ελβετική πόλη, με επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για εμπορικά θέματα Τζέιμισον Γκριρ. Από την κινεζική πλευρά, προΐσταται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ.
Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο, επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς ύψους 145% σε κινεζικές εισαγωγές. Η Κίνα απάντησε με δασμούς 125% σε αμερικανικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» σχεδόν ολοκληρωτικά οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές και να προκληθούν αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.
Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των δασμών στο 80%, χωρίς ωστόσο να αποσύρει τη συνολική πίεση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ, «ο πρόεδρος επιθυμεί εκτόνωση της έντασης, αλλά με όρους». Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει μονομερής υποχώρηση: «Περιμένουμε ουσιαστικές παραχωρήσεις και από την Κίνα».
Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «θετικό και εποικοδομητικό βήμα», προειδοποιώντας ωστόσο πως μια βαθύτερη ρήξη ανάμεσα στις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεωοικονομική διάσπαση του πλανήτη.
Αν και η Κίνα ανακοίνωσε εντυπωσιακή αύξηση 8,1% στις συνολικές εξαγωγές της τον Απρίλιο, οι αποστολές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά σχεδόν 18%, δίνοντας στο Πεκίνο ισχυρό κίνητρο για συμβιβασμούς.