Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα κονστά σε σιταποθήκη, στο λιμάνι του Ντεριντσέ, στην επαρχία Κοτσαέλι της δυτικής Τουρκίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Σεντάρ Γιαβούζ, ο ο οποίος ανήγγειλε και την έναρξη έρευνας για τα αίτια του συμβάντος. Η έκρηξη που, σύμφωνα με τον κυβερνήτη, συνέβη στις 14:40 κοντά στα σιλό του Τουρκικού Οργανισμού Σιτηρών (ΤΜΟ) άφησε πίσω της τουλάχιστον 10 τραυματίες, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον Γιαβούζ.

Όπως είπε, «οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι μια έκρηξη σημειώθηκε λόγω συμπίεσης σκόνης σίτου κατά τη μεταφορά σίτου από ένα πλοίο στο σιλό» και πρόσθσε: «Όπως μας είπαν είναι τεχνικά πιθανό να συμβεί μια έκρηξη λόγω συμπίεσης σκόνης σίτου, αλλά ερευνούμε κάθε πιθανή αιτία».

Το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών ανέφερε ότι κανένα πλοίο δεν υπέστη ζημιές από την έκρηξη, ενώ πηγή της εταιρείας που διαχειρίζεται το λιμάνι ισχυρίστηκε πως η έκρηξη δεν επηρέασε τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν στο λιμάνι. Όμως καταστράφηκαν 13 ελκυστήρες φορτοεκφόρτωσης σιτηρών. Ωστόσο, οι αρχές καθησυχάζουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για εκ νέου έκρηξη. Στο σημείο της έκρηξης επιχείρησαν άμεσα πυροσβέστες, αστυνομικοί και ομάδες ιατρικού προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της φωτιές που προκλήθηκε μετά την έκρηξη.

Τεχνικό πρόβλημα η αιτία 

Επίσης, ο δήμαρχος του Ντερίντσε Ζεκί Ακγούν δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε απασχολημένοι με τον εντοπισμό των τραυματιών και τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Γίνονται έρευνες, δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες, αλλά έχουμε στείλει τραυματίες στο νοσοκομείο. Παρακολουθούμε το περιστατικό με τις ομάδες μας». Ακόμα, υπογράμμισε ότι η έκρηξη οφείλεται σε κάποιο τεχνικό πρόβλημα, «αλλά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε προς το παρόν κάτι περισσότερο», ενώ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά για τη δυναμική της έκρηξης: «Το ένιωσα ακόμα και από εκεί που καθόμουν στο δημαρχείο. Ελπίζω να μην υπάρξει θάνατος».

Αξίζει να αναφερθεί επιπλέον πως έκρηξη σημειώθηκε και στο ευρωπαϊκό κομμάτι της Τουρκίας και συγκεκριμένα στη βιομηνική περιοχή Τεκιντάγκ, στη Ραιδεστό, σε εργοαστάσιο χημικών. 

Εν τω μεταξύ, σε ένα παράληλλο περιστατικό, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε εργοστάσιο χημικών στη βιομηχανική περιοχή του Τεκιντάγκ (Ραιδεστός) στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, προκαλώντας το ξέσπασμα μεγάλης φωτιάς. Ο κυβερνήτης της επαρχίας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νεκροί η τραυματίες και από την πυρκαγιά δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.