Πριν από λίγο η ελληνική αποστολή στην Τουρκία ανέσυρε ένα ακόμη άτομο από τα συντρίμμια ενός κτηρίου με τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων από τους Έλληνες να φτάνουν τους τέσσερις. Την είδηση αποκάλυψε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.
Μιλώντας για τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας επιβεβαίωσε ότι συνολικά έχουν διασώσει τέσσερα άτομα, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ανασύρθηκε έχοντας τις αισθήσεις ένας 15χρονος. Ταυτόχρονα, τα μέλη της πρώτης ελληνικής αποστολής που επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τις προσπάθειες τους κόντρα στον χρόνο και την παγωνιά.
Οι διασώστες σκάβουν πόντο πόντο
«Καταφέραμε σήμερα και βγάλαμε ζωντανό ένα άτομο. Ζωντανοί από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ είναι τέσσερις άνθρωποι και έχουμε τρεις νεκρούς» είπε ο κ. Αρτοποιός προσθέτοντας ότι οι ζωντανοί βγήκαν χάρη στους διασώστες που σκάβουν τα χώματα πόντο πόντο.
«Μέσα στα χώματα πάμε πόντο πόντο για να μη γίνουν φθορές και καταρρεύσεις στα υποστυλώματα» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός λέγοντας ότι οι ήδη κατεστραμμένες κατασκευές είναι πολύ επικίνδυνες.
«Κάθε ώρα που περνάει υπάρχουν μικρές καταρρεύσεις. Το υπέδαφος και οι κατασκευές είναι πολύ σαθρές. Μέσα από τα λαγούμια που δουλεύουν (οι διασώστες) μου μεταφέρουν ότι πάνε πόντο πόντο. Πολυώροφα κτήρια έχουν γίνει σαν σάντουιτς. Ο τελευταίος όροφος έχει γίνει πρώτος», προσέθεσε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ.
«Η καταπόνησή τους είναι τεράστια. Πέρα από την ανδρεναλίνη, τα παιδιά δουλεύουν στα κόκκινα. Πρέπει να έχει την προσοχή τους στο 100%, για να ακούσουν μια ανθρώπινη φωνή. Είναι οι στιγμές συγκλονιστικές», σημείωσε.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει ακόμα ένα κλιμάκιο για βοήθεια στην δοκιμαζόμενη, από τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού, το οποίο αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα καθώς πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται να φύγουν για την Τουρκία δυνάμεις από τη 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκης), 15 Πυροσβέστες και 3 άτομα από το ΕΚΑΒ.
Eξανεμίζονται οι πιθανότητες να υπάρχουν ζωντανοί
Ο Eυθύμιος Λέκκας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής έκανε λόγο για ένα εφιαλτικό βράδυ λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. «Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια μόνο και μόνο από το κρύο γιατί δεν θα μπορούσαν να αντέξουν». Αναφερόμενος στο ρόλο των αντρών της ΕΜΑΚ ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι η προσπάθεια τους είναι ηρωϊκή αλλά τα μέτωπα είναι πάρα πολλά.
«Την τελευταία στιγμή “έφυγε” ένα κοριτσάκι το οποίο με πολύ προσπάθεια ανασύραμε. Θεωρώ ότι οι εγκλωβισμένοι είναι πάρα πολλοί και τα θύματα θα ανέβουν ακόμα πιο πολύ» εκτίμησε ο κ. Λέκκας. Μιλώντας για το ρήγμα της Ανατολίας που αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο ο καθηγητής Γεωλογίας και στο τι οδήγησε σε αυτή τη βιβλική καταστροφή επεσήμανε ότι τα εδάφη θεμελίωσης, εκεί όπου υπήρχαν πολλές καταρρεύσεις ήταν πολύ υποβαθμισμένα. Βλέπουμε καταστροφές εκεί όπου υπήρχε ο συνδυασμός της έλλειψης αντισεισμικών κανόνων μαζί με τα εδάφη. Φταίει η ποιότητα των υλικών, ο ελλιπής αντισεισμικός κανονισμός. Φταίει η τάση των γειτόνων μας να κάνουν εντυπωσιακές κατασκευές, οι οποίες εμπεριέχουν και τη μεγαλύτερη τρωτότητα».
Μιλώντας για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Τουρκία επανέλαβε ότι νύχτα για όλους τους κατοίκους ήταν με μία λέξη εφιαλτική. «Υπήρχαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις. Δεν μπορούσαν οι άνθρωποι να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Με αυτά που έχουν δει να γίνονται στον περιβάλλοντα χώρο, καταλαβαίνετε ότι το να διαμένει κανένας έξω ή στα αυτοκίνητα δεν φτάνει».