Με σταλινικές λογικές και τακτικές ξεκινά η… ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ αφού ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να «αντιγράψει» τον Αλέξη Τσίπρα και να επιβάλει «λίστες» βάσει των οποίων θα εμφανίζονται στα ΜΜΕ βουλευτές και στελέχη της Κουμουνδούρου.

Έτσι μετά τη Δώρα Αυγέρη, που ζήτησε –το επιβεβαίωσε και η ίδια με ανάρτησή της- να εμφανιστεί μόνη και χωρίς άλλους δημοσιογράφους στον ΑΝΤ1, έρχεται και η επιβολή φίμωτρου σε όσους εμφανίζονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μάλιστα θα εμφανίζονται μόνο για να λένε την άποψη του κόμματος, ενώ εφόσον θέλουν να ασκήσουν κριτική θα το κάνουν στο… κόμμα.

Τα περί «συντονισμένης παρουσίας» στα ΜΜΕ μέσα από το γραφείο Τύπου του κόμματος σημαίνει έλεγχος των όσων λέγονται και μεταφέρονται προς τα έξω. Το ερώτημα είναι αν είναι κάτι τέτοιο εφικτό. Δύσκολο. Το επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το στραπάτσο της πρώτης εκλογικής μάχης τον περασμένο Ιούνιο. Στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου έπεσε ακόμη πιο χαμηλά.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτοτικό, είναι καθαρά υπαρξιακό. Τα όσα γίνονται με αφορμή την εμφάνιση και εν συνεχεία την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου του κόμματός δεν είναι η αιτία της κατάρρευσης του κόμματος. Ίσως είναι η αιτία της περαιτέρω καθίζησης όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Πάτησε πάνω στην αγανάκτηση και τη οργή που έφεραν τα μνημόνια υποσχόμενος να τα σκίσει με έναν νόμο και ένα άρθρο. Έφερε όμως ένα τρίτο μνημόνιο και το εφάρμοσε με το παραπάνω. Το πολύ παραπάνω αν υπολογίσει κανείς ότι αφαίμαξε τους πολίτες και διέλυσε την μεσαία τάξη. Αυτό δεν αλλάζει και δεν ξεχνιέται.

Το κόμμα που έκανε διεθνή τον όρο «kolotoumpa» δεν σώζεται με λίστες, είτε αυτές αφορούν εσωκομματικές προγραφές είτε περιορισμούς. Ίσως δεν σώζεται με τίποτα αν και αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες….