Ο Λευκός Οίκος προχώρησε την Παρασκευή σε διευκρινίσεις σχετικά με τα σχόλια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ενδεχόμενη μείωση των δασμών προς την Κίνα στο 80%, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση για μονομερή ενέργεια. Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για μείωση των δασμών στην Κίνα από το ισχύον 145% στο 80% ήταν απλώς «ένας αριθμός που πέταξε ο πρόεδρος», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ.
Σύμφωνα με τη δήλωση της εκπροσώπου Καρολίν Λέβιτ, ο πρόεδρος παραμένει σταθερός στη θέση του ότι οποιαδήποτε μείωση δασμών θα εξαρτηθεί από παραχωρήσεις της κινεζικής πλευράς.
Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε αναφέρει ότι «ένας δασμός 80% στην Κίνα φαίνεται σωστός», ενώ υπογράμμισε πως το Πεκίνο πρέπει να ανοίξει περισσότερο την αγορά του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η δήλωσή του έγινε μέσω ανάρτησης στο Truth Social, όπου σημείωσε ότι «οι κλειστές αγορές δεν λειτουργούν πλέον».
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρέπεμψε, μάλιστα, τον τελικό χειρισμό του ζητήματος στον υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπεσεντ, ενόψει νέων εμπορικών συνομιλιών μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.
Το παρασκήνιο από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters, ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι άρχισαν να ανησυχούν βαθιά για τις οικονομικές συνέπειες του εμπορικού πολέμου και τον κίνδυνο διεθνούς απομόνωσης κι έτσι, άρχισαν να διαπραγματεύονται με την Ουάσιγκτον. Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται μετά τις πρώτες επιθετικές αντιδράσεις της κινεζικής πλευράς του στην επιβολή δασμών από τον Τραμπ.
Η απόφαση του Πεκίνου να αποστείλει τον κορυφαίο οικονομικό αξιωματούχο της κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ, στην Ελβετία για συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά βασίστηκε σε τρεις βασικούς άξονες:
- την εσωτερική οικονομική πίεση,
- την επιθυμία για μείωση της έντασης και
- την ανάγκη να αποφευχθεί η περιθωριοποίηση από άλλους εμπορικούς εταίρους που διαπραγματεύονται με την Ουάσιγκτον.
Παράλληλα, η ρητορική Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο έχει παρουσιάσει σχετική αποκλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι πρώτες επαφές είχαν ξεκινήσει κατά τις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την κινεζική πλευρά να αναζητά επαφή στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.
Η αρχική πρόταση για διάλογο με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο απορρίφθηκε από την Ουάσιγκτον ως ανεπαρκής, με τις ΗΠΑ να απαιτούν συνομιλητή με άμεση πρόσβαση στον Σι Τζινπίνγκ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελβετία προσφέρθηκε ως ουδέτερη χώρα για την πρώτη συνάντηση, η οποία χαρακτηρίζεται από το Πεκίνο «προδιαπραγματευτική».
Κινεζικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη κύματα πτωχεύσεων, κυρίως στον κλάδο των παιχνιδιών, του επίπλου και της κλωστοϋφαντουργίας.
Η αδυναμία αντικατάστασης της αμερικανικής αγοράς με αναδυόμενες οικονομίες θεωρείται υπαρξιακή απειλή για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, με αναλυτές να προειδοποιούν για απώλεια έως και 16 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
Το Πεκίνο διαπιστώνει επίσης πως σημαντικοί εμπορικοί του εταίροι, όπως η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ιαπωνία, ανοίγουν διαύλους με την Ουάσιγκτον, γεγονός που αυξάνει τον φόβο περιθωριοποίησης.
Ενα επιπλέον εμπόδιο ήταν η επιστολή που απέστειλαν οι ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου, ζητώντας από την Κίνα σειρά μέτρων για την καταπολέμηση των πρόδρομων ουσιών φαιντανύλης.
Πηγή από την κινεζική πλευρά χαρακτήρισε την επιστολή «αλαζονική» και προσβλητική, λέγοντας πως υπενθυμίζει «απαράδεκτες απαιτήσεις στο εσωτερικό πολιτικό σύστημα της Κίνας».
Η κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το ζήτημα των ναρκωτικών ως πρόσχημα για την επιβολή δασμών. Παρ’ όλα αυτά, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι η φαιντανύλη θα τεθεί αναπόφευκτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.
Παρά την κλιμάκωση, η επιθυμία και των δύο πλευρών να δείξουν ότι δεν είναι υπεύθυνες για ενδεχόμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας λειτούργησε ως καταλύτης.
Η Κίνα αποφάσισε να στείλει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, πρόσωπο με άμεση πρόσβαση στον Σι, ικανοποιώντας το αμερικανικό αίτημα για συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο, χωρίς όμως να εκθέτει πολιτικά τον ίδιο τον Κινέζο πρόεδρο.
Οι προσδοκίες του Πεκίνου παραμένουν συγκρατημένες: Εσωτερικά, το Πεκίνο έχει υποβαθμίσει το επίπεδο των συνομιλιών σε «συνάντηση» και όχι επίσημες διαπραγματεύσεις.
Στο τραπέζι ενδέχεται να τεθούν προτάσεις αγοράς LNG και αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, αντίστοιχες με εκείνες της συμφωνίας «Φάση Ενα» του 2019.
Παρότι η κατάργηση του αμερικανικού φορολογικού ορίου για εισαγωγές κάτω των 800 δολαρίων και η υπόθεση TikTok βρίσκονται στο προσκήνιο των διμερών εντάσεων, δεν αναμένεται να έχουν κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις του Σαββατοκύριακου.