Προσχηματικά χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τα «επιχειρήματα» του Νίκου Ανδρουλάκη για την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με τον Παύλο Μαρινάκη να κάνει χαρακτηριστικά λόγο χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για τη δημιουργία ενός «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ».

Σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τη μηδενιστική λογική του «όχι σε όλα», ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για «διευθέτηση συμφερόντων».

Τι ακριβώς, όμως προτίθεται να καταψηφίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης; Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση, ο Νίκος Ανδρουλάκης και όσοι βέβαια επιλέγουν την ίδια στάση, καταψηφίζουν ένα νομοσχέδιο που αφορά την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, καθώς πάνω από το 70% των άρθρων του αναφέρονται σε αυτό.

Καταψηφίζουν ένα νομοσχέδιο που ξεκινάει με τη στήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, απόφοιτος του οποίου μάλιστα είναι και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πρόκειται για πανεπιστήμιο εθνικής σημασίας και στόχος της νομοθέτησης είναι η ουσιαστική ενδυνάμωσή του, καθώς μια σειρά από αιτήματα που διαχρονικά τίθενται από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ικανοποιούνται, ώστε να αποκτήσει μια διαχρονικά αναγκαία δυναμική.

Καταψηφίζουν όλες τις διατάξεις που αναφέρονται στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα είναι πλέον αυτοδιοίκητο και η διοίκησή του δεν θα διορίζεται από το υπουργείο Παιδείας.

Καταψηφίζουν τη δημιουργία κοινών προγραμμάτων ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή, προγράμματα τα οποία θα δώσουν πολύ μεγαλύτερη αξία και δυνατότητες στους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων και θα προσελκύσουν ξένους φοιτητές στα δικά μας πανεπιστήμια.