Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν σήμερα ότι θα αυξήσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και θα την βοηθήσουν να επισκευάσει τις ενεργειακές υποδομές της, μετά τις ρωσικές επιθέσεις που έθεσαν εκτός λειτουργίας το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης για εκατομμύρια Ουκρανούς.

Ειδικότερα, οι υπουργοί επανέλαβαν επίσης την απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του 2008 ότι η Ουκρανία –και η Γεωργία– θα γίνει τελικά μέλος της συμμαχίας. Από το 2008 πάντως οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ δεν έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως να χορηγήσουν στο Κίεβο ένα σχέδιο δράσης που θα καθόριζε ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της χώρας.

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των επίμονων και ασυνείδητων επιθέσεων σε πολιτικές και ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, στερεί από εκατομμύρια Ουκρανούς τις βασικές ανθρωπιστικές υπηρεσίες» αναφέρουν οι υπουργοί στην ανακοίνωσή τους, με την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των συνομιλιών τους στο Βουκουρέστι.

Οι υπουργοί καταδίκασαν τη σκληρότητα, όπως την αποκάλεσαν, της Ρωσίας απέναντι στους πολίτες της Ουκρανίας και υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να επισκευάσει τις ενεργειακές υποδομές.

«Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία όσο συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της (…) και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο χρειαστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Απειλές της Μόσχας

Η Μόσχα έχει πει κατ΄επανάληψη πως η δυτική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία παρατείνει τη σύγκρουση, η οποία βρίσκεται τώρα στον δέκατο μήνα, ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για μια ενδεχόμενη απευθείας αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

«Στέλνουμε σήματα στους Αμερικανούς πως η γραμμή κλιμάκωσή τους και ακόμη βαθύτερη ανάμιξη στη σύγκρουση αυτή είναι γεμάτη τρομερές συνέπειες. Οι κίνδυνοι αυξάνονται», είπε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Το Κίεβο και η Δύση λένε πως η Ρωσία φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση μετά την απρόκλητη όπως τη χαρακτηρίζουν εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τη συνεχιζόμενη κατοχή ουκρανικού εδάφους και τις πυρηνικές απειλές.

Ο Ριαμπκόφ φέρεται να δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάλογος ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, όμως οι δύο πλευρές «κατά περιόδους ανταλλάσσουν σήματα».

Αίτημα της Ουκρανίας για στήριξη από τη Δύση

Η Ουκρανία από την πλευρά της κάλεσε τους Δυτικούς εταίρους της να την εφοδιάσουν με αντιαεροπορικά συστήματα και μετασχηματιστές, για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό δίκτυό της.

«Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά (συστήματα), IRIS, Hawks Patriots, χρειαζόμαστε μετασχηματιστές», είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας σε δημοσιογράφους στον περιθώριο της συνόδου. «Εάν έχουμε μετασχηματιστές και γεννήτριες, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας. Αν έχουμε αντιαεροπορικά συστήματα, μπορούμε να προστατεύσουμε (τις υποδομές) από τα επόμενα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. Εν ολίγοις: Patriots και μετασχηματιστές είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία», τόνισε.