Στην απελευθέρωση δύο ομήρων της προχώρησε η Χαμάς. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης Αμπού Ουμπάιντα η απελευθέρωση έγινε για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Είπε ότι αυτό έγινε ως απάντηση στις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Κατάρ και για να «αποδειχθεί στον αμερικανικό λαό και στον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του Μπάιντεν και της φασιστικής κυβέρνησής του είναι ψευδείς και αβάσιμοι».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για μια Αμερικανίδα και την κόρη της. Το Ισραήλ, από πλευράς του, επιβεβαίωσε την απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Χαμάς, όπως μετέδωσαν το τηλεοπτικό κανάλι Channel 13 News και η δημόσια τηλεόραση Kan.

Δεν είναι σαφές ποια ήταν η πηγή των δύο μέσων. Επίσης, δεν αποσαφηνίστηκε πού αφέθηκαν ελεύθερες η Αμερικανίδα και η κόρη της που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου, όταν μέλη της Χαμάς εξαπέλυσαν επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

Αμερικανοί δημοσιογράφοι, επίσης, επιβεβαιώνουν ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει δύο ομήρους, ενώ δημοσιογράφος του BBC μετέδωσε ότι δεν πρόκειται για κίνηση που αποτελεί μέρος κάποιας συμφωνίας, αλλά μονομερές βήμα της Χαμάς.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Χαμάς υποστηρίζει ότι κρατά 200 ομήρους και ότι άλλοι 50 κρατούνται από άλλες ένοπλες οργανώσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Λέει επίσης ότι περισσότεροι από 20 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, αλλά χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.