Η Άγκυρα έκανε λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς» και «διαστρέβλωση της ιστορίας», επαναφέροντας το αφήγημα περί Μικρασιατικής Καταστροφής και «Μεγάλης Ιδέας».

Νέα σοβαρή διπλωματική πρόκληση εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, επιλέγοντας την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων για να επιτεθεί με σφοδρότητα κατά της Αθήνας.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Άγκυρα χαρακτηρίζει «αβάσιμους» τους ιστορικούς ισχυρισμούς για τις σφαγές των χριστιανικών πληθυσμών, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά ότι διαστρεβλώνει εσκεμμένα τα γεγονότα και επιχειρεί να εξαγάγει εχθρότητα μέσα από το παρελθόν.

Το τουρκικό υπουργείο κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να χρησιμοποιεί την ιστορία για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπών και σκοπιμοτήτων.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει πλήρως το κατηγορητήριο, η Άγκυρα ζήτησε από την Αθήνα να αναγνωρίσει τις δικές της ιστορικές ευθύνες, κάνοντας λόγο για φρικαλεότητες που φέρεται να διαπράχθηκαν εις βάρος Τούρκων και άλλων εθνοτικών ομάδων κατά το παρελθόν.

Συνεχίζοντας στην ίδια επιθετική γραμμή, η ανακοίνωση επαναφέρει το εθνικιστικό αφήγημα περί Μικρασιατικής Εκστρατείας, υποστηρίζοντας ότι η 19η Μαΐου 1919 αποτελεί την ένδοξη απαρχή του απελευθερωτικού αγώνα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Η 19η Μαΐου 1919, η ημερομηνία κατά την οποία ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Μεγάλος Ηγέτης Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και ξεκίνησε τον εθνικό μας αγώνα ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, γιορτάζεται με ενθουσιασμό από το τουρκικό έθνος ως «Ημέρα Μνήμης, Νεολαίας και Αθλητισμού του Ατατούρκ».

Η Ελλάδα, με τη νομοθεσία που υιοθέτησε σε εθνικό επίπεδο το 1994 σχετικά με την αξίωση του «Πόντου», προβάλλει νομικά αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, επεκτείνει συνεχώς αυτές τις αβάσιμες αξιώσεις χωρίς δισταγμό και τις διδάσκει ως μαθήματα σε παιδιά σε δημοτικά και γυμνάσια σε όλη τη χώρα μέσω εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας.

Έχοντας αποτύχει στην απόπειρα εισβολής που στόχευε στην υλοποίηση της «Μεγάλης Ιδέας», η Ελλάδα προσπαθεί τώρα να καλύψει την ήττα της και τις σοβαρές φρικαλεότητες που διέπραξε, εγείροντας την αβάσιμη αξίωση του «Πόντου» εναντίον της χώρας μας. Τα εγκλήματα πολέμου και οι φρικαλεότητες που διέπραξε ο ελληνικός στρατός καταγράφονται στις εκθέσεις της Συμμαχικής Εξεταστικής Επιτροπής και στο Άρθρο 59 της Συνθήκης της Λωζάνης.

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικό όφελος και να αναγνωρίσουν τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον Τούρκων και άλλων εθνοτικών ομάδων, ξεκινώντας από τη σφαγή της Τρίπολης το 1821, καθώς και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον Τούρκων και άλλων εθνοτικών ομάδων στη Δυτική Ανατολία, ξεκινώντας από την απόπειρα κατάληψης της Σμύρνης στις 15 Μαΐου 1919.

Καλούμε την Ελλάδα να υιοθετήσει μια προσέγγιση που προάγει την ειρήνη και τη συνεργασία στις διμερείς μας σχέσεις, αντί να διαστρεβλώνει τα γεγονότα και να εξάγει εχθρότητα από την ιστορία».