Αντιμέτωπος με την αδυσώπητη πραγματικότητα βρίσκεται πλέον ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καθώς οι ευθύνες του για την τραγωδία που ζει ο θεσσαλικός κάμπος είναι αδύνατον να κρυφτούν, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειές του να επιρρίψει τις ευθύνες σε υπουργεία και κυβέρνηση για δικά του λάθη και παραλείψεις. 

Γράφει η Ιουλία Σκούρτη   

Έξι μέρες μετά το χτύπημα της σφοδρής κακοκαιρίας «Daniel», η Θεσσαλία μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Μέχρι την ώρα που τυπωνόταν «Το Μανιφέστο» 14 συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους στη Θεσσαλία και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν και τέσσερις αγνοούμενοι.

Πάνω από 720.000 στρέμματα θάφτηκαν κάτω από τις λάσπες της θεομηνίας, βασικές υποδομές εξαφανίστηκαν, δρόμοι και γέφυρες διαλύθηκαν σε λίγα λεπτά, αλλά κατά τα λεγόμενα του κ. Αγοραστού «την ευθύνη των αντιπλημμυρικών έργων την έχει η κεντρική διοίκηση, την έχει το υπουργείο. Η Περιφέρεια δεν έχει τους πόρους εκείνους για να κάνει τόσο μεγάλα έργα». 

Θα μπορούσε να είναι αλήθεια, αν ο ίδιος δεν είχε φροντίσει με τη δέουσα επιμέλεια και την κατάλληλη επικοινωνία να προβάλει τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητά του αναφορικά με τα εκατοντάδες αντιπλημμυρικά έργα που, όπως υποστηρίζει, έγιναν επί της θητείας του για τη θωράκιση της Θεσσαλίας. Αυτά έλεγε ο ίδιος, αυτά διαφήμιζε μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ και, κυρίως, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Θεσσαλίας. 

Βρίσκεται εκτεθειμένος 

Προς επίρρωση των παραπάνω διαβάστε τι είχε αναρτηθεί στις 29 Νοεμβρίου 2021 –δύο μήνες μετά τον φονικό «Ιανό»– στον ιστότοπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας: «179 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού άνω των 210 εκατ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη Θεσσαλία, δημιουργώντας, με σύμμαχο τη φύση και το περιβάλλον, συνθήκες ασφάλειας για ανθρώπινες ζωές και αγαθά, δημόσιες υποδομές και δίκτυα. Μαζί με το εμβληματικό έργο της ανασύστασης της Κάρλας, ο προϋπολογισμός για την αντιπλημμυρική προστασία ξεπερνά τα 580 εκατ. ευρώ», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσιάζοντας το «τιτάνιο», όπως το χαρακτήρισε, έργο που εκτελείται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. 

«Στο πρόσωπο των διευθυντών των Υπηρεσιών μας ευχαριστώ όλους τους εργαζομένους της περιφέρειας. που υπό αντίξοες συνθήκες ανταποκρίνονται σε τεράστιο φόρτο εργασίας, αποδίδοντας ένα τιτάνιο, πρωτοπόρο και μοναδικό έργο που διακρίνεται και αναγνωρίζεται. Παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών μας, έχουμε κατορθώσει, με γρήγορες διαδικασίες, που επιταχύνθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τον “Ιανό”, να προχωρήσουμε στην πλήρη χαρτογράφηση και αστυνόμευση του συνόλου των ρεμάτων. Με στρατηγικό σχεδιασμό, βάσει των εγκεκριμένων από την Ε.Ε. μελετών του υπουργείου Περιβάλλοντος είχαμε ήδη παρέμβει σε όλες τις “κόκκινες” περιοχές, ολοκληρώνοντας το μεγάλο αντιπλημμυρικό και αρδευτικό έργο 16 εκατ. ευρώ στον Μέγα ποταμό, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ορεινής υδρονομίας στην Κάρλα, έργα στον Κραυσίδωνα και στον Ξηριά στη Νεάπολη Βόλου και παρεμβάσεις σε όλα τα σημεία όπου συμβάλλουν οι παραπόταμοι στον Πηνειό ποταμό στα Τρίκαλα, όπου εξελίσσονται έργα άνω των 40 εκατ. ευρώ. Τα έργα μας λειτουργούν, όπως αποδείχτηκε, στις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην πρόληψη, διεκδικώντας συνεχώς χρηματικούς και ανθρώπινους πόρους, εφαρμόζοντας συνδυαστικές ολιστικές πολιτικές αντίστοιχες των κινδύνων και των απειλών που μας περιβάλλουν, “χρησιμοποιώντας” τη φύση και τις φυσικές διεργασίες, με λύσεις όπως αποκαταστάσεις υγροτόπων και πλημμυρικών περιοχών, επαναφορά του πλάτους των ποταμών στις αρχικές διαστάσεις, καθαιρέσεις αυθαίρετων και αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, ώστε να συμβάλουν στη μείωση των πλημμυρών». 

Κάνοντας κανείς μια πρόχειρη έρευνα στο επίσημο –το επαναλαμβάνουμε για να μην υπάρχουν παρανοήσεις– site της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα διαπιστώσει ότι βρίθει ανακοινώσεων για «καθαρισμούς ρεμάτων που ξεκινούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας» και για εκατοντάδες έργα για την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών που δρομολογεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. 

Ακυρώνει τον εαυτό του 

Γι’ αυτό είναι απορίας άξιον πώς ο κ. Αγοραστός ακυρώνει τον εαυτό του όταν λέει ότι δεν έχει ο ίδιος «την ευθύνη των αντιπλημμυρικών έργων». Μήπως να διαβάσει καλύτερα την ιστοσελίδα της περιφέρειας της οποίας ηγείται, αντί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα; Μήπως να ζητήσει και μια συγγνώμη από τους συμπολίτες του; Εκτός αν θεωρεί ότι ο ίδιος όλα τα έκανε καλά... 

Πριν από λίγες ημέρες έγραφε (με περηφάνια) στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Αγοραστός: «Ολοκληρώνεται το πρώτο από τα δύο αντιπλημμυρικά έργα που υλοποιεί η #Περιφέρεια_Θεσσαλίας στην περιοχή του Συκεώνα Καρδίτσας. Στο πλαίσιο του έργου, ολοκληρώθηκαν ο καθαρισμός τάφρου σε συνολικό μήκος 5 χλμ. και η κατασκευή δύο τεχνικών στο δρόμο προς Μικρό Βουνό και στην επ. ο. Λάρισας - Καρδίτσας στο ύψος της γέφυρας του Ενιπέα. Πρόκειται για χρήσιμα έργα που έχουν ως στόχο το μετριασμό των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων».

Μόλις όμως χτύπησε η κακοκαιρία «Daniel», όλοι είδαμε, με πρώτους τους άτυχους κατοίκους των γύρω περιοχών, τι έγινε με τον ποταμό Ενιπέα και την αντοχή των αντιπλημμυρικών έργων. 

«Χωράφια κατεστραμμένα, ακαθάριστος ο Ενιπέας ποταμός, μηδενικά αναχώματα, αφού μετά τον “Ιανό” δεν ενισχύθηκαν ποτέ..., αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ποτέ και είναι επιτακτικό να εκτελεσθούν τώρα... Ο χειμώνας έρχεται και κάποιοι καθυστερούν επικίνδυνα και αναλώνονται σε δηλώσεις και εγκλήσεις... Οι χείμαρροι θα φουσκώσουν ξανά και οι κάτοικοι της επαρχίας Φαρσάλων θα δουν τον ίδιο εφιάλτη σε επανάληψη», έγραφε πριν από περίπου έναν χρόνο η υποψήφια σήμερα περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό του Δημήτρη Κουρέτα, Μαρία Γαλλιού. Αποδείχτηκε και η δική της φωνή ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». 

Η σπουδή και το επεισόδιο 

Κλείνοντας, να σημειώσουμε δύο ακόμη γεγονότα. Το πρώτο έχει να κάνει με τη σπουδή του κ. Αγοραστού για αναβολή των περιφερειακών εκλογών. Την ώρα που οι συμπολίτες του έδιναν μάχη για τη ζωή τους και τις περιουσίες τους, δεν μπορεί το μέλημα του κυρίου περιφερειάρχη να είναι η αναβολή των εκλογών. Και το δεύτερο γεγονός είναι ότι το Σάββατο που μας πέρασε υπήρξε στον δοκιμαζόμενο Παλαμά «θερμό επεισόδιο» με πρωταγωνιστή τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και αγανακτισμένους κατοίκους. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε τοπικό μέσο (karditsalive.net), ο περιφερειάρχης, μετά από πολλές μέρες απουσίας, έφθασε στις 11:45 περίπου στο κέντρο πολλαπλών χρήσεων στον Παλαμά και αρχικά δέχθηκε λεκτική επίθεση από εξαγριωμένους πολίτες.

Η ένταση στη συνέχεια ανέβηκε και αρκετοί κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του. Ένα μέρος των πολιτών προσπάθησε να συγκρατήσει τους υπολοίπους που εκσφενδόνισαν κάποια αντικείμενα και νερά. Στο σημείο έφθασε και αστυνομική δύναμη που απομάκρυνε τον κ. Αγοραστό, ο οποίος και αποχώρησε από τον Παλαμά.