Συνολικά 56 μετανάστες εντοπίστηκαν από τις αρχές στη νότια Κρήτη σε δύο διαφορετικά περιστατικά, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Χανίων για την ύπαρξη ιστιοφόρου με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, το οποίο ήταν σε δυσχερή θέση, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κισσάμου Χανίων.

Αμέσως για το σημείο έσπευσε Παράκτιο Περιπολικό του Λιμενικού, το οποίο εντόπισε το ιστιοφόρο και το συνόδευσε στον λιμένα Καβονησίου, όπου έδεσε με ασφάλεια. Επί του σκάφους επέβαιναν 41 αλλοδαποί (39 άντρες και 2 γυναίκες) οι οποίοι μετά την αποβίβασή τους, μεταφέρθηκαν σε χώρους φιλοξενίας. Μάλιστα, διενεργείται προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, ενώ το σκάφος κατασχέθηκε.

Σε άλλο περιστατικό το μεσημέρι της Δευτέρας, η Λιμενική Αρχή Χανίων ενημερώθηκε από στελέχη αστυνομικού τμήματος Γαύδου, για τον εντοπισμό 15 αλλοδαπών (όλοι άνδρες) στην παραλία Τρυπητή της Γαύδου. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στον λιμένα Καραβέ της Γαύδου και από εκεί θα παραληφθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης και θα μεταφερθούν στο λιμάνι Χώρας Σφακίων. Προανάκριση και για αυτό το περιστατικό διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.