Περισσότεροι από 140 πολιτικοί παράγοντες και ειδικοί της χημικής βιομηχανίας συμμετέχουν σε ένα συνέδριο-καμπή στη διερεύνηση της επίδρασης των αναδυόμενων τεχνολογιών στη διεθνή ασφάλεια. Το πρώτο Παγκόσμιο συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και τον ρόλο της στην εφαρμογή της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα (CWC) που πραγματοποιείται στο Ραμπάτ (22-24 Οκτωβρίου) και αποτελεί μια «αποφασιστική καμπή» στη διερεύνηση της επίδρασης των αναδυόμενων τεχνολογιών στη διεθνή ασφάλεια, συγκέντρωσε περισσότερους από 140 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών εκπροσώπων και διεθνών οργανισμών, καθώς και ειδικών και στελεχών της χημικής βιομηχανίας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις δυνατότητες και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης για τον χημικό αφοπλισμό.

Ο συμπροεδρεύων με τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), Φερνάντο Αρίας, μαροκινός ΥΠΕΞ, Νάσερ Μπουρίτα, επιβεβαίωσε, στην εναρκτήρια ομιλία του, τη σταθερή δέσμευση του Μαρόκου υπέρ της διακυβέρνησης των αναδυόμενων τεχνολογιών σε πολυμερές επίπεδο, δέσμευση που απορρέει από τις κατευθυντήριες γραμμές του βασιλιά της χώρας, Μοχάμεντ ΣΤ’, με στόχο τη «συμπόρευσή μας με τις καινοτομίες της διαρκούς τεχνολογικής επανάστασης, την προσαρμογή και στη συμβολή μας σε αυτές».

Ο ΟΑΧΟ δημιουργήθηκε το 1997 με αντικείμενο την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα και μετρά σήμερα 193 κράτη μέλη. Το 2013 έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις εξαιρετικές του προσπάθειες για αφοπλισμό. Ο ΟΑΧΟ και το Επιστημονικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο (SAB) παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, εκτιμώντας τους σχετικούς ενδεχόμενους κινδύνους, αλλά και τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να προσφέρουν.

Μία από τις προκλήσεις του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει το έναυσμα για να ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας, τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη χημεία, τις προκλήσεις που συνδέονται με την δεοντολογία της διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης και τον ρόλο της στην καταπολέμηση της χημικής τρομοκρατίας. Η ΑΙ μπορεί να βελτιώσει τους μηχανισμούς επαλήθευσης και διαφάνειας, αλλά η κακή χρήση της από μη κρατικούς φορείς ενέχει κινδύνους, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη θέσπιση ισχυρού δεοντολογικού και κανονιστικού πλαισίου.

Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της εφαρμογής της CWC, με την προϋπόθεση ότι θα εκτιμηθούν οι συναφείς κίνδυνοι και θα προωθηθεί η διεθνής συνεργασία ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής, διάφανη και ηθική χρήση της. Μπορεί, επίσης, να συμβάλει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) προωθώντας ειρηνικές εφαρμογές της χημείας. Το συνέδριο χαράσσει, έτσι, μια πορεία προς μια υπεύθυνη παγκόσμια διακυβέρνηση των αναδυόμενων τεχνολογιών, με την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ειρήνης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο μαροκινός ΥΠΕΞ πρότεινε, μάλιστα, πρόσθετους πόρους για το SAB ώστε να μπορέσει να διερευνήσει περαιτέρω τις δυνατότητες της ΑΙ, ενισχύοντας τη δέσμευση των κρατών μερών στις διατάξεις της Σύμβασης και βοηθώντας «να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δε θα διευρύνει το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, αλλά, αντίθετα, θα αποτελέσει μοχλό για δίκαιη συμμετοχή στις προσπάθειες μη διάδοσης». Τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, ειδικά των συνεργασιών Νότου-Νότου, Βορρά-Νότου και των τριγωνικών, για την ανάπτυξη ΑΙ δυνατοτήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπογράμμισε την ανάγκη να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα και να αποφευχθεί ενδεχόμενη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην επιδείνωση των περιβαλλοντικών αδικιών που υφίστανται οι χώρες αυτές.

Το Μαρόκο θεωρείται πλέον σημαντικός παίκτης στη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης σε διεθνές επίπεδο, καθώς είναι η πρώτη αφρικανική και αραβική χώρα που εφάρμοσε τη Σύσταση της UNESCO για τη Δεοντολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης, συγχρηματοδότησε τα πρώτα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την τεχνητή νοημοσύνη και ξεκίνησε, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, την «Ομάδα Φίλων της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» (Group of Friends on Artificial Intelligence for Sustainable Development).