Το ΚΕΘΕΑ στη νέα εποχή – Οι προτεραιότητες Λιάπη

352

Μια νέα εποχή για το ΚΕΘΕΑ ξεκίνησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ΔΣ υπό τον Χρίστο Χ. Λιάπη. Η κυβερνητική επιλογή να αναθέσει την διοίκηση του φορέα στον γνωστό ψυχίατρο και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών προκάλεσε αναίτιες αντιδράσεις.

Οι «επαναστατημένοι» αναφέρθηκαν στην παρουσία στου κ. Λιάπη σε τηλεοπτικές εκπομπές αποσιωπώντας την ίδια ώρα την πολυσχιδή δράση του αλλά και το γεγονός πως άρθρο του συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας που διδάσκεται στη Γ’ Λυκείου. Μάλιστα ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός πως το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο 2016 (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) και επιλέχθηκε κατά την διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο νέος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ ο οποίος καλείται να οδηγήσει τον φορέα στη νέα εποχή έχει συγγράψει ένα κεφάλαιο του βιβλίου «Η Τοξίκωση της Εξουσίας» από κοινού με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Όουεν και τον καθηγητή του Tufts Nassir Ghaemi.

Ο Χρίστος Λιάπης από την πρώτη στιγμή που δέχθηκε την πρόταση να αναλάβει το δύσκολο έργο αναμόρφωσης του ΚΕΘΕΑ ξεκαθάρισε πως καταθέτει την κομματική του ταυτότητα καθώς «ο αγώνας για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων δεν πρέπει να έχει κανένα χρώμα πολιτικής ή προσωπικής αντιπαράθεσης».

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του ΚΕΘΕΑ σε στενή συνεργασία με τη γενική συνέλευση ο ρόλος της οποίας αναβαθμίζεται. Και το μεγάλο του στοίχημα είναι να το καταστήσει αποδοτικότερο για την κοινωνία και διαυγέστερο για την Πολιτεία.

Στην προσπάθεια αυτή κουβαλά ένα βαρύ βιογραφικό: κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Τίτλων (στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και στη Διεθνή Ιατρική και τη Διαχείριση Κρίσεων Υγείας) και Διδακτορικού, με εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια του Michigan και του Tufts των ΗΠΑ και συμμετοχή στις δραστηριότητες των Γιατρών του Κόσμου στην Αφρική.

Το γεγονός πως από το βιογραφικό του λείπουν σκοτεινές διαδρομές και ύποπτες συναλλαγές οδήγησαν κάποιους να επιχειρήσουν την αποδόμησή του παρουσιάζοντας τον ως μια τηλεπερσόνα χαμηλού επιπέδου.

Οι διοικητικές αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ

Η ΠΝΠ όχι μόνον δεν κατάργησε το αυτοδιοίκητο, αλλά έφερε ουσιαστικές αρμοδιότητες στη Γενική Συνέλευση, η οποία μέχρι τώρα απλώς εξέλεγε το ΔΣ, με συνήθως μία και μόνη υποψηφιότητα για Πρόεδρο. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε πόρισμα από το παράρτημα των Διαβατών του ΚΕΘΕΑ, στο οποίο καταγγέλλεται ότι ναρκέμποροι βαπτίζονταν χρήστες, με πλαστά πιστοποιητικά του ΚΕΘΕΑ, ώστε να τύχουν των ευεργετημάτων του νόμου Παρασκευόπουλου και να αποφυλακιστούν γρηγορότερα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παρασκευόπουλος, είχε διατελέσει Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και για χρόνια εναλλασσόταν στην Προεδρία με τον κ. Νοταρά (βάσει του προαναφερθέντος στρεβλού -δήθεν- αυτοδιοίκητου συστήματος εκλογής από τη Γενική Συνέλευση, όπου γινόταν εκλογές με έναν μόνο, κάθε φορά, υποψήφιο, με τους δυο τους να αλληλοδιαδέχονται ο ένας τον άλλο, επί μακρού χρονικού διαστήματος).

Την ίδια στιγμή, κατατέθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, από τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, στοιχεία περί οικονομικών ατασθαλιών στη μέχρι τώρα περίοδο του ΚΕΘΕΑ (π.χ. δαπάνες ταξιδιού σε εξωτικό προορισμό, ύψους 500.000 ευρώ, παράτυπα εντάλματα πληρωμών, ταύτιση ελεγκτών και ελεγχομένων  κ.α.).

«Θα κριθούμε από το έργο μας και μόνον από αυτό. Από αυτά που θα προσφέρουμε στους εξαρτημένους συνανθρώπους μας» ξεκαθαρίζει ο Χρίστος Λιάπης

 

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr