Την Κυριακή 6 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα επισκεφθεί τη Βεγγάζη, όπου θα συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.
Η διπλωματική αυτή αποστολή θα συνεχιστεί και στη Δυτική Λιβύη, καθώς ο υπουργός πρόκειται να μεταβεί στην Τρίπολη την Τρίτη 15 Ιουλίου για επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης έχει καταστήσει σαφές πως η ελληνική προσέγγιση στη Λιβύη δεν υπακούει σε κοντόφθαλμες λογικές επιρροής ή "παζαριών". «Η Ελλάδα δεν θα μπει ποτέ σε λογική πλειοδοσίας και εξαγοράς», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως η χώρα μας επιλέγει σταθερά τον ρόλο του αξιόπιστου εταίρου, με εργαλεία το διεθνές δίκαιο, τη διπλωματία και τη συνέπεια.
Αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις, τόνισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε αποσύρθηκε από τη Λιβύη, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις που επιδιώκουν την παρουσία τους με επεκτατικά μέσα. «Αντίθετα, αποκαταστήσαμε με επιτυχία τη σχέση, ενεργοποιώντας όλους τους διαύλους και προς τις δύο πλευρές», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την εθνική στρατηγική της ισόρροπης διπλωματικής παρουσίας και στις δύο λιβυκές διοικήσεις.
Ειδική μνεία έκανε και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, χαρακτηρίζοντάς το «ανυπόστατο, άκυρο και αντίθετο στο διεθνές δίκαιο». «Οποιοσδήποτε κι αν το υπογράψει, δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα», επισήμανε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Παράλληλα, στο προσκήνιο επανέρχεται και η στάση της Αιγύπτου, η οποία επιχειρεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόπειρα επικύρωσης της συμφωνίας του 2019 από την ανατολική λιβυκή Βουλή. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye, Αιγύπτιος αξιωματούχος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του Καΐρου, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελάτι, έθεσε το ζήτημα σε απευθείας συνομιλία με τον Αμερικανό σύμβουλο για την Αφρική, Μασάντ Μπούλος. Σύμφωνα με πηγές, ο Μπούλος προτίθεται να επικοινωνήσει με τον Χαλίφα Χαφτάρ, ώστε να εξεταστούν οι επιπτώσεις της πιθανής επικύρωσης της συμφωνίας.