Στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης που επιτάχυνε τη στροφή προς την πράσινη οικονομία, αυξάνεται και η παγκόσμια ζήτηση για βιώσιμες, υψηλής απόδοσης λύσεις καυσίμων. Στην Ελλάδα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της πράσινης επανάστασης με το Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο (CNG) FISIKON, ενώ πλέον θέτει τις βάσεις για ένα ακόμη πιο πράσινο μέλλον με την εισαγωγή του βιομεθανίου.

Η παραγωγή του βιομεθανίου, ενός ανανεώσιμου καυσίμου που συχνά αναφέρεται ως Ανανεώσιμο Φυσικό Αέριο ή RNG, γίνεται πραγματικότητα για τη χώρα μας και μάλιστα πρόκειται να ξεκινήσει εντός του επόμενου έτους.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεργάζεται ήδη με τη ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ για την εγκατάσταση της πρώτης μονάδας συμπιεσμένου βιομεθανίου στην Ελλάδα στο εργοστάσιο της. Πρόκειται για ένα καινοτόμο, πιλοτικό έργο, η υλοποίηση του οποίου αποτελεί σημαντική εξέλιξη
για την εθνική ενεργειακή στρατηγική αλλά και για την προσπάθεια επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας επιπλέον στη ΔΕΠΑ το πλεονέκτημα της πρωτοπορίας της στον τομέα παραγωγής και χρήσης bio - CNG στη χώρα. Εισάγοντας το βιομεθάνιο και επεκτείνοντας παράλληλα το δίκτυο CNG, δεν ανοίγει απλώς ο δρόμος για περισσότερες βιώσιμες ενεργειακές επιλογές στην Ελλάδα, αλλά εδραιώνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας μας στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής.

Σημαντικό ορόσημο σε αυτήν την προσπάθεια αποτελεί η σταθερή επέκταση του δικτύου
πρατηρίων FISIKON. Με 28 σταθμούς ανεφοδιασμού ήδη σε λειτουργία, αλλά και καινούριους να λειτουργούν αυτό το καλοκαίρι, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω του FISIKON διασφαλίζει ότι τα πράσινα καύσιμα θα φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές.

Αυτή τη στιγμή, το πλέον φιλικό για το περιβάλλον καύσιμο που διατίθεται στη χώρα μας είναι το CNG FISIKON, το οποίο όχι μόνο μειώνει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων, αλλά προσφέρει επίσης υψηλή και οικονομική απόδοση. Αυτό το καύσιμο υψηλών οκτανίων επιτυγχάνει κέρδος κατανάλωσης έως και 65% σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα, οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τους χρήστες.

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, οι κινητήρες που λειτουργούν με FISIKON CNG παρουσιάζουν μείωση έως και 25% στις εκπομπές CO 2 , 80% στις εκπομπές υδρογονανθράκων, 90% στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα και 70% στα οξείδια του αζώτου. Τα υψηλά οκτάνια του FISIKON οδηγούν σε καλύτερες επιδόσεις, μειωμένο θόρυβο κινητήρα και παράταση των διαστημάτων που απαιτούνται για την αλλαγή λαδιών, ενώ παράλληλα, είναι μη διαβρωτικά για τα μεταλλικά μέρη του κινητήρα.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, το βιομεθάνιο πρόκειται να ενισχύσει αυτά τα πλεονεκτήματα ακόμη περισσότερο. Ως ένα καύσιμο ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος , θα συμβάλει σημαντικά σε μια βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, μειώνοντας την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας ενώ το δίκτυο FISIKON θα αξιοποιηθεί για τη διανομή βιομεθανίου από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Καθώς η παραγωγή βιομεθανίου αυξάνεται, το FISIKON είναι έτοιμο να φέρει μια πράσινη
επανάσταση στον τομέα των καυσίμων. Οι χρήστες CNG κίνησης δεν θα χρειάζεται να προβούν σε μετατροπές κινητήρα για να απολαύσουν τα οφέλη αυτού του φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου και επιπρόσθετα, όλα τα οχήματα τους στο μέλλον θα μπορούν να κινούνται με βιομεθάνιο.

Είναι σαφές ότι το βιομεθάνιο είναι το μέλλον του αερίου κίνησης. Ένα μέλλον που το FISIKON φέρνει πιο κοντά. Με το ζεστό καλοκαίρι της ενέργειας να βρίσκεται μπροστά μας, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτό το πράσινο μέλλον.