Καταλυτική για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αφού διεφάνη ξεκάθαρα ότι απέναντι στην ηγετική ομάδα Φάμελλου έχει δημιουργηθεί ένα πανίσχυρο μπλοκ, που αποτελείται από τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά. Τα δύο κορυφαία πρόσωπα έθεσαν όλα τα κακώς κείμενα που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχουν οδηγήσει στη δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος.

Όλες οι πλευρές δίνουν ραντεβού στο Συνέδριο του Ιουνίου, χωρίς να υποτιμά κανείς τα όσα εμπεριστατωμένα ανέφερε ο Παύλος Πολάκης μέσω μιας ολοκληρωμένης θέσης-κριτικής απέναντι στην ηγεσία του κόμματος.

«Δεν πάμε καλά», τόνισε ο κ. Πολάκης και πρακτικά η διαφορετική στάση δεν έμεινε στα λόγια, αλλά έγινε πράξη με την κατάθεση πρότασης από το δίδυμο Πολάκη-Παππά για την επιλογή νέας γραμματείας Οργανωτικού στο κόμμα από την ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου) προσδοκώντας με τον τρόπο αυτό να δοθεί στην πορεία προς το Συνέδριο ένα σήμα επανεκκίνησης.

Μεγαλώνει το ρήγμα

Αντ’ αυτού, μετά το τέλος της συνεδρίασης μια διαρροή που χρεώνεται από πολλούς στον υπεύθυνο του Πολιτικού Σχεδιασμού, Γιάννη Ραγκούση, έδειξε ότι το ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών μεγαλώνει, αφού θεωρήθηκε ότι ήταν «κομματικό χτύπημα κάτω από τη μέση».

Η διαρροή ανέφερε πως «τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν ομόφωνα την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς το Όργανο. Η πρόταση που κατατέθηκε από Πολάκη-Παππά για επιλογή νέας γραμματείας του Οργανωτικού Γραφείου από την ΚΟΕΣ απορρίφθηκε. Τα μέλη της ΚΕ, με συντριπτική πλειοψηφία, εξουσιοδότησαν την Πολιτική Γραμματεία να αποφασίσει τη σύνθεση του Οργανωτικού, θέση που στήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος».

Πάντως, η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη απέναντι στις δυνητικές, προοδευτικές συνεργασίες στις οποίες ποντάρει η Κουμουνδούρου ήταν ξεκάθαρη τροχιοδεικτική βολή προς την ηγεσία με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Ο Παύλος Πολάκης ξεκαθάρισε πως «αν μιλάμε για συμφωνία κορυφής, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διαπραγμάτευση για θέσεις και οφίτσια, ευχαριστώ, δεν θα πάρω» υπονοώντας τη Νέα Αριστερά, η οποία καλείται τις επόμενες ημέρες να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος.

Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση ο Παύλος Πολάκης σημείωσε όσον αφορά τους πρώην συντρόφους του πως «το τελευταίο πράγμα που έχουμε ανάγκη είναι η επιστροφή ενός μηχανισμού μέσα στο κόμμα, που τόσο μας στοίχισε. Αν μιλάμε για μια ανιδιοτελή και χωρίς προϋποθέσεις επιστροφή μελών, τότε τους συγχωρούμε για το μεγάλο ατόπημα να αποχωρήσουν κρατώντας τις έδρες τους και καλώς να ορίσουν».

Μέλη της ηγετικής ομάδας περί τον Σωκράτη Φάμελλο θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει επιστροφή του μεγαλύτερου κομματιού της Νέας Αριστεράς, ίσως και πριν το Συνέδριο. Σε αυτό το ενδεχόμενο η αριστερή Ομπρέλα διαφωνεί κάθετα και δεν θα ακολουθήσει.

Οι πληροφορίες θέλουν στη συμφωνία συνεργασίας να προβλέπεται η πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για τον Αλέξη Χαρίτση, επιστροφή του Νάσου Ηλιόπουλου στην Α΄ Αθήνας, ενώ τόσο η Εφη Αχτσιόγλου όσο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα επιλέξουν όποια εκλογική περιφέρεια θέλουν για να πολιτευτούν. Παράλληλα με την ανάκτηση του θεσμικού ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ, προστίθεται και τρίτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, θέση που θα καλυφθεί από κάποιον εκ των συνεργαζόμενων βουλευτών που θα προέρχεται από την ομάδα Χαρίτση-Αχτσιόγλου.

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για πιθανή επιστροφή της Αθηνάς Λινού, και αυτής ως «συνεργαζόμενης», εξέλιξη που θα φέρει σίγουρα απρόβλεπτη σύγκρουση με τον Παύλο Πολάκη. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν και επανάκαμψη του Γιάννη Σαρακιώτη.

Ο γρίφος Τσίπρα με το νέο κόμμα

Εδώ και πολλούς μήνες ο Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ένα προσεκτικό σχέδιο επαναφοράς του στα πολιτικά δρώμενα.
Στη λεωφόρο Αμαλίας διαβάζουν τα ποιοτικά στοιχεία των δηµοσκοπήσεων και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως έχει ανακοπεί η δυναμική του ΠΑΣΟΚ που είχε διαφανεί το περασμένο φθινόπωρο. Εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής και πως όχι µόνο δεν θα περάσει το 20% στις δημοσκοπήσεις, όπως υπολόγιζε, αλλά μπορεί και να «σπάσει» το ψυχολογικό φράγμα του 10%.

Μέχρι στιγμής, μέσα από τις ημερίδες του ινστιτούτου του, έχει διαμορφώσει τις προγραμματικές επεξεργασίες προκειμένου να είναι έτοιμος οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί ακόμα και για αυτόνομη πολιτική πορεία μέσω νέου κόμματος.

Οι θέσεις του μέχρι σήμερα παραπέμπουν σε ένα πιο µετριοπαθές κεντροαριστερό-σοσιαλδημοκρατικο κόμμα και κάθε άλλο παρά αντισυστημικές μπορεί να θεωρηθούν. Επιχειρηματίας με αναφορές σε στοιχηματικές εταιρείες κατά το παρελθόν, που συνδέεται με τον πρώην πρωθυπουργό με φιλική σχέση, φέρεται να υποστηρίζει με κάθε τρόπο την αυτόνομη πολιτική πορεία.

Για την ώρα, οπρώην πρωθυπουργός επιχειρεί κινήσεις δημοσιότητας, όπως αυτή της συνάντησης με τον Μπέρνι Σάντερς, δημοκρατικό γερουσιαστή του Βερμόντ και ηγετική προσωπικότητα της Αριστεράς των ΗΠΑ δηλώνοντας:

«Είχα τη σπουδαία ευκαιρία να ανταλλάξω σκέψεις με έναν βαθιά φιλοσοφημένο άνθρωπο και πολιτικό, για τις παγκόσμιες εξελίξεις – και ειδικότερα για τις επιπτώσεις της πολιτικής Τραμπ στις ΗΠΑ. Μιλήσαμε για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, σε μία περίοδο που υπονομεύονται βάναυσα από την άνοδο της Ακροδεξιάς και την ενίσχυση του ρόλου των ολιγαρχών στην πολιτική. Οι ολιγάρχες πάντοτε ήθελαν να ελέγχουν τις κυβερνήσεις, μου είπε ο Μπέρνι, σήμερα, όμως, δεν θέλουν καν να υπάρχουν κυβερνήσεις. Θέλουν να πλουτίζουν ανεξέλεγκτα σε βάρος της κοινωνίας και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμη πιο επικίνδυνα για το μέλλον του πλανήτη. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ ανησυχητική αυτή την προσέγγιση σε σχέση με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, αλλά και στα μέρη μας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.