Ειδική αναφορά στους αφανείς ήρωες της πανδημίας, στους εργαζόμενους που δίνουν τη «μάχη της καθημερινότητας», έκανε χθες (13/4) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό του μήνυμα. Δεν είναι μόνο οι επιστήμονες που, όπως είπε, είναι παρόντες στη έρευνα που διεξάγεται διεθνώς κατά του κορωνοϊού, δεν είναι μόνο οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι ένστολοι που παραμένουν στην πρώτη γραμμή, είναι και χιλιάδες εργαζόμενοι που πλέον δεν είναι αόρατοι.
Εργαζόμενοι που αμείβονται με χαμηλά μεροκάματα, σε δυσμενείς εργασιακές συνθήκες και δεν απολαμβάνουν της λεγόμενης κοινωνικής αναγνώρισης, όμως, στην κρίσιμη αυτή στιγμή, αναδεικνύονται σε σημαντικό πυλώνα στήριξης της κοινωνίας και της μάχης που δίνει η πολιτεία για την αντιμετώπισης της πανδημίας.
Είναι οι μαχητές, της νέας καθημερινότητας, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Είναι «οι υπάλληλοι των καταστημάτων τροφίμων. Τα παιδιά που μεταφέρουν έτοιμο φαγητό. Αλλά και οι εργαζόμενοι που κρατούν νύχτα-μέρα τις πόλεις μας καθαρές. Όλοι αυτοί «δίνουν ζωή στη ζωή μας». Είναι σίγουρο πως, όταν περάσει η κρίση, θα βλέπουμε αλλιώς τους ανθρώπους που γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα ανησυχούμε αν το παλικάρι στο μηχανάκι δεν φοράει το κράνος του. Και θα λέμε καλημέρα στις γυναίκες και στους άντρες που θα αδειάζουν τους κάδους της γειτονιάς μας. Δεν θα είναι πια αόρατοι όπως ήταν, ίσως, για κάποιους. Πολλοί έπρεπε να βάλουν την προστατευτική μάσκα για να λάμψει από πίσω της το φωτεινό τους πρόσωπο. Είναι το πρόσωπο της προκοπής και της αλληλεγγύης. Της αυριανής Ελλάδας Και θέλω να τους ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, εκ μέρους όλων των πολιτών», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αμφίδρομη αναγνώριση
Με τη σειρά τους, όμως και οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναγνωρίζουν τους χειρισμούς και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αποτροπή εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΜRΒ το 80% στηρίζει τον πρωθυπουργό.
Αναδεικνύεται, έτσι, αυτό που υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα, ότι το μεγαλύτερο κέρδος από την πρωτόγνωρη αυτή κρίση ονομάζεται εμπιστοσύνη. “Εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη προς το Κράτος. Προς την Κυβέρνηση. Προς τον συμπολίτη!” Εμπιστοσύνη που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θα συμβάλλει στην ερχόμενη μεγάλη πρόκληση, που είναι η ανάταξη της οικονομίας.
Στο μεταξύ και άλλη έρευνα καταγράφει τη θετική κρίση των ποιλιτών στις ενέργειες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 5ης έρευνας COVID CONTROL, οι ενέργειες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας (αποφάσεις για την λήψη μέτρων, διαγγέλματα, υπουργικά συμβούλια εξ αποστάσεως, δράσεις για την στήριξη της οικονομίας κλπ.) κρίνονται θετικά/μάλλον θετικά από το 82% των ερωτηθέντων.
Την έρευνα υλοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε πανελλαδικό δείγμα 805 ατόμων με την μεθοδολογία iCATI-WEB και με περίοδο διεξαγωγής από τις 6/4/2020 έως τις 10/4/2020.