Το Ολλανδικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του Θεσσαλικού κάμπου τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους θεσμικούς φορείς αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της Θεσσαλίας. Μερίδα των αγροτών εμφανίζεται να μην «καλοβλέπει» την πρόταση των Ολλανδών για το τέλος εποχής στην παραγωγή βαμβακιού και καλαμποκιού, όχι μόνο γιατί είναι αρκετά υδροβόρες καλλιέργειες αλλά και λόγω της υφαλμύρινσης του νερού.

Σύμφωνα με τους Ολλανδούς, η Θεσσαλία είναι αντιμέτωπη με την ξηρασία, καθώς εμφανίζει να έχει 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα έλλειμα νερού με τάση αυτό το αρνητικό ισοζύγιο να έχει διπλασιαστεί σε ορίζοντα 25ετίας.Λόγω αυτής της παρατεταμένης ξηρασίας η μελέτη αναφέρει ότι είναι επιβεβλημένο, σύμφωνα με τη μελέτη, τον τερματισμό παραγωγής βαμβακιού και καλαμποκιού που είναι αρκετά υδροβόρες καλλιέργειες αλλά και λόγω της υφαλμύρινσης του νερού. Προτείνουν την αντικατάστασή τους με οπωροκηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες σε ορίζοντα 6ετίας. Εκπρόσωποι της οργάνωσης βάμβακος απαντούν ότι υπάρχουν μελέτες του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, οι οποίες αποδεικνύουν ότι το βαμβάκι δεν είναι τόσο υδροβόρο και πρέπει να παραμείνει στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Μεταξύ των άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων που προτείνουν οι Ολλανδοί για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και τη βιώσιμη παραγωγή, είναι η κατασκευή από 100 έως 250 φραγμάτα ορεινής υδρονομίας, η ενίσχυση αναχωμάτων στα ποτάμια, καθώς και η ενίσχυση και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων γύρω από τις πόλεις και της βιομηχανικές περιοχές.

Οι αλιείς ζητούν απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας για το...ψάρεμα

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι αλιείς, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι οποίοι ζήτησαν -μεταξύ άλλων- την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της πληρωμής τελών κυκλοφορίας για τα σκάφη τους.

Ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ των Θεσσαλών αγροτών και της Ολλανδικής μελέτης είναι το αίτημα για αποστράγγιση της λίμνης Κάρλας ώστε να δοθεί ξανά στους καλλιεργητές. Το Ολλανδικό σχέδιο προβλέπει να παραμείνει πλημμυρικό πεδίο.