Ισχνό προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφει η Κάμαλα Χάρις, στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την απόσυρση Μπάιντεν, που πραγματοποίησε το Reuters/Ipsos. Και ενώ ακόμη δεν έχει λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, οι αντίπαλοί της έβαλαν μπροστά τη μηχανή προπαγάνδας και αποδόμησης της αντιπροέδρου. 

Γράφει η Αναστασία Ζήγου

Μάλιστα ο Ντέιβιντ Γουόρινγκτον, γενικός σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ, κατήγγειλε στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, ότι η Χάρις δεν μπορεί να λάβει νόμιμα τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν για την εκστρατεία επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν και κάνει λόγο για «θρασύτατη αρπαγή χρημάτων». 

Απαντώντας, η πλευρά της αντιπροέδρου τονίζει ότι από την Κυριακή έχουν συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που προέρχεται αποκλειστικά από μικρούς δωρητές και αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει επιτευχθεί από υποψήφιο πρόεδρο μέσα σε μόλις 24 ώρες. 

Δημοσκοπική ανάσα 

Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις, ενώ ο Μπάιντεν αποχώρησε υπολειπόμενος κατά δύο μονάδες του Τραμπ, νέα μέτρηση, που διεξήχθη μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών και την ανακοίνωση του προέδρου, δείχνει τη Χάρις να προηγείται με 42% έως 44%, διαφορά εντός του ορίου σφάλματος των 3 ποσοστιαίων μονάδων. 

Ωστόσο, σε εθνικό επίπεδο το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα κριθεί από το ποσοστό που θα λάβουν οι υποψήφιοι πρόεδροι, αλλά από τις εκλογικές επιδόσεις τους σε 6-7 κρίσιμες Πολιτείες, οι οποίες δίνουν τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων. Γι’ αυτό και η Κάμαλα Χάρις θα δώσει αγώνα δρόμου για να ανακάμψει η δύναμη των Δημοκρατικών στην Πενσιλβάνια, στην Αριζόνα, στη Βόρεια Καρολίνα, στο Οχάιο και στη λεγόμενη «Ζώνη της Σκουριάς». Εκεί εξάλλου θα αναζητηθεί το αντίπαλον δέος του Τζέι ντι Βανς, υποψήφιου αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως η «φωνή της Ζώνης της Σκουριάς». Μέχρι στιγμής, ως φαβορί φαντάζουν ο Μαρκ Κέλι, κυβερνήτης της Αριζόνα, και ο Τζος Σαπίρο, κυβερνήτης της Πενσιλβάνια. 

Σε ισχυρό πλεονέκτημα για την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ αναδεικνύεται το στατιστικό στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο το 56% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων εκτιμά ότι η 59χρονη Χάρις δείχνει «νοητική οξύτητα και είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις», σε σύγκριση με το 49% που πιστεύει το ίδιο για τον 78χρονο Τραμπ. 

Γνωστές συνωμοσίες 

Την ίδια στιγμή, δεκάδες ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας κατέκλυσαν το Διαδίκτυο αναφορικά με την απόσυρση Μπάιντεν και τη διαδοχή του από τη Χάρις. Το BBC μάλιστα δημιούργησε βίντεο με το οποίο αποδομεί όλα τα παραπάνω, όπως: 

-Την ψεύτικη φωτογραφία της με τον Τζέφρι Επστάιν, τον καταδικασμένο παιδόφιλο που πράγματι είχε σχέσεις με «ανθρώπους υπεράνω υποψίας» – όχι όμως με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ
-Υποτιθέμενο βίντεο από ομιλία της όπου ακούγεται να λέει… ακατάληπτα λόγια για το χθες, το σήμερα και το αύριο.
-Τέλος, το κατά πόσον μπορεί να είναι υποψήφια πρόεδρος, βάσει του αμερικανικού Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι στερείται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, καθώς οι γονείς της δεν είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το αμερικανικό Σύνταγμα δεν επιδέχεται παρερμηνειών. 

Την ίδια ώρα, το Thulasendhrapuram, ένα μικροσκοπικό χωριό περίπου 300 χιλιόμετρα από τη νότια ινδική πόλη Τσενάι και 14.000 χλμ. από την Ουάσιγκτον, τόπο καταγωγής των παππούδων και γιαγιάδων της Κάμαλα Χάρις, δηλώνει περήφανο για την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και… προσεύχεται για την επιτυχία της.