Τραγωδία στο Μάτι: Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και με αποδείξεις!

388
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ανακρίβειες και οι αλήθειες για την τραγωδία στο Μάτι. Από τις καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων προκύπτουν ενέργειες, οι οποίες προκάλεσαν το επιχειρησιακό και κυβερνητικό αλαλούμ, που συνετέλεσε στην τραγωδία.

Παρόλο που πολλοί ήξεραν, ακόμη και τη «Μαύρη Δευτέρα», για την εκατόμβη των νεκρών συμπολιτών, έκαναν τους ανήξερους και τους διαχειριστές μιας κατάστασης που ήδη είχε τελειώσει θανατηφόρα. Ακόμη και τρεις ημέρες μετά, σε μία συνέντευξη Τύπου, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί μια εθνική τραγωδία με σαθρά επιχειρήματα.

Στο υπόμνημα της ολοκληρωμένης έκθεσης του τεχνικού συμβούλου-πραγματογνώμονα κ. Ανδριανού Γκουρμπάτση περιλαμβάνονται οι ανακρίβειες που ακούστηκαν στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου της 26ης Ιουλίου 2018.

Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρει: Μικτά κλιμάκια Πυροσβεστικής και Στρατού έλεγξαν τα σημεία για τα οποία δόθηκαν από δορυφορικά συστήματα εστίες πυρκαγιάς και τα κλιμάκια αυτά επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων, καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι φωτιές εκεί που δόθηκαν. Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο, η αλήθεια είναι πως τα δύο θερμικά σημεία που εμφανίστηκαν ως οι εστίες της πυρκαγιάς βρίσκονται βόρεια του Ν. Βουτζά και είναι 3,7 χιλιόμετρα πιο μακριά από το πραγματικό σημείο έναρξης στο Νταού.

Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε υποστηρίξει: Εχουμε σοβαρές ενδείξεις και σημαντικά ίχνη για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό… Ξέρω ότι υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια.

Από τα ξεχωριστά πορίσματα προκύπτει ότι η πυρκαγιά οφείλεται αποδεδειγμένα μόνον σε ανθρώπινη αμελή συμπεριφορά (εμπρησμός από αμέλεια), δηλαδή καύση υπολειμμάτων κλαδιών κ.λπ. Ο αρμόδιος υπουργός είχε κάνει λόγο για εύρημα που είχε οδηγήσει σε έρευνες, χωρίς όμως ποτέ να υπάρξει τέτοιο ύποπτο εύρημα.

Στη συνέντευξη είχε μιλήσει και ο κ. Γ. Ματσούδης, διευθύνων σύμβουλος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ο οποίος υποστήριξε πως εμφανίζονται θερμικά στοιχεία εστιών πυρκαγιάς, ωστόσο οι δύο εμφανιζόμενες εστίες δεν είναι νέες (ύποπτες) εστίες αλλά αποτέλεσμα της κηλίδωσης (ενάρξεις από καύτρες). Ο κ. Ματσούδης είχε επισημάνει επίσης πως επικρατούσαν άνεμοι πολύ θυελλώδεις που έφταναν τα 120 χιλ./ώρα, ωστόσο ο κ. Γκουρμπάτσης αναφέρει στο πόρισμά του πως από την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς μέχρι και την ώρα 20:00 η ένταση κυμάνθηκε από 5 μποφόρ η ελάχιστη έως 10 μποφόρ η μέγιστη (ριπές). Ενταση 10 μποφόρ (95 χιλ./ώρα) παρατηρήθηκε μόνον το 10λεπτο, από ώρα 19:20 έως 19:30.

Ο τότε αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήριος Τερζούδης είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι, ότι είχαν σταλεί 22 υδροφόρα οχήματα στις 17:15, αναφορές οι οποίες διαψεύστηκαν από ξεχωριστά πορίσματα εμπειρογνωμόνων συνοδευόμενες από σχετικές καταθέσεις.

Ο τότε αρχηγός είχε ισχυριστεί ότι για να φτάσει η πυρκαγιά τη Λ. Μαραθώνος απαιτείται κάτι λιγότερο από 1 1/2 ώρα, ενώ σε άλλη δήλωση είχε πει ότι όλο το φαινόμενο ήταν 1 1/2 ώρες. Η αλήθεια είναι ότι για να φτάσει η πυρκαγιά τη Λ. Μαραθώνος από την ώρα έναρξης απαιτήθηκαν 2 ώρες και όλο το φαινόμενο πλέον των 2 1/2 ωρών…

Από τις καταθέσεις μαρτύρων αναδεικνύεται ότι οι κ.κ. Τερζούδης και Ματθαιόπουλος δεν άκουσαν ποτέ τις εκκλήσεις αξιωματικών που έφθασαν πρώτοι στην περιοχή για τη γρήγορη συνδρομή εναέριων μέσων. Τελικά πέταξαν μόλις δύο ελικόπτερα, το ένα έκανε μόλις μία ρίψη και έγινε η εκτροπή του στα διυλιστήρια και ένα δεύτερο έκανε δύο ρίψεις και προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό. Από τις 17:43 έως και τις 19:00 Νέος Βουτζάς και Μάτι έμειναν χωρίς εναέρια βοήθεια κατάσβεσης.

του Παναγιώτης Σπυρόπουλου από τον Ελεύθερο Τύπο

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr