Σπίρτζης και Πολάκης έβαλαν το κερασάκι στην τούρτα, με τον πρώτο σε κομματική εκδήλωση να λέει ότι «θα επαναφέρουμε τη δημοκρατία είτε με το καλό είτε με το άγριο» και τον δεύτερο να υπονοεί πως το ΠΑΣΟΚ εκβιάζεται από τη ΝΔ και γι’ αυτό μπορεί να μη συνεργαστεί με το κόμμα τους.

 

Γράφει η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΙΓΚΑ

 

Σε σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται η πολιτική τοξικότητα, καθώς με αυτούς τους όρους έχει επιλέξει η αξιωματική αντιπολίτευση να φτάσει μέχρι τις εκλογές. Εκβιασμοί και απειλές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δείχνει –όπως λένε «γαλάζια» στελέχη– το πραγματικό του πρόσωπο. Επιβεβαιώνοντας πλήρως τη φράση της Εφης Αχτσιόγλου ότι η «κανονικότητα δεν αποτελεί ευκαιρία».

Το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα στην Κουμουνδούρου έχουν στρατηγικά επιλέξει τη δημιουργία τεχνητών συνθηκών α λα 2015, προκειμένου να πείσουν ότι η δεύτερη φορά Αριστερά θα φέρει όχι μόνο δικαιοσύνη παντού (sic), αλλά θα είναι διαφορετική. Κι αυτό, βέβαια, γίνεται μέσω πάσης φύσης απειλών από προβεβλημένα στελέχη αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πισώπλατα χτυπήματα

Ο Χρήστος Σπίρτζης και ο (συνήθης ύποπτος) Παύλος Πολάκης έβαλαν το κερασάκι στην τούρτα, με τον πρώτο σε κομματική εκδήλωση να λέει ότι «θα επαναφέρουμε τη δημοκρατία είτε με το καλό είτε με το άγριο» και τον δεύτερο να υπονοεί πως το ΠΑΣΟΚ εκβιάζεται από τη Νέα Δημοκρατία και γι’ αυτό μπορεί να μη συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά ανέφερε «είτε είναι “πιασμένοι” όπως το ΠΑΣΟΚ», ενώ χαρακτήρισε «κολλημένο» το ΚΚΕ.

Τον δε κ. Σπίρτζη έσπευσε πρώτη να καλύψει η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου: «Τι θα πει με το καλό ή το άγριο; Είναι μία λαϊκή έκφραση. Σημαίνει ότι θα οδηγήσουμε την κατάσταση στο αποτέλεσμα που είναι προς όφελος του κόσμου. Η κουβέντα αυτή ειπώθηκε μέσα σε ένα πλαίσιο, σε μία κουβέντα που γινόταν για πολύ σοβαρά θέματα. Ο κ. Σπίρτζης αναφερόταν στις υποκλοπές, στις σχέσεις που έχουν ανώτατα στελέχη της Αστυνομίας με τη μαφία».

Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της σχολίαζε πως «το τι εννοεί με το άγριο και το πώς το άγριο συμβαδίζει με τη δημοκρατία, δεν χρειάζονται εξηγήσεις. Το ξέρουμε από την πρώτη φορά», προσθέτοντας ότι «με “το άγριο”, πιασμένους και κολλημένους, πολλή δημοκρατία “μυρίζει”…»

Χθες, μάλιστα, στη δημόσια ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ… συνεισέφερε και ο Νίκος Φίλης καλώντας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να κλείσουν τις οθόνες τους και να πουν «όχι» στην τηλεκπαίδευση. Την απίστευτη προτροπή Φίλη σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας με νόημα: «Αφενός έχουμε μια προσέγγιση που αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες για να ανταποκρίνεται το κράτος σε αντιξοότητες και αφετέρου μια τάση τεχνοφοβική και χαλαρότητας κολλημένη σε παραστάσεις άλλων εποχών και άλλου αιώνα. Είναι πρόοδος για τη χώρα να έχει εργαλεία και, όταν δεν μπορεί λόγω συνθηκών, να ανταποκρίνεται μέσω της τεχνολογίας».

 

Η αρχή της «βίας»;

Το περιστατικό ανάμεσα στον Γιώργο Βαρεμένο και την Αννα Καραμανλή θεωρήθηκε από πολλούς απότοκο της τοξικότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι τη στιγμή που η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έδειχνε στην κάμερα φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα να εισέρχεται, την ημέρα της κηδείας του αδικοχαμένοι πιλότου, χαμογελαστός στο θέατρο «Παλλάς» συνοδευόμενος από τις επίσης εύθυμες Πόπη Τσαπανίδου και Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπο Τύπου και γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως, ο κ. Βαρεμένος άρπαξε τη φωτογραφία και την πέταξε πάνω στο τραπέζι.

«Ελα, σας παρακαλώ τώρα, αυτό είναι αθλιότητα. Ωραία, να σας πω κάτι; Δεν θέλω να το βλέπω αυτό», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εν τέλει αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από την κυρία Καραμανλή. Την επόμενη μέρα, πάντως, σε αρκετές τηλεοπτικές συνεντεύξεις του επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δίχως ιδιαίτερη επιτυχία.

Η μήτρα, βέβαια, της τοξικότητας έχει ένα όνομα και αυτό δεν είναι άλλο από αυτό του Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν είχε αναφερθεί στον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας: «Αν κλέβεις σπίτια μέσω τραπεζών και funds μπορεί να γίνεις βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αν κλέψεις 20 ευρώ βενζίνη μπορεί να βρεθείς με μια σφαίρα στο κεφάλι».

 

Χυδαιότητες online

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης αναπαρήγαγε χυδαίο hashtag εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας να συνδέσει τις αποτρόπαιες πράξεις του 53χρονου παιδόφιλου στον Κολωνό με το κυβερνών κόμμα. Αναλυτικότερα, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο ΤikΤok απαράδεκτο βίντεο του Χριστόφορου Ζαραλίκου σχετικά με τον 53χρονο και χρησιμοποίησε το εμετικό hashtag #νδ_παιδεραστές με σχόλιο «Ζαραλίκος έξω από τα δόντια».

Σάλος δε είχε προκληθεί όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, είχε αποκαλέσει την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως «Πισπιρίγκου της Παιδείας». Το βίντεο του πρώην υπουργού Επικρατείας ανέβηκε στο TikTok, όμως αποσύρθηκε έπειτα από τον θόρυβο που προκάλεσε.

Δημοσιεύοντας ένα στιγμιότυπο από το βίντεο του κ. Βερναρδάκη, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε κάθε όριο, ενώ καλούσε τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση. «Χυδαιότητα, τοξική πόλωση και διχασμός, απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα, μισογυνισμός…» σημείωσε τότε η υπουργός Παιδείας σε ανάρτησή της στο Twitter.

 

«Παράσταση μίμησης»

Η Πόπη Τσαπανίδου και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έδωσαν μια ακόμη γεύση της τοξικότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Πάτρα ο πρώην πρωθυπουργός άφησε νέα υπονοούμενα περί εκβιασμού του Νίκου Ανδρουλάκη και χαρακτήρισε «πολιτικά αδιανόητο» να συνεργαστούν μετεκλογικά Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

«Η παράσταση μίμησης του Ανδρέα τελείωσε. Σας παραθέτω μια μόνο εικόνα (σ.σ.: έχει αναρτήσει φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα αγκαλιά με τον Πάνο Καμμένο), που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. “Προοδευτικά” μαθήματα δεν δέχομαι από τον αρχιτέκτονα της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – Ακροδεξιάς. Στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει και την ιδεολογική συνέπεια του καθενός μας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βγήκε μπροστά.

Μάλιστα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντας ότι… απλώς έθεσε ένα ερώτημα «που είχε φέρει στην κουβέντα ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, όταν είπε ότι η παρακολούθηση του τηλεφώνου του έγινε με στόχο να τεθεί υπό ομηρία ο ίδιος και το κόμμα του». «Εχουν ξεκαθαριστεί όλες οι παρερμηνείες πάνω σε αυτό. Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι δεν έχουμε κανένα μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ και με τον κ. Ανδρουλάκη, αντίθετα μάλιστα είναι μια δύναμη που ανήκει στο προοδευτικό κομμάτι του Κοινοβουλίου. Από την πλευρά μας, δεν επιλέγουμε να κάνουμε μικροπολιτική», δήλωσε η κυρία Τσαπανίδου!

 

Οι… μπηχτές του Ξανθού

Σε όλα αυτά, τέλος, απάντησε όχι ένα στέλεχος της κυβέρνησης, αλλά ο ίδιος ο πρώην υπουργός Υγείας και εξέχων στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέας Ξανθός. «Είναι τραγική η επικοινωνιακή μας επίδοση […] Κατά την άποψή μου, χρειαζόμαστε δικτύωση με ανθρώπους που έχουν επαφή με την κοινωνία. Εκεί που διαμορφώνονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Με τους χώρους εργασίας, με τους πολιτιστικούς συλλόγους, με τα σωματεία, με τα επιμελητήρια, με τους επιστημονικούς φορείς και τους αθλητικούς συλλόγους. Θέλει μια άλλου τύπου κοινωνική επαφή και γείωση, η οποία δεν υπάρχει»…