Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν στη χώρα μας έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η βασίλισσα Ελισάβετ, κατά την τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Λονδίνο, Ιωάννη Ραπτάκη, την περασμένη Τετάρτη.

Οπως πληροφορεί ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Λονδίνο, Γιάννης Ανδριτσόπουλος, η βασίλισσα της Αγγλίας αναφέρθηκε σε θέματα όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα κι η κλιματική κρίση, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη διαχείριση της πανδημίας. Παράλληλα, θέλησε να σχολιάσει τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και την επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο, κάνοντας ειδική αναφορά στην ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο έλληνας διπλωμάτης έτυχε θερμής υποδοχής από τη βρετανίδα μονάρχη, με την οποία συζήτησε επί 13 λεπτά, αντί των εννέα-δέκα λεπτών που συνήθως διαρκούν οι επιδόσεις διαπιστευτηρίων. Το γεγονός αυτό φανερώνει, σύμφωνα με βασιλικούς κύκλους, ότι η Ελισάβετ βρήκε τη συζήτηση μαζί του ενδιαφέρουσα. Ο Ραπτάκης έγινε δεκτός μέσω βιντεοκλήσης βέβαια, καθώς οι επιδόσεις διαπιστευτηρίων στη Βρετανία γίνονται ακόμη υπό συνθήκες πανδημίας και η ίδια είναι, για ευνόητους λόγους, ιδιαίτερα προσεκτική. Ετσι, κατά τη διάρκεια της τελετής, η Ελισάβετ βρισκόταν στον πύργο του Ουίνδσορ, ενώ ο έλληνας πρεσβευτής στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Η Ελλάδα έχει ασκήσει τρομερή επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε αργότερα ο επικεφαλής εθιμοτυπίας του Παλατιού, Αλιστερ Χάρισον, αναφερόμενος στις στενές πολιτικές σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας, ενώ, από την πλευρά του, ο Ραπτάκης υπογράμμισε τη συμβολή της Βρετανίας στην έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. «Σε κάθε μάχη της ιστορίας, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πάντοτε στην ίδια πλευρά. Δεν είμαστε πλέον εταίροι στην ΕΕ, αλλά παραμένουμε προνομιακοί συνομιλητές καθώς μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές», είπε αναφερόμενος στο Brexit.

Από τον Μικροπολιτικό των Νέων