Νέα αναταραχή φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη στο τουρκικό υπουργείο Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου.

Σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ, ο τωρινός υπουργός  Λουτφού Ελβάν υπέβαλε την παραίτηση του στον πρόεδρο Ερντογάν για «την ραγδαία αύξηση των ξένων νομισμάτων με παράλληλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, φαίνεται ότι δεν αποδέχτηκε προς το παρόν την παραίτηση του υπουργού του αλλά οι φήμες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σύντομα.

Ακούγεται και πάλι το όνομα του γαμπρού του τούρκου προέδρου, του Μπεράκ Αλμπαυράκ ο οποίος είχε παραιτηθεί στις 8 Νοεμβρίου του 2020 επικαλούμενος προβλήματα υγείας και μέχρι σήμερα έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ.

Ο Λουτφού Ελβάν, που είναι επίσης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, φαίνεται ότι έχει σοβαρές αντιρρήσεις στην πολίτική που θέλει να επιβάλει ο τούρκος πρόεδρος, κυρίως στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων. Επίσης δεν κατόρθωσε να απομακρύνει τον υφυπουργό του Νουρεντίν Νεμπατί, ο οποίος βρίσκεται στην θέση του από την περίοδο του Αλμπαϋρακ και οι φήμες λένε ότι είναι εκείνος που παίρνει τις αποφάσεις αντί για τον υπουργό.

Στο μεταξύ στους διεθνείς οικονομικού κύκλους κυκλοφορεί η φήμη ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μπορεί να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων πράγμα που αναμένεται να προκαλέσει νέα βουτιά στην τιμή της τουρκικής λίρας