Επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ για την τριετία 2024-2026 με στόχο την ανάδειξη της ΔΕΗ σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας, υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη προβλέπει το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της επιχείρησης που παρουσιάζει σήμερα στο Λονδίνο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Στάσσης.

Από την παρουσίαση προκύπτει μεταξύ άλλων ότι μετά τη Ρουμανία ο όμιλος βάζει στην αναπτυξιακή του στρατηγική τη Βουλγαρία ή/και την ευρύτερη περιοχή, όπου αποσκοπεί να έχει 1,1GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση ενός ενεργειακού διαδρόμου στην ευρύτερη περιοχή με αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, που θα επιτρέπει την εκμετάλλευση των διαφορετικών μετεωρολογικών συνθηκών στην κάθε περιοχή.

Όσον αφορά στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), έχοντας φτάσει τον στόχο για Euro1,5 δισ. 2 χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο Επιχειρηματικό Σχέδιο, ο Όμιλος στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση κατά 15% σε ετήσια βάση. Το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα Euro2,3 δισ. το 2026 ( αύξηση 35% σε σχέση με τα Euro1,7 δισ. που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026). Για το 2030, ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει σε EBITDA Euro3 δισ. περίπου.

Έμφαση στις ΑΠΕ

Το επενδυτικό σχέδιο δίνει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς προβλέπεται ότι το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του Ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9GW αποτελώντας το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ. Η εξέλιξη αυτή εκτός από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ συνδέεται και με τη σταδιακή απόσυρση όλων των μονάδων λιγνίτη που θα ολοκληρωθεί το 2026 ενώ παράλληλα θα αποσύρονται και μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όσον αφορά στα δίκτυα διανομής, ο Όμιλος στοχεύει να επενδύσει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση. Οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής μεταξύ 2024-2026 θα είναι αυξημένες κατά 16% σε ετήσια βάση, στηρίζοντας την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αναμένεται ετήσιο EBITDA Euro50 εκατ. το 2030 με συνολικές επενδύσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας ύψους Euro 110 εκατ.

Όσον αφορά στα δίκτυα οπτικών ινών, η ΔΕΗ προχωρά με το πλάνο δημιουργίας δικτύου Fiber to the Home πανελλαδικά, βασιζόμενη στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γρήγορης ανάπτυξης του νέου δικτύου με χαμηλό κόστος, μέσω της χρήσης υφιστάμενων υποδομών. Η ΔΕΗ στοχεύει να έχει 1 εκατ. χρήστες και έσοδα Euro 120 εκατ. μέχρι το 2030, μέσω χονδρικής.

Επίσης προβλέπεται διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια ξεκινώντας από το 35% επί των καθαρών κερδών που θα αυξάνεται μέχρι το 55%.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Ο νέος Όμιλος ΔΕΗ που οραματιζόμαστε είναι διεθνοποιημένος, αναπτυξιακός, υγιής, πελατοκεντρικός και σύγχρονος για να δημιουργεί βιώσιμη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η τριετία 2024-2026 θα είναι μία τριετία επενδύσεων, ύψους Euro 9 δισ., οι οποίες θα δημιουργήσουν αξία για τον όμιλο και υπεραξία για τους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και το περιβάλλον, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε. Σύμφωνα με το νέο επιχειρηματικό μας σχέδιο, ο Όμιλος ΔΕΗ τοποθετείται στρατηγικά στην πράσινη μετάβαση. Δημιουργούμε τις πράσινες υποδομές και τα εργαλεία ώστε οι πελάτες μας να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του πράσινου ενεργειακού μέλλοντος και τις δυνατότητές που δημιουργεί η εποχή του νέου εξηλεκτρισμού.

Επιδιώκουμε σταθερά να είμαστε η πρώτη επιλογή των πελατών, όχι από συνήθεια, αλλά επειδή είμαστε η πιο σύγχρονη και πιο φιλική στο περιβάλλον και στους καταναλωτές εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή μας. Η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που πρωταγωνιστεί στο πολύ ανταγωνιστικό διεθνές ενεργειακό περιβάλλον. Χτίζουμε πάνω σε όσα καταφέραμε τα τελευταία χρόνια και την αναγέννηση της επιχείρησης. Μεγαλώνουμε με συνέπεια και οικονομική σύνεση για να διασφαλίσουμε ότι ο Όμιλος ΔΕΗ θα επιτελεί αποτελεσματικά τον κρίσιμο ρόλο του σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία».