Το Συμβούλιο της Ευρώπης χαιρέτισε σήμερα τις προόδους που έχουν επιτευχθεί στην Ουκρανία όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς των κοινοβουλευτικών, των δικαστών και των εισαγγελέων, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.

Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Ουκρανία “έθεσε σε εφαρμογή με ικανοποιητικό τρόπο ή διαχειρίστηκε με ικανοποιητικό τρόπο 15 από τις 31 συστάσεις” που της είχαν απευθυνθεί, “παρόλο που πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά”.

“Η GRECO αναγνωρίζει τη βαθιά δέσμευση της Ουκρανίας στη δράση που έχει αναλάβει, σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή γι’ αυτό το κράτος μέλος, το οποίο είναι βυθισμένο σε έναν επιθετικό πόλεμο που κηρύχθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

“Αυτή η περίοδος συγκρούσεων υποχρέωσε τη χώρα να υιοθετήσει το στρατιωτικό νόμο, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να προσαρμόσει τις προτεραιότητές της. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Ουκρανία συνεχίζει εντούτοις τις εργασίες της για την εφαρμογή των συστάσεων της GRECO”, συνεχίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η GRECO αναφέρει πως το σημερινό επίπεδο της συμμόρφωσης της Ουκρανίας προς τις συστάσεις δεν είναι πλέον “συνολικά ανεπαρκές”, όπως συνέβαινε έπειτα από προηγούμενη έκθεση με ημερομηνία Απριλίου 2022. Παρακαλεί την Ουκρανία να παρουσιάσει τα μέτρα που έχει λάβει για να εφαρμόσει τις υπόλοιπες συστάσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

Η Ουκρανία είχε συγκλονισθεί στην αρχή της χρονιάς από ένα σημαντικό σκάνδαλο διαφθοράς αναφορικά με τις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων.

Ακολούθησαν αποπομπές πολιτικών αξιωματούχων και έρευνες.

Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαιώνουν πως έχουν κάνει προτεραιότητα τη μάχη κατά της διαφθοράς, σ’ ένα πλαίσιο στο οποίο η πολεμική προσπάθεια εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από την ευρωπαϊκή και την αμερικανική υποστήριξη. Η ΕΕ έχει κάνει εξάλλου τη μάχη κατά της διαφθοράς προϋπόθεση για την ένταξη της Ουκρανίας στον ευρωπαϊκό συνασπισμό.