Μια από τις μεγαλύτερες και σε κάθε επίπεδο επένδυση προχώρησε η εκδοτική εταιρία του Άνγκελ Σπίνγκελ, τον ιδιοκτήτη των δύο από τις πιο μεγάλες εφημερίδες του κόσμου και άλλων σύγχρονων πολυμέσων.

Της Bild και της Die Welt.

  Γράφει ο Μανώλης Μαυρομμάτης*

Το πασίγνωστο πλέον Politico ανήκει 100/100 σε Γερμανικά χέρια! Μια προσπάθεια αγοράς μετοχών που ξεκίνησε το 2014 και 2017, ολοκληρώθηκε με την εξαγορά ολοκλήρου του πακέτου έναντι καταβολής ενός και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα  με έγκυρη πηγή μας η συμφωνία είχε κυλήσει από το 2021. Όμως η συνταξιοδότηση της Άνγκελα Μέρκελ από την πολιτική σκηνή τόσο της Γερμανίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρέωσε τον Όμιλο Σπρίνγκελ να αλλάξει τα σχέδια του, αναμένοντας τις εξελίξεις.

Όταν δημοσιογράφοι ρώτησαν το 2014 την εποχή των πρώτων βημάτων εισόδου στον αμερικανικό κολοσσό του Politico τους επενδυτές γιατί κάνει την αγορά και ποια γραμμή θα ακολουθήσει, ο Άνγκελ Σπρίνγκελ χαμογέλασε και με άνεση απάντησε:” Μα φυσικά θα υποστηρίξω τα οικονομικά γερμανικά συμφέροντα”.

Η πρώτη πέτρα στα θεμέλια του σχεδιασμού για το μέλλον της εβδομαδιαίας εφημερίδας ειχαν μπει.

Bild και die Welt μαζί με το Politico απαρτίζουν ένα πανίσχυρο τρίο που σίγουρα θα επηρεάσει ακόμα πιο πολύ τις πολιτικές της Καγκελαρίας και τον ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς.

Την τελική απόφαση απόλυτου ιδιοκτησιακού καθεστώτος πήραν οι νέοι επιχειρηματίες, μετά την ενεργειακή κρίση.

Τον πόλεμο στη Ουκρανία και τις πωλήσεις όπλων στους Ουκρανούς. Τα κοινωνικά προβλήματα στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης με τις δημοσκοπήσεις να ξαναδίνουν προβάδισμα στους Χριστιανοδημοκράτες, για τις κρίσιμες ευρωεκλογές του 2024, και την ανακατανομή θεσμικών ρόλων στην κορυφή των εξελίξεων.

Δύο όμως ακόμα σπουδαιότερα γεγονότα προέκυψαν ώστε τα Μέσα Ενημέρωσης στη Γερμανία να αναλάβουν ρόλο στην οικονομική επανεκκίνηση του κράτους. Πρώτα το Βrexit και οι εμπορικές συναλλαγές με την Μεγάλη Βρετανία συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας. Και ταυτόχρονα η επιθετική είσοδος των ΗΠΑ στην Ευρώπη σε επενδύσεις και ελεύθερο εμπόριο με όπλο το ενεργειακό και τις αγορές των 27 της ΕΕ.

Σημαντικός εταίρος η Γερμανία τα προηγούμενα χρόνια με την Μ.Βρετανία και τις ΗΠΑ ως προς τις εξαγωγές ξαναμπήκε στις αγορές λόγω της κρίσης. Οι καλές προσπάθειες και τα χρονοδιαγράμματα ήταν πάντα στο τραπέζι αλλά χρειαζόταν η Καγκελαρία και η κοινωνική υποστήριξη. Βοήθεια στο έργο προβολής από τα ισχυρά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Σπρίνγκελ με την εξαγορά του Politico έκανε το μεγαλο βήμα επιρροής στην Κομισιόν και το Κοινοβούλιο.

Το εβδομαδιαίο έντυπο με ειδήσεις μέσα από τους θεσμούς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κοινού και των κυβερνήσεων με την εγκυρότητα των ειδήσεων και των πολιτικών προβλέψεων.

Όλα όσα δηλαδή καλλιεργήθηκαν από αμερικανικά και αγγλικά χέρια στο παρελθόν.

Τότε που μπήκε σφήνα στα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά έντυπα. Όπως το European Voice και το New Europe.

Ζήσαμε εκείνες τις περιόδους από κοντά με τον Έλληνα εκδότη Βασίλη Κορωνάκη να δίνει μάχη απέναντι στους οικονομικούς κολοσσούς και να επιβιώνει.

Η επιτυχημένη Αμερικανοεβραία πρώτη διευθύντρια του Político στις Βρυξελλες και μετέπειτα σε Παρίσι και Λονδίνο , έφθασε πρώτη στο νήμα των εξελίξεων.

Τώρα, στη νέα ιδιοκτησία ασφαλώς θα μετρήσει ο νέος διευθυντής, οι φρέσκιες ειδήσεις όπως πριν, αλλά και οι πολιτικές τάσεις του έντυπου των αποκαλύψεων, θα μετρήσει επίσης η αποδοχή που θα λάβει από τους προέδρους, τους πρωθυπουργούς, τους επιτρόπους αλλά και από τους ευρωβουλευτές, με τους τελευταίους να εξακολουθούν να είναι οι καλύτεροι δημοσιογράφοι ρεπόρτερ του Político.

Με το Político τα Μέσα επικοινωνίας επιστρέφουν στον πανίσχυρο ρόλο τους. Πανευρωπαϊκά!

*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα νυν επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου