Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά σχετικά με τις παραιτήσεις και το θέμα των παρακολουθήσεων και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε τι θα γίνει τελικά.

 

Γράφει ο Γιάννης Παπαγιάννης

 

Ο Αύγουστος τελικά είχε αρκετές ειδήσεις. Παρά το γεγονός ότι σε μια εβδομάδα είναι ο Δεκαπενταύγουστος, το πολιτικό σύστημα δεν μας αφήνει παραπονεμένους. Εχουμε ειδήσεις και μάλιστα εξαιρετικά σημαντικές. Ειδήσεις που έχουν πολιτικό ενδιαφέρον και που σίγουρα θα απασχολήσουν την κοινή γνώμη γι’ αρκετό καιρό.

Το τελικό ξεκαθάρισμα σε όλα όσα βλέπουμε και ακούμε θα το κάνει ο πρωθυπουργός. Σήμερα θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά σχετικά με τις παραιτήσεις και το θέμα των παρακολουθήσεων και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη τι θα γίνει τελικά.

Την ίδια στιγμή, τον δρόμο της Δικαιοσύνης αναμένεται να πάρουν οι καταγγελίες για παρακολουθήσεις τηλεφώνων καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έδωσε εντολή για επείγουσα δικαστική έρευνα. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέοντα και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Στο στόχαστρο της έρευνας βρίσκονται οι διαρροές από κρατικούς λειτουργούς και την ΑΔΑΕ, που αφορούν άκρως απόρρητα έγγραφα για τις υποκλοπές.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επισήμανε, από την Παρασκευή, ότι πρόκειται για έγγραφα που αφορούν «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, την έρευνα έχει αναλάβει ο ίδιος ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Οσον αφορά τα αδικήματα που ερευνώνται, αφορούν παραβάσεις του απορρήτου από εντεταλμένα πρόσωπα είτε της ΕΥΠ ή άλλα που ανήκουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Να δούμε λοιπόν τι έχει συμβεί και για ποιον λόγο έγιναν αυτές οι περίεργες διαρροές από την ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ.

Και φυσικά θα πρέπει, εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι έγιναν αυτές οι διαρροές, ποιοι τις έκαναν και για ποιον λόγο. Οχι μόνο για να τιμωρηθούν από τη Δικαιοσύνη, αλλά για να διαπιστωθεί και ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές. Η υπόθεση έχει μεγάλη ουρά και στο τέλος θα διαπιστωθεί τι έχει συμβεί. Υπομονή λίγο ακόμα…

 

Νέοι… κουτσαβακισμοί

Πραγματικά αυτός ο Πολάκης τελικά δεν έχει τον Θεό του. Με όποιον και να τσακωθεί δείχνει το επίπεδό του καθώς μόνο με απειλές και ύβρεις μπορεί να αντιμετωπίσει την κριτική. Χθες Κυριακή εν μέσω θερινών διακοπών, σε μια ακόμα επίδειξη των δημοκρατικών ευαισθησιών του, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασε να απειλήσει όσους σχολίασαν ανάρτησή του σχετικά με την υπόθεση υποκλοπών που έχει ξεσπάσει μετά τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη. «ΤΣΟΥ, ΡΕ ΛΑΚΗΔΕΣ! Θα πεινάσετε σύντομα και θα σας βρούμε έναν», έγραψε ο Παύλος Πολάκης, προκαλώντας –εύλογα– αντιδράσεις. Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε εμείς κάτι παραπάνω. Το σοβαρό… επίπεδο του πολιτικού ανδρός φαίνεται από μακριά!

 

Ωρα κρίσης για το ΠΑΣΟΚ

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε από σήμερα, μετά τη δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού, ποια θα είναι η αντίδραση της αντιπολίτευσης και κυρίως του τρίτου κόμματος στις τελευταίες εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ φαντάζομαι ότι δεν θέλουν να μετατραπούν σε αντιπολιτευτική ντουντούκα του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να αρθρώνουν σοβαρό πολιτικό λόγο και να πείθουν την κοινωνία ότι αποτελούν σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Αυτές τις ημέρες στο θέμα των παρακολουθήσεων και μετά τη δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη στάση του Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ. Ολα εδώ κρίνονται στην πολιτική…