Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς κυρίως, και ο Κώστας Καραμανλής πλαγίως, έθεταν τους… προβληματισμούς τους αναφορικά με το μέλλον μιας δεξιάς μετά τις επόμενες εκλογές –σε τρία χρόνια δηλαδή– ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν, αιφνιδιαστικά το Λαϊκό Νοσοκομείο για να συνομιλήσει με το προσωπικό, τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.
Το μήνυμα ήταν σαφές και αφορούσε τους πολίτες και την καθημερινότητα στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος, θέτοντας την αντιμετώπιση των προβλημάτων ως πρώτη προτεραιότητα καθώς και ότι η θέση του αναφορικά με την ανάγκη να κινηθεί η χώρα μπροστά είναι συγκεκριμένη και οριοθετημένη.
Τα περί επιστροφής στις ρίζες που ακούστηκαν κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου τρία χρόνια μετά την έκδοσή του, χωρίς να ακουστεί το παραμικρό για το περιεχόμενό του, δείχνουν τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η εκδήλωση. Με μια διαφορά: ότι αυτά που ακούστηκαν δεν συνδέονται με τις… ρίζες της κυβερνώσας παράταξης αλλά με θέσεις και απόψεις που διαμορφώθηκαν στη λογική του διαχωρισμού κυρίως των μπλε και πράσινων καφενείων τη δεκαετία του 1980.
Αντιθέτως, οι… ρίζες της κυβερνώσας παράταξης συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα που οι πολίτες υπερψήφισαν το 2019 και επιβεβαίωσαν εκ νέου το 2023, έναν χρόνο πριν, και το οποίο περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα από τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθεσε ως βάση, και κυρίως τη λήψη μέτρων για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Το να μιλά κανείς –όπως ο Αντώνης Σαμαράς– για το πώς και με ποιον θα συμμαχήσει η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, δηλαδή το 2027, προκαλεί προβληματισμό και ερωτήματα. Ειδικά όταν αυτές οι τοποθετήσεις γίνονται με βάση τα ποσοστά των ευρωεκλογών και με το σκεπτικό ότι… συρρικνώνεται το κόμμα που κυβερνά. Κάτι που υποστηρίζει κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη ενώ επί της ουσίας αυτός που το αναφέρει ξεχνά τα ποσοστά που το κόμμα έλαβε στις εκλογικές αναμετρήσεις επί προεδρίας του.
Η εκτίμηση του πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού δείχνει να βασίζεται στη λογική ότι οι ψηφοφόροι που απείχαν στο σύνολό τους ήταν αντίθετοι σε ιδεολογικά ζητήματα τα οποία όπως αναφέρθηκαν στην εκδήλωση ταυτίζονται με κόμματα δεξιά της Ν.Δ., τα οποία όμως δεν επέλεξαν παρά μόνο μερικές χιλιάδες.
Σε κάθε περίπτωση η όποια κριτική, όταν δεν υπερβαίνει τα εσκαμμένα, είναι θεμιτή. Διότι όταν τα υπερβαίνει, βγάζει προσωπικές πικρίες και ακυρώνει την όποια λογική υπάρχει σε κάποια από τα επιχειρήματα.
Ακριβώς εδώ έρχεται η κυβερνητική κινητικότητα για να δείξει τη στόχευση που συνδέεται με τα προβλήματα τα πραγματικά των πολιτών που όσο αδιαφορούν για τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά άλλο τόσο γυρνούν την πλάτη σε λογικές όπως αυτές που αποτυπώθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών έχει χαράξει την πορεία της κυβέρνησής του και της κυβερνώσας παράταξης με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. Την αντιμετώπιση πραγματικών καθημερινών προβλημάτων στην ακρίβεια, την ασφάλεια, την εργασία, την υγεία και την παιδεία, καθώς και στις υποδομές.
Τα υπόλοιπα είναι λόγια για συζητήσεις που θυμίζουν φιλολογικούς συλλόγους που βρίσκονται σε αναζητήσεις ουτοπικών κοινωνιών.
Υγ: Αυτό που εξακολουθεί να προκαλεί εντύπωση είναι η παρουσία της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και στενής συνεργάτιδος του Αλέξη Τσίπρα και το χειροκρότημα κατά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Η Βασιλική Θάνου ήταν εκεί…