Την επόμενη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας σχεδιάζουν ήδη Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι μολονότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χερσαία επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληφορίες του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές από την αμερικανική πλευρά, τα εν λόγω σχέδια περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας μιας υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ προσωρινής κυβέρνησης και με την εμπλοκή αραβικών κρατών.

Οι σχετικές διαβουλεύσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και εξαρτώνται από τις εξελίξεις, όπως το εύρος της επιτυχίας της αναμενόμενης χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στο πρακτορείο, ένα τέτοιο σχέδιο θα χρειαζόταν στήριξη από αραβικά κράτη της περιοχής, που δεν είναι δεδομένη.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι δεν αποσκοπούν σε μια κατοχή της Λωρίδας της Γάζας και πως δεν πρόκειται να δεχθούν παραμονή στην εξουσία της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο, ανησυχούν ότι το Ισραήλ δεν έχει μελετήσει επαρκώς τι θα γίνει μετά τη χερσαία επίθεση. Ιδιαίτερα ανησυχούν ότι μια επίθεση στη Γάζα χωρίς ξεκάθαρο στόχο πέρα από την ανατροπή της Χαμάς θα μπορούσε να μετατρέψει τη σύρραξη σε περιφερειακό πόλεμο.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε ότι οι προσπάθειες εστιάζονται αυτή τη στιγμή στην ένωση του κόσμου ενάντια στη Χαμάς και στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας το συντομότερο δυνατό στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάντως, στις συνεχιζόμενες συνομιλίες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επεδίωξαν να επιβραδύνουν την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ ώστε να κερδίσουν χρόνο από τη μία για να εγκαταλείψουν περισσότεροι το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και από την άλλη για μυστικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, η οποία άφησε χθες ελεύθερες μια μητέρα και την κόρη της από το Ιλινόις.

Πάντως εκτιμάται ότι η τοποθέτηση μεταβατικής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι απίστευτα δύσκολη και ακόμη δυσκολότερη η αποδοχή μιας τέτοιας λύσης από αραβικές κυβερνήσεις. «Ένα σχέδιο που θα εμπλέκει αραβικές κυβερνήσεις θα απαιτούσε ένα άλμα εμπιστοσύνης από μέρους του Ισραήλ», λέει ο Ουίλιαμ Άσερ, πρώην αναλυτής θεμάτων που αφορούν στη Μέση Ανατολή της CIA.