Το βράδυ του Σαββάτου 9 Αυγούστου 2025, ο ουρανός θα φωτιστεί από την πιο εντυπωσιακή Πανσέληνο της χρονιάς, τη λεγόμενη Πανσέληνο Αυγούστου, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Αν και το φεγγάρι θα φτάσει στην πλήρη φάση του νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στις 10:55 π.μ., θα είναι ορατό από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό φαινόμενο στον νυχτερινό ουρανό.

Η ονομασία «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» έχει τις ρίζες της στις παραδόσεις των ιθαγενών λαών της Βόρειας Αμερικής, οι οποίοι εκείνη την εποχή ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι στις Μεγάλες Λίμνες
.

Το φεγγάρι αυτό ήταν σύμβολο αφθονίας και καρποφορίας και συνοδευόταν από αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τη φύση. Παράλληλα με την ονομασία «Sturgeon Moon», το Αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι γνωστό και με άλλες ονομασίες που συνδέονται με την εποχιακή συγκομιδή ή την ωρίμανση καρπών, όπως «Φεγγάρι του Καλαμποκιού», «Φεγγάρι του Άγριου Ρυζιού», «Φεγγάρι της Πτήσης» ή «Φεγγάρι των Μαύρων Κερασιών».

Η παρακολούθηση της Πανσελήνου του Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως μία από τις αγαπημένες θερινές συνήθειες των Ελλήνων, που αναζητούν μαγευτικά τοπία για να απολαύσουν τη θέα της. Από τα πιο εμβληματικά σημεία θέασης ξεχωρίζει ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, που προσφέρει μοναδική πανοραμική θέα στο Αιγαίο.

Ιδανικές είναι επίσης οι τοποθεσίες γύρω από την Ακρόπολη, όπως ο Λόφος του Φιλοπάππου, αλλά και φυσικά τοπία στην ελληνική περιφέρεια, όπως οι Καταρράκτες της Έδεσσας, τα Μετέωρα, ο Όλυμπος και η Λίμνη Πλαστήρα. Στα νησιά, ξεχωρίζουν μέρη όπως το Παλαιόκαστρο στη Σίφνο και το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στη Σαντορίνη, που υπό το φως της Πανσελήνου αναδεικνύονται σε σκηνικά σπάνιας ομορφιάς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προγραμματίσει πάνω από 110 πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρου
ς και μουσεία από τις 8 έως και τις 13 Αυγούστου. Από αυτούς τους χώρους, 71 θα φιλοξενήσουν συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, αφηγήσεις και αστροπαρατηρήσεις, ενώ 44 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Το Μουσείο Ακρόπολης, ειδικά για τη βραδιά του Σαββάτου, θα λειτουργήσει έως τα μεσάνυχτα, με τελευταία είσοδο στις 11:30, διατηρώντας ωστόσο το κανονικό εισιτήριο.

Η ανατολή της Σελήνης το Σάββατο 9 Αυγούστου θα σημειωθεί λίγο μετά τη δύση του Ήλιου, προσφέροντας μια συγκλονιστική εμπειρία. Το φεγγάρι, όταν ανατέλλει χαμηλά στον ορίζοντα, φαίνεται μεγαλύτερο και αποκτά ένα χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Αυτή η εντυπωσιακή όψη οφείλεται τόσο σε μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται από τη σύγκριση με επίγεια αντικείμενα, όσο και στην επίδραση της ατμόσφαιρας, που φιλτράρει τις ψυχρές ακτίνες και αφήνει να κυριαρχήσουν οι θερμές αποχρώσεις.

Για όσους ενδιαφέρονται να φωτογραφίσουν το φαινόμενο ή να το παρατηρήσουν με επιστημονικό ενδιαφέρον, οι ιδανικές ώρες είναι μεταξύ 11:00 μ.μ. και 3:00 π.μ., σε περιοχές με καθαρό ουρανό, μακριά από τα φώτα των πόλεων και σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Τοποθεσίες όπως η Πάρνηθα, ο Ταΰγετος, η οροσειρά του Γράμμου, αλλά και απομονωμένα νησιά όπως η Ανάφη και η Γαύδος, προσφέρονται για μια πραγματικά μαγευτική εμπειρία παρατήρησης και λήψης αξέχαστων εικόνων.