Σε προσαρμογές του σχεδίου αποκατάστασης της κανονικότητας στη Λέσβο, προκειμένου να ανταποκρίνεται κατά το δυνατόν καλύτερα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί, προχωρεί το κυβερνητικό επιτελείο που βρίσκεται εκεί.

Οσον αφορά την επόμενη μέρα για τη Μόρια, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ανακατασκευή της δομής στον ίδιο χώρο, μόλις «ηρεμήσουν τα πνεύματα». Χθες τη Λέσβο επισκέφθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σηματοδοτώντας την πρόθεση της Επιτροπής να προσφέρει την αναγκαία υποστήριξη στην Ελλάδα.

Η απόφαση μεταφοράς ευάλωτων σε πλοίο, το οποίο έφτασε στο νησί χθες, τελικά δεν υλοποιήθηκε καθώς κρίθηκε επικίνδυνη λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί. Tις δύο προηγούμενες ημέρες μεταφέρθηκαν με τρεις πτήσεις από τη Λέσβο τα 408 ασυνόδευτα ανήλικα της Mόριας σε δομές στη Θεσσαλονίκη, με έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χθες, εξάλλου, αρκετές από τις γυναίκες αιτούσες άσυλο, που βρίσκονται στη Λέσβο μόνες με παιδιά, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο. Ωστόσο, μετά την ολοσχερή καταστροφή της δομής έπειτα από τη δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά, περίπου 13.000 άνθρωποι παραμένουν στον δρόμο, εν μέσω συνθηκών πανδημίας.

Σοβαρή επιβάρυνση του υγειονομικού προβλήματος που έχει ήδη η Λέσβος, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων COVID-19 στον ντόπιο πληθυσμό, αποτελεί το γεγονός ότι οι 35 μετανάστες οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό έχουν χαθεί. Ενώ προχθές, μετά την πρώτη πυρκαγιά, είχαν εντοπιστεί οι 9, μετά και τη δεύτερη νύχτα με φωτιές στο ΚΥΤ (Τετάρτη) εξαφανίστηκαν και αυτοί στο πλήθος.

Οπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, ο οργανισμός έχει έλθει σε επικοινωνία με τον ΠΟΥ και αναμένεται να φτάσουν στο νησί γιατροί και νοσηλευτές προκειμένου να υποστηρίξουν τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε προσπάθεια να μοιραστούν απλές σκηνές camping, οι οποίες έχουν εξασφαλιστεί από δωρεές, σε όσους είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή οικογένειες με παιδιά, προκειμένου να υπάρχει κάποια προφύλαξη. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι σκηνές επαρκούν για όλους και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη λύση.

«Πρώτη μέριμνα είναι το φαγητό και το νερό», ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που βρίσκονται στο νησί. Ολα τα γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) έχει αποφασιστεί να μοιράζονται μία φορά καθημερινά, σε δύο σημεία που καθορίστηκαν χθες, με αποτέλεσμα όσοι δεν προσήλθαν το μεσημέρι για φαγητό να μείνουν χωρίς και βραδινό. Tis επόμενες ημέρες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σχεδιάζει να στήσει μεγάλες σκηνές-τέντες σε χώρο κοντά στη Μόρια, ωστόσο μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ομάδων πολιτών που εμποδίζουν οποιαδήποτε ενέργεια σε σχέση με το ΚΥΤ της Mόριας, προτείνοντας ως μόνη λύση τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικά, σε δήλωσή του την οποία διένειμε στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης (ο κ. Κύτελης είναι δήμαρχος ενός εκ των δύο δήμων του νησιού και στην περιοχή του βρίσκεται η Μόρια) ανέφερε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμει για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Mόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο». Μάλιστα ο δήμαρχος καλεί όποιον θέλει και μπορεί να βρεθεί στο πλάι του, ώστε να συνδράμει και εκείνος στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που μπορεί να σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Mόριας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, απαντώντας στις αιτιάσεις σε σχέση με το ότι οι αιτούντες άσυλο κοιμούνται στον δρόμο, επέρριψε την ευθύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Είπαμε να στηθεί μια έκτακτη δομή για να κοιμηθούν με ασφάλεια. Δυστυχώς, η αντιπρόταση ms Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν “να φύγουν όλοι σήμερα”. Αυτή ήταν η γραπτή θέση του δημάρχου Μυτιλήνη».

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου από την Καθημερινή