Κινηματογραφικό σενάριο με σκηνές ελληνικού κινηματογράφου και Μαυρογιαλούρων από τη μία και υποθέσεων κατασκοπείας σε χώρες του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ από την άλλη, θυμίζει η προσπάθεια της Μόσχας να ελέγξει την πολιτική κατάσταση στη Μολδαβία.

Οπως έγινε γνωστό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Μολδαβίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για «την εχθρική και διακριτική μεταχείριση» απέναντι στους Ρώσους εκλογικούς παρατηρητές από τις αρχές της χώρας, ενώ δύο ερευνητές δημοσιογράφοι αποκάλυψαν ότι το Κρεμλίνο έριξε πακτωλούς χρημάτων στη Μολδαβία ώστε να «στήσει» την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου της χώρας.

Μάλιστα οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι κατάφεραν να διεισδύσουν στα ενδότερα της ρωσικής αποστολής, ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους βιντεοσκοπημένο υλικό στην οποία έχουν καταγράψει συγκεκριμένη επιχείρηση δωροδοκίας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μολδαβίας, περίπου το 5% των ψηφοφόρων δωροδοκήθηκε πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 20 Οκτωβρίου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το κρίσιμο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Μάλιστα η Ρωσία έφθασε κοντά στην επίτευξη του στόχου της, καθώς το θέμα της ΕΕ πέρασε με οριακή διαφορά, ενώ η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου αναγκάστηκε να φτάσει μέχρι τον β’ γύρο στον οποίο τελικά κέρδισε μετά από μια συντονισμένη εκστρατεία δύο εβδομάδων που περιλάμβανε την εξάρθρωση δικτύων εξαγοράς ψήφων και δημόσια μηνύματα προς τους πολίτες που μεταδίδονταν κάθε λίγα λεπτά σε τραμ και λεωφορεία, με τα οποία έκανε γνωστό ότι αν δεχόντουσαν τον ρωσικό χρηματισμό θα αντιμετώπιζαν ποινική δίωξη. Κάπως έτσι στα χέρια των αρχών κατέληξαν… delivery που μετέφεραν μετρητά σε τσάντες, με μία εξ αυτών να περιέχει 1,1 εκατ. δολάρια και κάρτες πληρωμών, που φορτίζονταν κατά τη διάρκεια ταξιδιών στη Μόσχα.

Στις βουλευτικές εκλογές της Μολδαβία, που είναι προγραμματισμένες για το 2025, αναμένεται μεγαλύτερη ρωσική ανάμειξη, στόχος της οποίας θα είναι να εμποδιστεί η πρόοδος για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Αντίστοιχη κατάσταση είχε αντιμετωπίσει το 2014 και η Ουκρανία, παρόλο που ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία και ξεκίνησε πόλεμο στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της ΕΕ, οι οποίες ανέτρεψαν τον άνθρωπό του στο Κίεβο. Δέκα χρόνια μετά η αιματοχυσία στην Ουκρανία καλά κρατεί.

Σε μία ακόμη… υπόγεια και παρασκηνιακή διαδρομή, η Ρωσία επιχείρησε να αλλοιώσει τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γεωργία, όπου στην εξουσία παραμένει μεν μια φιλορωσική κυβέρνηση, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμαρτύρονται για τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Ονειρο με 53%, ποσοστό το οποίο δύο από τις τρεις εταιρείες που διενεργούν τα exit polls χαρακτήρισαν στατιστικά αδύνατο.

H τακτική της Μόσχας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μεταφορά στο επιχειρησιακό πεδίο της απάντησης που έδωσε ο Πούτιν σε ερώτηση που του έθεσε ο Στιβ Ρόζενμπεργκ του BBC, κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των BRICS στη ρωσική πόλη Καζάν, σχετικά με το αν οι επιθετικές ενέργειας κατά της Ουκρανίας προάγουν –όπως ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίζεται– την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη στον κόσμο: «Αν δεν είχα πράξει όπως έπραξα, η Ρωσία θα κατέληγε να υποβαθμιστεί σε κράτος δεύτερης κατηγορίας, του οποίου η μόνη λειτουργία θα ήταν να προμηθεύει πρώτες ύλες... Σε αυτή την κατάσταση η Ρωσία όχι μόνο δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί, δεν θα υπήρχε καν»!