Όταν στα μέσα Δεκεμβρίου είχε ψηφιστεί η τροπολογία για την παράταση του μέτρου αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, η κυβέρνηση είχε κάνει ξεκάθαρο ότι η αντιεπιστημονική και αντικοινωνική συμπεριφορά κάποιων υγιονομικών, μπορεί να τους οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου.

Θυμίζουμε πως ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε δηλώσει: «Είμαστε κοντά στο να αποφασίσουμε να γίνει μόνιμη διαδικασία ο εμβολιασμός για κορωνοϊό στους υγειονομικούς. Αν υπάρξει αυτό το πρωτόκολλο αυτό σημαίνει ότι για να μείνεις σε αυτή την υπηρεσία πρέπει να είσαι εμβολιασμένος.

Καλώ όσους είναι σε αναστολή έως τις 31 Μαρτίου να εμβολιαστούν καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να πούμε ή μένετε στο σύστημα υγείας εμβολιασμένοι ή βρίσκεστε εκτός ΕΣΥ».

Είχε εξηγήσει ότι αυτό θα γίνει «με νομοθετική ρύθμιση», προσθέτοντας ότι «τα δεδομένα δείχνουν ότι θα μας συνοδεύει ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό, οπότε οι θέσεις που είναι σε αναστολή δεν μπορεί να παραμένουν κενές επ’ αόριστον. Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές θα υπάρξουν προκηρύξεις για την κάλυψή τους».

Ως τώρα, από τους 6.500 υγειονομικούς που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και τέθηκαν σε αναστολή, οι περίπου 1.500 επέστρεψαν με πιστοποιητικό νόσησης. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, κυρίως με τις συνθήκες που δημιουργεί η αυξημένη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Omicron, και η υποχρέωση της κυβέρνησης να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, αποτελούν τα θεμέλια των σχεδίων που εξετάζει γι’ αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, στο…. μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η θεσμοθέτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους υγειονομικούς.

Με συνέπεια για όσους -χωρίς ιατρικό λόγο- δεν συμμορφωθούν, μετά τις 31 Μαρτίου, να δουν την πόρτα της εξόδου με καταγγελία της σύμβασής τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι υγειονομικοί που επέστρεψαν στην εργασίας τους με πιστοποιητικό νόσησης.

Παράλληλα, στο υπουργείο Υγείας εξετάζεται ήδη ο τρόπος κάλυψης των κενών που θα δημιουργηθούν. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει συζητήσει με τον ομόλογό του στο υπουργείο Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, την άμεση προκήρυξη θέσεων στη βάση του κανόνα 1:1. Δηλαδή, μία πρόσληψη για μία αποχώρηση. Καθώς, επίσης, και το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε οχτάμηνες οι τρίμηνες συμβάσεις.