Μέσα σε ένα σκηνικό πολιτικών ανατροπών, με ημερομηνίες-ορόσημα τη 13η Ιουλίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέζησε από απόπειρα δολοφονίας και την 21η Ιουλίου, όταν ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα, το όνομα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις κάνει την εμφάνισή του και μάλιστα με ηχηρό τρόπο. 

Γεννημένη το 1964 στο Οκλαντ της Καλιφόρνια, η Κάμαλα Χάρις γαλουχείται με ακτιβιστικές δράσεις για τα πολιτικά δικαιώματα. Δυνατές οι μνήμες της από τη μητέρα βιολόγο, που έφτασε στις ΗΠΑ από την Ινδία ως φοιτήτρια, και τον μαύρο πατέρα, καθηγητή οικονομικών, από την Τζαμάικα και επίσης μετανάστη για σπουδές. Η οικογένεια της Κάμαλα συμμετείχε δυναμικά στις πορείες και τις συγκεντρώσεις της εποχής. «Η απάντησή μας θα είναι ότι βγήκαμε σε πορείες, φωνάξαμε, αγωνιστήκαμε για τη Δικαιοσύνη, την ισότητα και τη νομιμότητα για όλους», υπογραμμίζει η ίδια. 

Αυτά τα βιώματα επηρέασαν καταλυτικά τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της, αλλά καθοδήγησαν και τις σπουδές της. Πολιτικές επιστήμες και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσιγκτον και νομική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. 

Η Χάρις εργάστηκε για τα μεταναστευτικά ζητήματα, με έμφαση στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Επίσης, εργάστηκε για τα εκλογικά δικαιώματα, τον έλεγχο της οπλοκατοχής και μετά την ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο της απόφασης Roe vs Wade, επικεντρώθηκε στη στήριξη του δικαιώματος στην άμβλωση. «Το δικαίωμα κάθε γυναίκας, σε κάθε Πολιτεία αυτής της χώρας, να αποφασίζει για το δικό της σώμα, βρίσκεται σε κίνδυνο. Και το έχω πει και πριν και θα το πω και πάλι. Πώς τολμούν; Πώς τολμούν;», θα αναφέρει. Το 2004 γίνεται η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο, για να ακολουθήσει η Εισαγγελία της Καλιφόρνια και το 2016 η Γερουσία. 

Η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα και πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, άφησε τη δική της σφραγίδα στην καταπολέμηση του σεξισμού και έχοντας συναντήσει περισσότερους από 150 ηγέτες σε όλο τον κόσμο, υπερασπίστηκε τις αμερικανικές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, τόσο στις ευρωατλαντικές σχέσεις όσο και διεθνώς. 

Μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις εμφανίζεται να περνάει εύκολα από την… παλαίστρα των Δημοκρατικών και πλέον στοχεύει στον Λευκό Οίκο. Αν κερδίσει, θα αναδείξει σε… αμερικανικό όνειρο το βασικό της σύνθημα: «Και ενώ είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση, δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι που παρακολουθεί απόψε βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα με δυνατότητες». 

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τις εταιρείες προγνωστικών, τις δημοσκοπήσεις και τις αξιολογήσεις αποδοχής, υποδηλώνουν ότι οι πιθανότητές της έναντι του Τραμπ δεν είναι πολύ καλύτερες από εκείνες που είχε ο Μπάιντεν. Οπως επισημαίνουν οι «Financial Times», οι πολιτικοί εκτιμητές θεωρούν τον πρώην πρόεδρο ως ξεκάθαρο φαβορί, αφού προηγείται κατά 3% της Χάρις. 

Ο «δεύτερος» που θέλει να γίνει «πρώτος» 

Ο δικηγόρος Ντάγκλας Εμχοφ, ο οποίος γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στο Matawan του New Jersey, ίσως να γίνει ο «πρώτος κύριος» στην ιστορία των ΗΠΑ, εφόσον βεβαίως η Κάμαλα Χάρις κερδίσει τη μάχη των προεδρικών εκλογών. Οταν τον Νοέμβριο του 2020 ο Μπάιντεν εξελέγη πρόεδρος και η σύζυγός του έγινε το νούμερο 2 του Λευκού Οίκου, ο Εμχοφ αντέδρασε δημοσιεύοντας στο τότε twitter μια εγκάρδια φωτογραφία γράφοντας: «Τόσο περήφανος για σένα». Εξάλλου, στο βιογραφικό που έχει αναρτήσει στα social media, αναφέρει: «Δεύτερος κύριος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αφοσιωμένος μπαμπάς. Περήφανος σύζυγος της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις». Ο Εμχοφ πήρε πτυχίο από τη Νομική Σχολή Gould του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και στη συνέχεια εργάστηκε για 30 χρόνια στο Λος Αντζελες. Εκεί το 2013, σε ένα ραντεβού στα τυφλά, που έστησε η κοινή τους φίλη και σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Κριζέτ Χούντλιν, γνώρισε την Κάμαλα Χάρις. Εναν χρόνο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου του 2014, παντρεύτηκαν στο δικαστήριο της Σάντα Μπάρμπαρα.