Στο στρατηγικό σχέδιο της διοίκησης για την αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, κατά την παρουσίαση χθες του απολογισμού του έργου της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας για τη διετία 2019-2021. Ο Γιώργος Πατούλης εστίασε στην ανάγκη επανασχεδιασμού των αντιπλημμυρικών έργων και αύξησης της χρηματοδότησης για την υλοποίηση και νέων έργων.
Σύμφωνα με τον διετή απολογισμό, στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας, έγιναν τα εξής:
- Η Περιφέρεια Αττικής το προηγούμενο διάστημα είχε έγκαιρα προχωρήσει στον καθαρισμό όλων των ρεμάτων , κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αττική να αντέξει, παρά την προσπάθεια κάποιων να μας επιρρίψουν ευθύνες για συμβάντα που προκλήθηκαν με δική τους υπαιτιότητα.
- Δεν είχαμε πουθενά πλημμύρα από υπερ-χείλιση ρέματος.Δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή και οι όποιες επιπτώσεις από ζημιές, ήταν αντιμετωπίσιμες.
- H σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει δημιουργήσει Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων, αναρτημένο στην ιστοσελίδα της.
- Από το 2014 ως σήμερα έχουν εκτελεστεί, εκτελούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης συνολικά 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΠΕΠ Αττικής.
Τι προβλέπει το masterplan
Ο κ. Πατούλης και αφού επισήμανε πως χρειάζεται επανασχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν ήδη εκτελεστεί ή πρόκειται στο επόμενο διάστημα να ολοκληρωθούν, αλλά και περισσότερα χρήματα για την υλοποίηση και νέων έργων, εξαιτίας των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του masterplan της Περιφέρειας για την αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής.
«Με στόχο την προστασία των ζωών και των περιουσιών των πολιτών, μελετητές της Περιφέρειας ,σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΠΑ, συνέταξαν και εμείς έχουμε ήδη προωθήσει προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, ένα Γενικό Σχέδιο, με δράσεις για να αποτραπούν, πιθανές επιπτώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω των πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στην Αττική το Καλοκαίρι του 2021» τόνισε και πρόσθεσε:
To masterplan αφορά στις πληγείσες περιοχές Αλεποχωρίου, Βαρυμπόμπης και των Βιλίων (Γεράνια Όρη, Πάρνηθα και Όρος Πατέρα).
Το Σχέδιο περιλαμβάνει:
- Την καταγραφή και εκτίμηση του εύρους της καταστροφής.
- Την εκτίμηση των κινδύνων πλημμυρών ανά λεκάνη απορροής και κοίτη ρέματος
- Ιεραρχημένες προτάσεις των απαραίτητων μελετών και έργων
- Τις χρονικές διαδικασίες υλοποίησης και τις προτάσεις για την επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδιασμού
- Παρεμβάσεις ελαχιστοποίησης πλημμυρικής διακινδύνευσης (με την έκδοση μελετών και έργα που χρειάζεται να υλοποιηθούν σε άμεσο χρονικό ορίζοντα καθώς και σε έργα, που βάση διαδικασιών και σταδίων θα πρέπει να υλοποιηθούν σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα
- Το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων Α και Β Φάσης.
Επιπλέον σημείωσε πως:
- η λειτουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση
- η μεταφορά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της ευθύνης των Δασαρχείων
- η αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, με συγκεκριμένες ευθύνες, πόρους και αρμοδιότητες,
- η έμφαση στον τομέα της πρόληψης ,
- η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και η ανάληψη πρωτοβουλιών για αύξηση του αριθμού των εθελοντών,
- η έγκαιρη και όχι η εκ των υστέρων διάθεση πόρων προς τους ΟΤΑ , προκειμένου να υλοποιούν τις απαραίτητες δράσεις ( π.χ. καθαρισμούς)
- και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.
«Η Κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος, εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και να συνεργαστούμε με όρους ειλικρίνειας και συνεργασίας .Με ρόλο και λόγο, με ευθύνη και συνέπεια.Γιατί για μας αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων
Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας για την ανεύρεση μιας βιώσιμης και αποτελεσματικής λύσης στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της διοίκησης να λύσει το πρόβλημα και όχι να το μεταθέσει.
«Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε σε ελάχιστο διάστημα, όσα δεν έγιναν εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια.Σε σύγκριση με όσα έχουν γίνει από το 2001 ως το 2019 που αναλάβαμε, ο δικός μας απολογισμός είναι πολύ θετικός» τόνισε και πρόσθεσε:
Παρά το γεγονός ότι
- βρήκαμε την ανακύκλωση στο ναδίρ, αφού τίποτε σχεδόν δεν γινόταν.
- ο Περιφερειακός Σχεδιασμός ήταν απλά ένα θεωρητικό κείμενο, αφού δεν υλοποιείτο.
- ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή και λειτουργία νέων μονάδων επεξεργασίας είναι πάνω από πέντε χρόνια ( από τη μελέτη ως την έγκριση και αδειοδότηση κι από την έναρξη κατασκευής μέχρι την παράδοση και λειτουργία)
εμείς δεν χάσαμε ούτε μια μέρα. Ο στόχος μας είναι πολύ ξεκάθαρος, θέλουμε από το 2025 η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική να βασίζεται στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση κι όχι στο θάψιμο των σκουπιδιών στη Φυλή. Το δικό μας μοντέλο δίνει βάρος στην ανακύκλωση κι όχι στην επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων.
Εμείς θέλουμε να φτάνουν προς επεξεργασία όσο το δυνατόν λιγότερα σύμμεικτα σκουπίδια. Έτσι θα καταφέρουμε να κλείσουμε τη Φυλή, ώστε να πάψει να λειτουργεί ως ανοικτή χωματερή.
O Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η μεγάλη αλλαγή που προωθείται από την παρούσα διοίκηση είναι η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι η μόνιμη επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής όπως συμβαίνει σήμερα και αναφέρθηκε στις 5 μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει και είναι οι εξής:
- Πρώτη παρέμβαση , η προώθηση της διαδικασίες κατασκευής και λειτουργίας 4 -5 Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας και νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων ( μονάδα Γραμματικού, δύο μονάδες με ΣΔΙΤ για Κεντρικό Τομέα και Πειραιά, Μονάδα για το Νότιο Τομέα της Αθήνας καθώς και στην Αναβάθμιση σε Πράσινο Εργοστάσιο του Εργοστάσιού του ΕΜΑΚ Λιοσίων)
- Δεύτερη παρέμβαση, η πρώτη οργανωμένη λειτουργία ξεχωριστού δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων στην Αττική. Το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα σήμερα στην Ευρώπη , το οποίο συνοδεύεται από τη δωρεάν παραχώρηση εξοπλισμού ( 80 καφέ απορριμματοφόρα και 10. 000 κάδοι) στους Δήμους αλλά και την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων σε όλη την Αττική
- Τρίτη παρέμβαση , υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς εξοπλισμού ανακύκλωσης στην Ευρώπη . Οι 1.000 πράσινες γωνιές που θα μπουν σε όλους τους Δήμους της Αττικής, τα σπίτια ανακύκλωσης κι άλλος εξοπλισμός , τα 60 κινητά πράσινα σημεία που ήδη βρίσκονται στους δρόμους , αποδεικνύουν ότι δεν μένουμε στα λόγια, αλλά κάνουμε πράξεις.
Στο πλαίσιο υλοποίησης των παραπάνω παρεμβάσεων, προωθούνται επιπλέον:
- Η προμήθεια 120 καφέ απορριμματοφόρων μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης για την περαιτέρω ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων .
- Η προμήθεια επιπλέον 19.000 καφέ κάδων.
- Η προμήθεια εξοπλισμός για την οργάνωση και ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών περιλαμβάνει επιφανειακές γωνιές ανακύκλωσης για 6, 8, 10 ρεύματα αποβλήτων, υπόγειες γωνιές ανακύκλωσης 2 έως 5 4 ρευμάτων αποβλήτων, Πολυκέντρα Ανακύκλωσης, Κιόσκια Ανακύκλωσης, Έξυπνες νησίδες διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.
- Τέταρτη παρέμβαση . Προχωράμε στη δημόσια και δημοκρατική διαβούλευση πάνω στο σχέδιο που προωθούμε, με το πολιτικό προσωπικό της Αττικής, τους Δήμους και τους πολίτες.
- Και πέμπτη παρέμβαση, δίνουμε μεγάλο βάρος στην ευαισθητοποίηση κι ενεργοποίηση των κατοίκων της Αττικής , χωρίς τη συμμετοχή των οποίων δεν μπορεί να επιτευχθεί κανένας στόχος.
«Η Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων του Λεκανοπεδίου Αττικής, μας αφορά όλους. Μαζί με τους πολίτες , διαμορφώνουμε το σχέδιο , για μια «πράσινη» Αττική. Για μας , η υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αποτελούν προτεραιότητα. Δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η λύση δύσκολων ζητημάτων. Δεν προκρίνουμε ανεφάρμοστα σχέδια που κόστιζαν πανάκριβα ή υπηρετούσαν πολιτικές ιδεοληψίες. Κλείνουμε το χάσμα που σήμερα υπάρχει μεταξύ της υφιστάμενης διαχείρισης απορριμμάτων και των ελάχιστων απαιτήσεων εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό και εθνικό πρότυπο. Μετά από μια χαμένη περίοδο σχεδόν 20 χρόνων, τρέχουμε για να κάνουμε στα επόμενα 2-3 χρόνια, ότι δεν έγινε στο παρελθόν. Με διαφάνεια, δημόσιο διάλογο , προσανατολισμένοι σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης, που σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.Με συστηματική δουλειά και υπευθυνότητα ,διαμορφώνουμε ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο σχέδιο, για μια «πράσινη» και βιώσιμη Αττική» σχολίασε χαρακτηριστικά.