Τώρα του Ευκλείδη του φταίνε οι κακοί θεσμοί

67
Τσακαλώτος: Η οικονομία είναι το δυνατό μας χαρτί» tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Δεν φταίει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε και η παρανοϊκή πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρώτο εξάμηνο –τρόμου- του 2015, για τα όσα ακολούθησαν. Φταίνε οι κακοί θεσμοί που εξανάγκασαν την κυβέρνηση να ρουφήξει το μεδούλι της μεσαίας τάξης για να δημιουργεί υπερπλεονάσματα που καταδίκασαν την ανάπτυξη.

Και αυτά δεν τα λέει κάποιος κακός δεξιός αλλά ο τσάρος του Τσίπρα Ευκλείδης Τσακαλώτος!

Απαντώντας στον υφυπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντί να υποστηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση συμβιβάστηκαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο πίεζε για περισσότερα μέτρα.

“Θυμάστε τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε και μας κόστισαν πάρα πολύ πολιτικά;” είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον υφυπουργό Οικονομικών και προσέθεσε: “Εκεί έχουν μεγάλη ευθύνη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, γιατί η συζήτηση για τα μέτρα, αντίμετρα, όπως εσείς ομολογείτε, δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Γιατί έτσι, όπως μας έλεγε το ΔΝΤ, όχι υπερπλεόνασμα θα είχαμε, θα φτάναμε στο 1%. Ο Ντάισελμπλουμ, σε μια προσπάθεια να λύσει τις διαφορές, είπε να κάνουμε τα μέτρα-αντίμετρα και το επέβαλαν. Έχουν μεγάλη ευθύνη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, γιατί αντί να υποστηρίξουν και να έχουν το θάρρος της γνώμης ότι λέει ανοησίες το ΔΝΤ ότι θα φτάσουμε σε 1% πλεόνασμα, γιατί είχαν σχεδόν τους ίδιους υπολογισμούς που είχαμε εμείς, είπαν ας γίνει ο συμβιβασμός, γιατί τα είχε βρει το ΔΝΤ με τον Σόιμπλε”.

“Έτσι έγινε. Και αυτό είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό και προβληματικό, ότι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είχαν το θάρρος της άποψής τους. Και το υπερπλεόνασμα είναι και αυτό μέρος αυτού. Θυμάμαι το 2017, όταν συζητούσαμε αντίστοιχη ανασκόπηση δαπανών σαν αυτό που κάνετε εσείς, κύριε Σκυλακάκη, εμείς λέγαμε ότι θα σώσουμε 700 εκατομμύρια, έλεγαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί 500 εκατομμύρια και το ΔΝΤ έλεγε 20 εκατομμύρια. Και γι’ αυτό παίρναμε περισσότερα μέτρα από ό,τι χρειαζόταν, γιατί πάντα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμβιβάζονταν με το ΔΝΤ. Γιατί το έκαναν αυτό; Γιατί στην ουσία η Γερμανία και η Ολλανδία έδωσαν δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ. Και έλεγαν: «Δεν μας νοιάζει». Θυμάστε τα λόγια και του Ρούτε και της Μέρκελ: «Χωρίς ΔΝΤ, πρόγραμμα απλώς δεν υπάρχει». Και μας ανάγκαζαν να πάρουμε περισσότερα μέτρα από ό,τι χρειαζόμασταν και μας ανάγκαζαν στο τέλος της χρονιάς να μη δώσουμε περισσότερο κοινωνικό μέρισμα, γιατί και τότε αμφισβητούσαν τους αριθμούς που είπε ο κ. Σκυλακάκης”, κατέληξε επί του θέματος ο κ. Τσακαλώτος.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr