Η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, και η διερεύνηση των δυνατοτήτων αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που την Τρίτη συμπληρώνει ένα χρόνο στην πρωθυπουργία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για το σαφές μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ, που ανέλαβε για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., ότι θέλει να «τρέξει» τη δημιουργία του ταμείου, που μπορεί να οδηγήσει σε άντληση πόρων έως και 32 δισ. ευρώ από την Ελλάδα. Επίσης, θετικό για την Αθήνα είναι πως το Βερολίνο εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ της άποψης ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης πρωτίστως μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων.

Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι ενόψει τη Συνόδου, η Αθήνα θα πρέπει να δώσει «μάχη» ώστε η απορρόφηση των κονδυλίων να γίνει σε βάθος τετραετίας και όχι διετίας, όπως προβλέπει η πρόταση της γερμανικής προεδρίας. Εξάλλου, με δεδομένο ότι η Ελλάδα λόγω έλλειψης των απαιτούμενων δομών θα αντιμετωπίσει πρόβλημα απορροφητικότητας ούτως ή άλλως, απόλυτα θετική δεν κρίνεται ούτε η συμβιβαστική προσέγγιση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για απορρόφηση του 70% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το τέλος του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη «ανάψει τις μηχανές» ενόψει των επερχόμενων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη αναμένει τις πρώτες προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες θα κινούνται σε τέσσερις άξονες: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή οικονομία, επενδύσει και κίνητρα για εξαγωγές, απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

Με βάση αυτές, η κυβέρνηση και πρωτίστως το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, με βασικούς πυλώνες τους κ. Γ. Γεραπετρίτη, Γρ. Δημητριάδη, Ακ. Σκέρτσο και Αλ. Πατέλη, θα διαμορφώσει έναν κατάλογο από διάφορα «πρότζεκτ», με διπλή στόχευση. Να δημιουργούν δηλαδή μεγάλη προστιθέμενη αξία και να αναπροσανατολίζουν την ελληνική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα να είναι δυνατόν να «τρέξουν» με μεγάλη ταχύτητα. Παράλληλα, θα αναζητηθούν σχήματα για την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ υπουργών και γενικών γραμματέων, όπως για παράδειγμα μεταξύ των κ. Τ. Θεοδωρικάκου και Κυρ. Πιερρακάκη, για θέματα ψηφιοποίησης του κράτους.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο προσκήνιο

Όπως προαναφέρθηκε, το δεύτερο μεγάλο θέμα της τρέχουσας περιόδου είναι η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων υπό το πρίσμα και της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Αθήνα εκτιμά ότι είναι πιθανό να διαμορφώνονται όροι για ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιας μορφής διάλογο τον Σεπτέμβριο, ο οποίος σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ιδιαιτέρως «θερμός», ειδικά εάν η Άγκυρα θα επιχειρήσει να «αξιοποιήσει» το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Βέβαιον, τα πάντα θα κριθούν από τις κινήσεις Ερντογάν που, πάντως, με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αποφασίσει τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς αποκλειστικά σε τζαμί, παρά την οργισμένη του αντίδραση στις διεθνείς πιέσεις να μην αλλάξει η χρήση του μνημείου. Επίσης, θεωρείται θετικό ότι η επικοινωνία μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν αποκαταστάθηκε, ενώ υπάρχει πλέον δίαυλος επικοινωνίας της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Τέλος, κρίσιμος θεωρείται τις επόμενες εβδομάδες ο ρόλος της γερμανικής προεδρίας, καθώς η κ. Μέρκελ έχει διαχρονικά ουσιαστική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο. Το Βερολίνο ανησυχεί ιδιαιτέρως για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και θα εργαστεί στην κατεύθυνση της προσέγγισης των δύο πλευρών. Υπ’ αυτή την έννοια, θεωρείται κρίσιμο το μήνυμα που θα σταλεί προς την Άγκυρα στη Σύνοδο Κορυφής τη μεθεπόμενη εβδομάδα, με την Αθήνα να εξαρτά τη στάση της από τις εώς τότε πρακτικές του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επισημαίνεται ότι το πλήρες άνοιγμα τις οικονομίας με την επανεκκίνηση του τουρισμού και η συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ανοίγουν τον δρόμο για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Πάντως, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι σαρωτικές, αλλά θα έχουν διορθωτικό χαρακτήρα, παρότι θα υπάρξουν απομακρύνσεις και-ενδεχομένως- μετακινήσεις κάποιων υπουργών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για τις έως τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης, με αιχμή τη διαχείριση της διπλής κρίσης, και στον Έβρο και όσον αφορά τον κορωνοϊό. Όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «από πέρυσι η εικόνα της Ελλάδας άλλαξε. Η λειτουργία των θεσμών αποκαταστάθηκε, η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος επέστρεψε και η οικονομία ξαναμπήκε σε δυναμική τροχιά. Το κράτος ψηφιοποιήθηκε και οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται να στηθούν σε ουρές. Για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, είδαν μείωση σε μια σειρά από φόρους και ο κόσμος της εργασίας μπήκε στο προσκήνιο, ενώ οι επενδυτές άρχισαν να “ψηφίζουν” Ελλάδα».

Του Κ. Π. Παπαδιόχου από την Καθημερινή