Σε μείζον πολιτικό ζήτημα μετατράπηκε η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του του Σπιτιού της Τουρκίας, ενός 36όροφου ουρανοξύστη στο κέντρο της Νέας Υόρκης, τα οποία τέλεσε την περασμένη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στα οποία παρέστη και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Η κίνηση Ελπιδοφόρου προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στη Λευκωσία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να ακυρώνει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, επικαλούμενος άλλες υποχρεώσεις, αλλά και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, προσπαθώντας από τη μία να αποφύγει κινήσεις οι οποίες θα έδιναν αφορμές στην Αγκυρα και θα έφερναν σε δύσκολη θέση το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά την ίδια ώρα να μην έρθει σε σύγκρουση όχι μόνο με την κυπριακή πλευρά αλλά και με κύκλους της Ομογένειας οι οποίοι επίσης αντέδρασαν.
Καταγράφοντας το παρασκήνιο θα πρέπει κανείς να αρχίσει από το tweet το οποίο έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μετά τα εγκαίνια και στο οποίο έλεγε: «Συγχάρηκα τον Πρόεδρο Ερντογάν […). Οπως πάντα επιμένω στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τη στήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας». Ηταν ένα έντονα πολιτικό tweet το οποίο φιλοδοξούσε να εκτονώσει πιθανές «εσωτερικές» αντιδράσεις για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στέλνοντας σαφή μηνύματα στην Αγκυρα για την καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, στην κλασική διπλωματική ορολογία του Φαναριού. Το πώς το ζήτημα αυτό έλαβε τις διαστάσεις που έλαβε εντός της Ομογένειας και σε επίπεδο κυπριακής κυβέρνησης, με αφορμή την παρουσία Τατάρ – ο οποίος, ας σημειωθεί, είναι γνωστό ότι βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντήσει άλλωστε και τον Νίκο Αναστασιάδη – είναι σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως ο γεννημένος στο Μακροχώρι (Μπακίρκοϊ) της Κωνσταντινούπολης και πρώην μητροπολίτης Προύσας, Ελπιδοφόρος, θεωρείται βασικός υποψήφιος για τη διαδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε μια μάλιστα περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η σφοδρότερη σύγκρουση στα χρονικά ανάμεσα στο Φανάρι και το Πατριαρχείο της Μόσχας. Η σύγκρουση αυτή έχει προκαλέσει παράλληλες κρίσεις σε -ορθόδοξες Εκκλησίες, με την κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου λ.χ. να έχει φθάσει στα όρια του σχίσματος λόγω της άρνησης προσκείμενων στη Μόσχα ιεραρχών να συλλειτουργούν με τον Αρχιεπίσκοπο.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να τοποθετήσει κανείς και την κίνηση Ελπιδοφόρου ο οποίος, χωρίς να διευκρινίσει εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε γνώση για την παρουσία του, αποδέχθηκε την πρόσκληση. Με την απόρριψή της να είναι για πολλούς αδιανόητη από κάποιον ο οποίος έχει βλέψεις για τον Πατριαρχικό Θρόνο και συνεπώς την αποδοχή της Αγκυρας. Ούτως ή άλλως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στο ίδιο δε πλαίσιο και στο ευρύτερο, των εντάσεων εντός των ορθοδόξων Εκκλησιών και κατ’ επέκταση των ορθοδόξων κοινοτήτων στο εξωτερικό, βρίσκεται μάλλον και η απάντηση στο ερώτημα για τις διαστάσεις που έλαβε ένα ζήτημα περισσότερο εντυπώσεων παρά ουσίας, το οποίο όμως έχει πλήξει την εικόνα του Ελπιδοφόρου. Ενός ανθρώπου ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει τη γραμμή του νυν Οικουμενικού Πατριάρχη, κάτι που η Μόσχα σίγουρα δεν αντικρίζει θετικά.
Η ιστορία αυτή επίσκιασε τη συνάντηση Αναστασιάδη – Γκουτέρες από την οποία δεν προκύπτει ούτως ή άλλως κάτι ουσιώδες και η οποία διήρκεσε μόλις 15 λεπτά. Το μόνο βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση στη Λευκωσία κατάφερε να κερδίσει συμπάθειες σε εσωτερικό επίπεδο με τη «σκληρή» στάση που τήρησε έναντι της κίνησης του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου σε καιρούς πολιτικά χαλεπούς, αν κάποιος επιλέξει να μην προσμετρήσει τη ζημιά που προκλήθηκε στις σχέσεις της με μία Εκκλησία η οποία στηρίζει ποικιλοτρόπως την υπόθεση της Κύπρου. Η Αθήνα, η οποία βρέθηκε στο μέσον, αναγκάστηκε να κάνει διαχείριση της κατάστασης και ο Πρωθυπουργός κατάφερε έστω και με μεγάλη δυσκολία να κρατήσει τις ισορροπίες, με τις λιγότερες δυνατές ζημιές, επιλέγοντας να ξεναγηθεί από τον Ελπιδοφόρο, αύριο, στον ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν το οποίο μάλλον προσφέρεται πλέον και σημειολογικά μετά και τις διαστάσεις που προσέλαβε η ιστορία αυτή.
Πηγή: Τα Νέα